EXTRIFIT odměňuje: Petr Ouvín - juniorský Vicemistr ČR

Autor: Pavel Vacek

Již třetím rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu \"Odměna za výsledek\". Podmínky této akce si můžete přečíst zde. V krátkosti jde ale o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i juniorský vicemistr ČR Petr Ouvín.   

Ahoj Petře, mohl by ses našim čtenářům krátce představit? Ahoj, jmenuji se Petr Ouvín, je mi 18 let. Pocházím z Turnova, kde také studuji všeobecné víceleté gymnázium. Cvičit chodím v Turnově do malé posilovny, která je součástí našeho rodinného penzionu Eden. S Extrifitem jsem se poprvé blíže setkal na letošním srazu 22. 2. 2015.

 Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?

Účastnil jsem se dvou mistrovství Čech v kategorii physique za juniory i za muže. Zde jsem dosáhl druhých míst. Samotná odměna mi však byla udělena přednostně za druhé místo na mistrovství České republiky v kategorii physique juniorů.

 Myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období?

Určitě ano. Vždyť se jen tak někomu nepoštěstí takto získat kvalitní doplňky, navíc dle libosti. Je zde ale další věc, pro mne je to především veliká psychická podpora. Motivuje mě to dále se rozvíjet, ale i dále závodit, jelikož byla toto má první startovní sezóna.  

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit?  

Má silná stránka bude samotný zápal a každodenní nezkrotná chuť cvičit. Mimo jiné mě baví chodit každý trénink do bolesti. V poslední době také konečně nacházím to, co mé tělo potřebuje pro svůj rozvoj. Nejen proto si ve spojení s mým metabolismem a tréninky mohu dovolit jíst vše, co chci, jak často chci a navíc v ohromném množství (smích).Slabiny, pokud mám popsat ty fyzické, začnu od shora. Aktuálně mě čeká veliká práce s rameny. Nemají pro mne dostatečnou šířku ani tvar. Dále bych chtěl zvětšit ruce, spíše tedy tricepsy a nebál bych se zvýraznit i šíři zad, předloktí a lýtka.  

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?

Přípravou mne doprovázel Pavel Vacek. Plně mi důvěřuje a v soutěžním období je mi nemalou oporou. Dále mnozí cvičenci, kteří se mnou tráví v posilovně svůj volný čas v podstatě každý den.  

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?

Asi jen najít si volný čas pro nácvik povinných póz. Tomu jsem se bohužel příliš nevěnoval. Také jsem si před žádnými závody plně nevěřil.  

A naopak, co si myslíš, že je tvojí silnou stránkou? Jakákoliv fyzická proměna. Vlastně se zavřu do svého světa, soustředím se pouze na daný cíl a neustále jsem k sobě velmi kritický.  

Co plánuješ v nejbližším období?

Jen řezat, jíst a spát (smích).  

Co bys poradil svým vrstevníkům v tréninku? Co se ti nejvíce osvědčilo?

Většina mých vrstevníků se v tréninku snaží zvedat zkrátka největší váhy, co může, nic jiného. A na úkor techniky! A když už cviky provádí technicky správně, jejich tréninky se neustále opakují. Stejné cviky, stejné postupy, stejné váhy, počty opakování, atd. – je zkrátka potřeba trénink měnit. A v poslední době se mi velice osvědčilo více se soustředit na samotné zatínání svalů a procítění cviků, obzvláště při tréninku zad.

  Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měl zvolit jediný doplněk, který by to byl?

Jistě bych obohatil jídelníček o nějaký kvalitní protein. Pro mne to jsou ale dvě otázky. Pokud bych volil jediný doplněk, byl by to bezkonkurenčně SUPER HYDRO 80 DH32. Ten mé tělo spotřebuje snad na gram. Pro uživatele s omezeným rozpočtem bych však doporučil cenově dostupnější protein ISOBEEF.  

Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?

Paradoxně je to mé břicho. To cvičím totiž mnohem méně než ostatní partie. Pokud ho tedy cvičím, zakládám u většiny cviků na hlubokém, až přehnaném výdechu. Za samotnými tvary a malou vrstvou podkožního tuku však stojí něco úplně jiného, zcela odlišný trénink. Sprinty.  

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?

V poslední době procvičím pěti tréninky během týdne celé tělo, ve většině jednou. Jeden z pěti tréninků vždy věnuji partiím, které chci v týdnu podruhé. Pokud bych si měl právě teď vytvořit stabilní systém, vypadal by přibližně takto: Prsa, triceps Záda, biceps Ramena, trapéz, předloktí, zápěstí Břicho, ruce Nohy, ramena  

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?

Pravděpodobně to budou nějaké mistrovské závody v ČR. Čerstvě se ale naskytla možnost zavítat do zahraničí. A to na mistrovství světa můžu a na prestižní soutěž Olympia Amateur Europe. Budu se snažit udělat pro to maximum.  

Máš nějaký vzor, někoho, kdo tě motivuje více než jiní? Ne.  

Chceš na závěr něco dodat?

Především poděkovat Extrifitu za řádnou odměnu. Dále bych chtěl vyjádřit svůj dík všem přátelům, co mi po celou dobu přáli úspěch a drželi mi palce. Moc si toho vážím.