Filip Křivka: Protein si teď nemusím kupovat rok

Autor: Pavel Vacek

Již třetím rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu "Odměna za výsledek". Podmínky této akce si můžete přečíst zde. V krátkosti jde ale o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i dorostenecký Mistr ČR Filip Křivka

Ahoj, mohl by ses našim čtenářům krátce představit? Jak dlouho cvičíš, co děláš, jakou studuješ školu?

Ahoj, zdravím všechny! To určitě mohl, jmenuji se Filip Křivka, je mi 18 let, cvičím skoro 4 roky, ale první dva roky „cvičení“ byly extrémně amatérské. Kulturistice se věnuji už druhým rokem. Studuji na střední průmyslové škole chemické v Pardubicích obor bezpečnostně právní činnost.

Co tě přivedlo ke cvičení?

Co mě přivedlo ke cvičení? Tak to vím úplně přesně. Když mi bylo 14 let, tak jsem neudělal ani jeden klik a byl jsem hodně pohublý. Sestřin přítel si mě v té době vzal na starost a začal jsem se sebou něco dělat. Dělal jsem pokroky, ale bohužel potom jsme se přestali stýkat a mě to přivedlo do posilovny.

Kam bys to chtěl nejdále dotáhnout? Kde je tvůj vysněný cíl?

Dotáhnout bych to chtěl samozřejmě co nejdále. Než dlouhodobé cíle se snažím, dávat si ty krátkodobé. A ten jsem si teď splnil na 110%. Další můj cíl je příští rok dokončit maturitu a za dva roky se postavit na prkna mezi juniory a bojovat o nejvyšší příčky. 

 Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?

Podmínky pro získání odměny jsem splnil tím, že jsem vyhrál Mistrovství České republiky ve starším dorostu pro rok 2016.

Myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období?

Co jsem odhadem počítal, tak protein si díky odměně nemusím kupovat přes rok. To vám měsíčně ušetří spoustu peněz, takže ano, moc mi to pomohlo a pomůže.

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit?

Má silná stránka jsou určitě záda, ruce a troufám si říct, že i vůle, která je nesmírně důležitá v závěru přípravy a projeví se na finální formě. Jako slabinu považuji všechny mé ostatní partie, ale především zadní část stehen a lýtka. Jak jinak je zlepšit, než tvrdými tréninky, stravou a perfektní regenerací, že? I když se obávám, že na lýtka nezafunguje snad nic.

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?

Jedině s mým trenérem Matějem Ryšavým. Naopak mám zakázané cokoli konzultovat s někým jiným a řídit se podle rad někoho jiného a jedině tak to může fungovat.

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?

Asi největší problém jsem měl psychický, když jsem se musel srovnat s tím, že vyčerpaný v dietě nebudu zvedat takové váhy, na jaké jsem byl zvyklý.  A také jsem byl velmi unavený a podrážděný doma, ve škole, kdekoliv.  Za což bych se chtěl všem ze svého okolí omluvit.

Co plánuješ v nejbližším období?

Tak to už jsem říkal, když jsem mluvil, jaký mám teď cíl. Takže nejbližší plán je maturita a v roce 2018 vstup mezi juniory s plackou na krku.

Co bys poradil svým vrstevníkům, kteří nejsou tak úspěšní jako ty?  

Poradil bych jim, ať do toho dají vše, protože každý den budu pracovat na tom, abych byl oproti nim ještě o větší kus napřed.

Jaké produkty sis „naporoučel“ v rámci tvé odměny a proč zrovna toto?

Řekl jsem si o 12 kusů Extrifit proteinu CFM 80, protože kvalitního proteinu není nikdy dost.

Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měl zvolit jediný doplněk, který by to byl?

Byl by to určitě protein. V průběhu roku mám období, kdy taky zařazuji ze všech suplementů jenom protein.

 Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?

Mou předností je nejspíš biceps. I přesto, že ho cvičím třeba i jenom jednou týdně a nekladu na něj velký důraz, protože čím větší mám biceps, tím menší jsou potom ramena a to se mi moc nelíbí. Cvičím na ně bicepsové zdvihy s jednoručkama a s erzetou, na biceps se toho moc vymyslet nedá. Tréninky střídám, nedávám stále stejné váhy, ale stále se snažím myslet na to a udělat ve svalu potřebnou kontrakci.

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?

Momentálně split ještě necvičím, protože mám ještě týden posoutěžního odpočinku a to znamená, že chodím cvičit 3x týdně celé tělo. Ale není to pro mě příjemná změna, už se těším na starý dobrý split.

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?

Můj návrat bude až v roce 2018 a rozhodl bych se podle návaznosti soutěží, abych nedržel závodní formu déle jak měsíc, protože už teď jsem měl po druhé soutěži zdravotní problémy z důvodu přetížení a vyčerpání celého těla.

Znáš Extrifit Team, je někdo z Teamu, který tě motivuje víc než ostatní?  

Tak jednoznačně profi kulturista Vojta Koritenský, jeho videa nemají konkurenci. V dietě jsem celé dny čekal na počítači a koukal, jestli náhodou nevyšel další díl On The Top PRO.

Chceš na závěr něco dodat?

Chtěl bych se rozloučit a poděkovat všem co mě sledují. Děkuji Extrifitu za zaslanou odměnu a také za rozhovor.