EXTRIFIT odměňuje: Marek Ševčík - dorostenecký Mistr ČR

Autor: Pavel Vacek

 

Již třetím rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu \"Odměna za výsledek\". Podmínky této akce si můžete přečíst zde. V krátkosti jde ale o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i dorostenecký Mistr ČR Marek Ševčík.

 

Ahoj Marku, mohl by ses našim čtenářům krátce představit?

Zdravím všechny čtenáře. Jmenuji se Marek Ševčík a žiji v Koutě na Šumavě, blízko Domažlic. Studuji na Gymnáziu J. Š. Baara v Domažlicích, kde po prázdninách nastoupím do 3. ročníku. Cvičím ve Kdyni ve Fit Club Energy.  

Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci   „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti vlastně byla předána ona odměna?

Podařilo se mi vyhrát Mistrovství ČR v kategorii staršího dorostu do 72kg.  

Myslíš si, že tato akce ti pomůže i v následujícím období?

To zatím netuším, narazil jsem na ní úplnou náhodou a řekl jsem si tak proč ne? Cvičím v posilovně tak rok a půl. Byla to má první sezona a hned úspěch. To jsem opravdu nečekal! 

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit?

Mé silné stránky jsou nohy a ramena. Má nevýhoda je výška – měřím zhruba 180cm, příští sezóny spíš tedy klasická kulturistika. Jinak zlepšit hodlám určitě záda a ruce.  

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?

Určitě to byl Peter Tatarka, který mi poslední měsíc pomohl vše doladit.  

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?

Škola, únava, jídlo. Každá z těchto věcí mě neustále stresovala, a proto jsem občas podrážděný.

 A naopak, co si myslíš, že je na soutěži, nebo v přístupu k závodění tvojí silnou stránkou?

Byla to má první soutěž, takže jsem si to chtěl prostě užít. Žádný stres, jen si to prostě vyzkoušet.  

Co plánuješ v nejbližším období?

Řekl bych tak 2 roky objemové fáze.  

Co bys poradil svým vrstevníkům v tréninku? Co se ti nejvíce osvědčilo?

Jednoduše, co týden, to odcvičené celé tělo. Takhle pořád do kola a výsledky se sami dostaví.  

Ty sis „naporoučel“ v rámci tvé odměny High Whey 80. Proč zrovna toto?

Řekněme, že jsem o této akci nevěděl dopředu. Náhodou jsem ale před závody objevil na stránkách ronnie.cz  akční nabídku proteinu Hydro 77, který jsem pak po dvou kusech objednal. Protože je pro mě protein úplný základ a snažil se vejít do ceny, vybral jsem si dvě balení High Whey  80.  

Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měl zvolit jediný doplněk, který by to byl? Jak již jsem řekl. Určitě nějaký syrovátkový protein.     

Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?

Řekl bych, že asi nohy. Provádím dřepy většinou na multipressu, kde se snažím jít pouze do 90 stupňů s co největší váhou a opakováními, které neklesnou pod 8. Mně to tak funguje.  

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?

Cvičím pětkrát týdně v následujícím rozložení: záda + břicho/ ruce/ záda + zadní delty/ nohy/ prsa + ramena.  

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?

To zatím nevím, ale určitě se do 3 let ukážu. Nejspíš zase MČR.  

Máš nějaký vzor, někoho, kdo tě motivuje více než jiní? V první řadě James  Flex  Lewis. Za ním hned Phil Heath. Motivoval mě i kamarád a sparing Max Jucov, který se také účastnil loňských závodů. Ale každý kulturista, který to myslí vážně, musí obětovat hodně, takže obdivuji vlastně všechny.  

Chceš na závěr něco dodat? Určitě chci poděkovat rodině, přátelům a dalším známým za podporu v tomto nelehkém období tohoto úžasného sportu. A samozřejmě Extrifitu, za podporu mladých závodníků.