Extrifit odměňuje- Vojta Fojtík

Autor: Pavel Vacek

Již čtvrtým rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu "Odměna za výsledek". Podmínky této akce si můžete přečíst zde. V krátkosti jde ale o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i Vojta Fojtík.

Ahoj, mohl by ses našim čtenářům krátce představit? Jak dlouho cvičíš, co děláš, jakou studuješ školu?

Ahoj, zdravím všechny čtenáře a nadšence do fitness a kulturistiky, jmenuji se Vojta Fojtík. Jsem z Krnova, kde jsem taky vystudoval dopravku, obor se zaměřením na leteckou dopravu. Co se cvičení týče, tak cvičím asi dva a půl roku a letos jsem byl závodit podruhé.

Co, nebo kdo tě přivedl ke cvičení?

Ke cvičení mě přivedl jeden z mých kamarádů, který mě dlouho přemlouval, abych s ním šel cvičit do fitka. Zpočátku mě cvičení vůbec nebavilo a nebyl jsem pořádně schopný si poradit ani s osou. Byl jsem takový ten klasický 55kilový barbar, co lítal celou noc z baru na bar a nezajímalo ho nic jiného, než cigarety a alkoholové dýchánky. Cvičit pravidelně jsem začal až na školní praxi, kdy jsem chtěl zabít čas, a nenapadlo mě nic jiného, než že si koupím teda permanentku a zkusím si cvičit sám pro sebe, a od té doby jsem v jednom kole.

Kam bys to chtěl nejdále dotáhnout? Kde je tvůj vysněný cíl?

Kam bych to chtěl dotáhnout? To ještě sám nevím, nekladu si zatím nějaké životní cíle, ale jedno vím jistě, chci cvičit a závodit co nejdéle a na nejvyšší úrovni to bude možné. Zatím mám jen takové krátkodobější cíle, spíš takové výzvy, jedna z nich je třeba získat titul mistra České Republiky do svých 23 let a tak se taky stane.

 Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?

Odměna mi byla předána za 2. místo na mistrovství Moravy a Slezska a také za 3. místo na mistrovství České Republiky v kulturistice juniorů do 70 kg. Jako odměnu jsem si navymýšlel BCAA, glutamin, Hydro, na který se mimochodem hodně těším a jsem zvědavý na něj, jelikož jsem doteď používal jen klasické CFM z finančních důvodů. Dále tam mám ještě amina, multivitamín s multiminerálem a pak proteinové pudinky, které jsou fakt geniální výmysl.

Proč sis vybral právě tyto produkty a myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období?

Vybral jsem si tyto produkty, protože je považuji pro svou přípravu na příští rok důležité. Akce mi určitě pomůže, nebudu se teď chvíli muset o doplňky stravy starat.

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit?

Mé silné stránky pravděpodobně budou silná vůle. Většinou, i když jsem úplně fyzicky, nebo psychicky na dně, tak se stále snažím dát jak do tréningu maximum, snažím se držet stravu. Mezi slabé stránky určitě budou patřit objemy, ty mi dělají největší problém a stavba těla mi to nijak neusnadňuje. V tomhle roce mám v plánu přípravu prodloužit, opět o něco vylepšit a budu se snažit nabrat co nejvíce hmoty na příští rok.

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?

Na své přípravě spolupracuji nejvíce s trenéry v našem místním fitness centru a to s Jardou Mlčkem a Luckou Onderkovou, kteří mi kdykoliv a s čímkoliv pomůžou, nebo poradí.

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?

Co mi dělalo problém největší ani nevím, vše jsem viděl pozitivně a jako takovou součást té přípravy. Možná bych jako největší potíže viděl takové ty dietní nálady, kdy vás naštve úplně vše, však to asi všichni, co drželi poctivou dietu, znají.

Co plánuješ v nejbližším období?

V nejbližší době, konkrétně v červenci se chystám na Slovensko do Valčianské doliny, kde bude probíhat Spartan Race Ultra Beast, který bude zase pořádná výzva se svými 42+ Km. Poté bych se chtěl asi přestěhovat do Brna za studiem a samozřejmě ihned začít nabírat na příští závodní jarní sezónu.

