EXTRIFIT odměňuje: Ondřej Sobotka - juniorský medailista Čech v nejtěžší kategorii

Autor: Pavel Vacek

Již třetím rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu \"Odměna za výsledek\". Podmínky této akce si můžete přečíst   zde . V krátkosti jde ale o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i juniorský medailista z Mistrovství Čech Ondřej Sobotka.

Ahoj Ondro, mohl by ses našim čtenářům krátce představit?
Ahoj, jmenuji se Ondřej Sobotka, je mi 22 let a jsem z Chotěboře. Letos jsem dokončil studium na Vyšší odborné škole lesnické v Trutnově, kde jsem předtím i odmaturoval. Cvičit chodím do více posiloven. V týdnu do Olymp centra v Trutnově, kde jsem si i přivydělával jako trenér a instruktor TRX, o víkendech do posilovny v Chotěboři a pak co nejčastěji to jde do FINE Fitness u Slavoje Bednáře,který mě po celou dobu na závody připravoval.  

Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?
Za třetí místo na Mistrovství Čech.   Myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období? Tak samozřejmě. Je to slušná nadílka suplementů dle mého výběru, takže všechno bude zužitkováno a na nějakou dobu to vystačí.  

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit?
Tak nevím, zda se dá mluvit zrovna o silných stránkách, ale je to snad šíře v ramenou a jejich velikost. Jinak asi nic co by stálo za zmínku. No a slabin by se našlo :D !! Největší jednoznačně břicho, tam je ještě práce.

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?
Se Slavojem Bednářem! Vlastně již od začátku přípravy jsme vše konzultovali spolu od stravy po tréninky. Dojížděl jsem k němu do FINE Fitness v Pardubicích, kdykoliv to bylo možné na společné tréninky a konzultace.  Ty tréninky teda byly masakr, ale strašně mi to pomohlo posunout se dál v přístupu k posilování. Celkově mi tahle spolupráce změnila přístup a pohled na všechno kolem kulturistiky. Jsem za tu možnost spolupracovat se Slavojem neskutečně vděčný a těším se na další. Moc mu za všechno děkuju.  

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?
Jednoznačně se srovnat s tím, jak se člověk povahově mění v průběhu diety. Věděli jsme, že forma je celkem pozadu a jelikož to byla má první příprava, tak se zkoušelo, jaké vlny budou asi tak nejvíce sedět. No a ke konci už to bylo fakt tvrdý. Aspoň teda pro mě. Samozřejmě žádná energie a tím pádem změny nálad se nejvíce podepsaly na lidech kolem mě. Stejný to mají jistě i ostatní borci, co byli v přípravě, takže nejsem žádná výjimka, ale mě to lezlo na hlavu bohužel až moc. Takže se to negativně dotklo lidí kolem mě, což mě teď dost mrzí.

A naopak, co si myslíš, že je na soutěži, nebo v přístupu k závodění tvojí silnou stránkou?
Nevím, zda se to dá považovat za silnou stránku, ale chtěl jsem si to tam hlavně užít, takže žádný nervování  a celkem jsem si to i užil.  

Co plánuješ v nejbližším období?
Chtěl bych jít na prkna znovu na podzim, pokud se naskytnou příležitosti a zkusit si to aspoň ve třech týdnech po sobě. Abych se naučil udržet formu po delší dobu než týden a znovu jsem si zazávodil.  

Co bys poradil svým vrstevníkům v tréninku? Co se ti nejvíce osvědčilo?
Přestat kecat a pořádně makat. Žádný počítání a jet nadoraz, natož fňukání když to nedejbože začne bolet. To je tutovka, žádná novinka ;)  

Ty sis „naporoučel“ v rámci tvé odměny hromadu BCAA, glutaminu, creatinu a pár novinek. Proč zrovna toto
Ještě mi toho doma dost zbylo od závodů, takže tímto jsem doplnil a trošku si zpestřil zásobu.    

Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měl zvolit jediný doplněk, který by to byl
Becka jednoznačně!!! Nejlíp instanty, bez nich ani ránu.

Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?
Asi ramena. Začínám zadním deltem většinou na kladkách, potom klasický tlaky v sedě s jednoručkama, pak upažování nebo předpažování s jednoručkama. Končím většinou tlaky na multipressu. Občas tam vložím do supersérky ještě něco na zadní delt, nebo předpažování s kotoučem. Prostě dle pocitu a potřeby.  

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?
Teď jedu 4+1, což se mi předtím osvědčilo nejvíce, případně to natáhnu na 5+1 když cítím že by to ještě nešlo. A poskládaný to mám: Prsa + Biceps, Kvadricepsy + Lýtka, Záda + Triceps, Hamstringy + Ramena. A ob den střídám přímý a šikmý břišáky.  

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?
To ještě nevím přesně, ale snad něco na podzim ;)  

Máš nějaký vzor, někoho, kdo tě motivuje více než jiní?
Samozřejmě... Slavoje Bednáře.  Ať už co se přístupu ke všemu kolem kulturistiky týče, tak i chováním, je to moc fajn člověk.   Chceš na závěr něco dodat? Už snad jen poděkovat Extrifitu za odměnu a spolupráci na srazech v Extrifit klubu.