Extrifit na světových a domácích pódiích

Autor: Pavel Vacek

Soutěžní sezona je v plném proudu a my tu máme další várku skvělých umístění v barvách Extrifitu nejenom z domácích pódií, ale i těch světových, profesionálních. A těmi začneme.

Jako první zpráva víkendu k nám dorazila informace z jihoamerického Arnold Classic, konkrétně ze Sao Poula o postupu Tomáše Kašpara do finálové pětice, kde obsadil skvělé páté místo. Tomáš se tak pomalu, ale jistě posunuje mezi těžkotonážní profikulturisty, kteří si říkají pravidelně o finálové umístění na pořádaných soutěžích, a snad se jednou také dočká vytouženého postupu na Mr. Olympia. Na druhou stranu... s kým z nás si dělá Arnold selfíčka, že jo? :-) 

Naopak, Vojta Koritenský je již stálicí Top 5 a mimo nejprestižnější soutěže světa jakou je Mr. Olympia se ve finále umisťuje již pravidelně. K absolutnímu průniku do špičky bude muset nabrat svalovou hmotu až na hranici 212 liber, k čemuž mu ještě nějakých 6-7 kilo chybí. Jakmile se mu to podaří, vzhledem ke své symetrii, úzkému pasu, vynikajícím zádovým postojům a geneticky dané tvrdosti svalstva bude patřit k horkým favoritům na vítězství v každé soutěži. Tentokrát v těžké konkurenci obsadil 5. místo a to právě díky lehce subtilnímu dojmu oproti soupeřům.

Extrifit Club –    Mistrovství ČR mužů, žen, párů a masters  2017

Po skvělém startu Extrifit Clubu do sezony 2017 na M Čech a Moravy jsme napjatě očekávali výsledky členů na vrcholné domácí soutěži. A tady je máme:

Jan Křenek- Mistr ČR v kulturistice do 90 kg

Jan Křenek své soupeře převyšoval tvrdostí svalových partií, skvělým načasováním a vynikajícími bočními pózami, které byly v jeho podání skutečně velmi silnou zbraní proti jeho soupeřům. To vše doplněno o symetrii bez výrazných defektů. Vyčíst by se mu daly snad jen menší nohy, což může být úkol na zlepšení pro obhajobu titulu v příštím roce.

Kateřina Holmanová- Mistryně ČR v Bikiny Fitness nad 168 cm

I Kateřina byla pro své soupeřky v kategorii nepřekonatelným oříškem. Její koncepčně dobře rozložená postava při zachování přiměřeného vyrýsování se bude porážet jen velmi těžko. O to víc, když soutěžením nabude Katka potřebné sebejistoty a zkušeností. Včera svou kategorii vyhrála především díky základnímu postoji při nastoupení celé kategorie, kde své sokyně převyšovala skutečně velmi výrazně.

Lucie Poživilová- Mistryně ČR v kat. Physique ženy

Lucie se vrátila k soutěžení po dlouholeté odmlce a hned je z toho titul na nejvyšší domácí soutěži. Ten si zasloužila především díky největšímu podílu svalové hmoty korunovaným výraznými rameny a pažemi. Forma sice nebyla ještě 100%, ale to především z toho důvodu, že Lucie má opravdový vrchol sezony teprve před sebou. Tím bude Mistrovství Evropy pořádané za 14 dní tradičně ve Španělsku.

Marek Sviridov- Vicemistr ČR v kat. Physique do 178 cm

Po Mistru Čech z minulého týdne tentokrát Marek na titul nejvyšší nedosáhl. Svého přemožitele našel v Patriku Herčzíkovi, který mu tak dokonale vrátil porážku z M Čech. K vítězství mu tentokrát chyběla přece jen větší svalová tvrdost a o chlup lepší odvodnění, ale přesto vtrhl do své první regulerní sezóny mezi muži více než úspěšně.

Tiep Bui Duc- 3. místo kulturistika do 67,5 kg

Pokud si lámete hlavu s výslovností jména, hoďte to za hlavu, tento závodník slyší na jméno Petr a tak se i představuje. Petr Bui. A Petr Bui je vždy příjemným osvěžením této kategorie pro své sympatické vystupování. Ale to samozřejmě samo o sobě nestačí k zisku třetího místa. To získal především díky hloubce svalových skupin, především pak na končetinách. K tomu, aby vyhrával, potřebuje především nabrat další kila a zlepšit pózing. Do limitu mu jich chybí ještě 6 a to je už poměrně značný hendikep.

Ostatní finalisté Extrifit Clubu

Vzhledem k tomu, že Mistrovství ČR je nejvyšší soutěž jarní sezóny, jakékoliv finálové umístění se dá počítat jako úspěšné a proto se zmíníme i o dalších finalistech. Hned za stupínkem vítězů skončila Lucia Černíková v kategorii Bikiny do 164 cm. Na vině je pár přebytečných dekagramů od pasu dolů a několik malých chybiček při prezentaci zádových postojů.

Stejně, tedy na té příslovečné bramborové placce, skončil i Tomáš Adámek. Pokud by se soutěžilo pouze v bočních postojích, medaile, možná i ta nejcennější, by ho neminula. Žel bohu pro Tomáše se soutěží i zpředu a v zadních pózách a tam výrazně ztrácí na své soupeře. Pokud se mu podaří navalit nějaká kila na záda a ramena, může to opět poskočit o nějaký ten stupínek výše.

Na šestém místě pak shodně skončili Jana Riedlová v kat. bikiny do 168 cm, Vlaďka Nosková – bikiny nad 168 cm, Tomáš Lipovský – Physique do 174 cm a Ondřej Sobotka v kulturistice do 90 kg

Jana Riedlová potřebuje být trochu tvrdší a ostřejší, ale zároveň je třeba podotknout, že od minulé sezóny udělala značný pokrok jak v postavě, tak v prezentaci.

Vlaďka Nosková má naopak naprosto opačný problém. Byla zbytečně moc vysekaná a její pódiová prezentace by snesla dost kritiky. Dieta ale bude teď na další pohárové soutěže alespoň příjemnější. Ale kroksunkrok trénink složitější. :-)

Tomáše Lipovského čeká ještě hromada práce, aby pronikl mezi špičku téhle kategorie a je otázkou, jestli při jeho kosterní stavbě nezvolit příště jinou. Přesto je finále v obrovské konkurenci úspěchem a i on zaznamenal poměrně výrazný pokrok oproti svým minulým startům.

Ondřej Sobotka se sice pyšnil jednou z nejlepších forem Mistrovství, ale jeho postava ho bude nutit nabrat hromadu svalové hmoty, aby zakryl nepříliš lichotivou koncepci postavy. A ta hromada tam bohužel zatím ještě není.