Co bys poradil svým vrstevníkům, kteří nejsou tak úspěšní jako ty? A jak tě vnímají třeba v práci?

Určitě bych jim poradil, aby se nepřestávali snažit, ale hlavně aby naslouchali a snažili se poučit ze zkušeností lidí, kteří cvičí léta, mají úspěchy a ví, co dělají. V práci mě vnímají jako toho, který unese úplně vše.

Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měl zvolit jediný doplněk, který by to byl?

Pravděpodobně bych volil mezi glutaminem a BCAA, které považuji jako takový základ. Spousta lidí by asi řeklo protein, ale ten bych neviděl jako suplement, který by měl být úplně na prvním místě. Asi bych se rozhodl pro ten Glutamin, který má spoustu pozitivních účinků.

 Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?

Mou nejlepší partií budou a jsou jednoznačně nohy, jak zepředu, tak zezadu. Obvykle je hned ze startu potrápím těžkými sériemi dřepů, u kterých samozřejmě střídám varianty, aby ty nohy dostávaly neustále zabrat. Nejradši asi ze všeho, kromě klasických dřepů, mám dřepy se stopkou, nebo čelní dřepy. Nemůžu zapomenout taky na legpress, ale mezi moje nejoblíbenější aktivity během tréningu asi patří stěhování co nejtěžších činek z jednoho konce fitka na druhý ve výpadech. Hlavně se taky snažím procvičit nohy ze všech možných úhlů.

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?

Momentálně si jedu jen takové odpočinkové tréningy, nijak moc to nehrotím, nejedu žádné full body, jedu si takový lehčí split, kdy cvičím nohy, záda, prsa s rameny a ruce, později najedu na nějaký silový tréning.

Zkoušíš maximálky? Pokud ano, jaké jsou a pokud ne, tak jaký máš názor na silová cvičení?

Maximálky zkouším a silové tréningy jako takové mám hodně rád, kromě Korteho, který je fakt pěkná nuda. Co se týče mých maximálek, tak taková oficiální maximálka je benchpress a to 120 kg na 71 kg tělesné hmotnosti, který jsem dal loni na Vánoční ceně Krnova. Takové ty neoficiální maximálky, které jsem si dal jen tak pro sebe jsou 180 kg dřep a 190 kg tah. Tah samozřejmě s trhačkama. 

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?

No, letos už určitě na žádné, protože chci postoupit z papíráků, ve kterých se svojí výškou stejně nemám co dělat, chci nabrat a posunout se do klasiky, která se mi líbí podstatně víc. Takže se můžete těšit na příští rok, kdy mě určitě uvidíte na jaře ve větší a těžší verzi v klasické kulturistice.

Znáš Extrifit Team? Je někdo z Teamu, který tě motivuje víc než ostatní?  

Extrifit Team znám je tam spousta vynikajících sportovců, nejvíce mě motivuje pochopitelně Vojta Koritenský, kterého sleduji. Ale chtěl bych také zmínit i Vlastu Kužela, nad jehož výkony v benchpressu mi zůstává rozum stát.

Je nějaká osobnost, se kterou bys šel rád třeba na večeři? Kdokoliv.

No jelikož by si tento článek mohla přečíst moje přítelkyně, tak radši nechám osobnosti něžného pohlaví z bezpečnostních důvodů stranou a byl by to buď Arnold samozřejmě, nebo taky Kai Green, nebo Dwayne Johnson.

Chceš na závěr něco dodat?

Na závěr bych chtěl ještě jednou prostřednictvím tohoto článku poděkovat svým trenérům Jardovi a Lucce za luxusní atmosféru na závodech, pomoc a podporu, také své přítelkyni Zuzce za podporu a trpělivost v dietě. Dále chci poděkovat celému Extrifitu za tuto super soutěž a hodnotnou odměnu, která určitě přijde vhod. Děkuji za rozhovor a ahoj.