Extrifit Mistrovství České republiky mění název a strukturu.

Autor: Pavel Vacek
logo nabba 2010.JPG
 Když jsem zde před týdnem zveřejnil výzvu k závodníkům, chystajícím se na podzimní sezónu federace NABBA, bylo to z důvodů nejasností způsobených položením funkcí stávajícího vedení NABBA CZECH. Nyní již máme k dispozici již poměrně detailní obrázek o situaci mezi závodníky, fanoušky a zároveň jsme si vyjasnili postoje s bývalým vedením, které vyústily ve spolupráci, která by měla zaručit bezproblémový výjezd a působení reprezentantů na Mr. Universe.

 Takže, informace na kterou jistě všichni čekáte, zní, že závody budou. Pouze změníme formát soutěže z mistrovské na pohárovou. S tím se ruku v ruce nese i změna názvu z Extrifit Mistrovství České republiky na mezinárodní Extrifit Cup 2011. V následujících řádcích vám vysvětlím důvody, které nás k tomu vedly, a já pevně doufám, že se setkají s vaším kladným ohlasem. Jiří Borkovec.jpg
Proč změna názvu?
My, pořádající Extrifit Gym Jablonec, cítíme potřebu odvděčit se změnou názvu hlavnímu sponzorovi za to, že se na nás nevykašlal v momentě, kdy jsme totéž necítili od vedení NABBA CZECH. V tuto chvíli vás chci ale ujistit, že vztahy s bývalým vedením jsou již vyjasněny, bezkonfliktní a vše je zajištěno k bezproblémovému výjezdu na Mr. Universe.

Proč pohárovka?
Protože můžeme modifikovat kategorie i pravidla. Máme v tuto chvíli přihlášeno hromadu lidí v MAN I, ale minimum v MAN IV. V některých kategoriích by se odehrávaly vynikající souboje, kdežto jiné by byly nudné. To ovšem není problém pouze této soutěže, ale mnoha domácích soutěžích, na kterých jsem byl poslední roky. Nastoupí kategorie o 3-4 závodnících s rozdílnou výkonností, vy na to mrknete, máte za 5 vteřin jasno a je po zábavě.  Tomu se chceme vyhnout. Já vycházím z toho, že závody jsou od toho, aby se závodilo. Znám mentalitu závodníků NABBA  a vím, že to jsou bojovníci, kteří chtějí vzájemně soutěžit, kteří jdou za vítězstvím, ale kteří se nebojí ani porážky. Proto nevyhledávají kategorie typu Mr. Bikiňák, model a podobné zoufalosti. Chceme docílit vyrovnaných soubojů v různých výkonnostních stupních, aby si závodění užili jak diváci, tak i soutěžící. O tom, jak toho chceme docílit, se dočtete níže v pravidlech.

Jsou nějaké změny v soutěžení?
Ano. A pevně doufám, že zvýší atraktivitu soutěže především pro diváky. Hlavní změnou je neomezená délka sestavy. Mnoho kulturistů absolvuje spoustu exhibicí, kde předvede svou show. Bohužel, když jsou skutečně ve formě, tak si musí vystačit s pouhou minutou. Myslím, že to je obrovská škoda pro diváky. Proto budou mít v Jablonci prostor, který si jejich fanoušci skutečně zaslouží. Myslím, že za povšimnutí stojí i novinka v podobě vloženého semifinálového kola, o jehož výhodách pro závodníka se zmiňuji v pravidlech. Armin Gangl.jpg
Jaké budou ceny?
V první řadě je třeba zdůraznit, že cenu dostane i ten nejposlednější závodník. Ceny budou samozřejmě převážně z produkce fy Extrifit. Zároveň s výrobky této fy budeme předávat krásné, ručně vyráběné poháry z produkce vyhlášené železnobrodské sklářské dílny. Poháry + věcné ceny dostanou závodníci na prvních třech místech, nejlepší závodník v kategorii Masters a teď pozor, také nejlepší pózingu. To abyste se před diváky trochu snažili. Zároveň 4 nejlepší závodníky v kategorii mužů + 1 v kat. masters vybaví fy Extrifit špičkovými reprezentačními soupravami.

Nějaká lákadla navíc?
Znáte to, když přijedete někam na závody a nemáte se kde najíst? Buď tam není hospoda, nebo váš oblíbený závodník už jede domů, zatímco se k vám teprve připlížil zpocený číšník. I toho se chceme vyvarovat. Máme zajištěnou restauraci v místě objektu, s dostatečnou kapacitou a připraveným menu, který by měl minimalizovat dobu čekání na pokrm. Pokud máte potřebu jíst permanentně, v hale pro vás bude připraven bufet s první pomocí. Pokud to vaši partnerku nebude bavit, může si nakoupit nějaké ty hadříky z nejnovější kolekce Uncle Sam. Pravděpodobně ji to prodá sám Petr Března. Nebo si může koupit plavky. Ty tam budeme mít taky. Nebo se může koukat na tanečníky a tanečnice v doprovodném programu atd…  Soutěžící možná bude zajímat, že jsme na soutěž zajistili kvalitního fotografa Milana Bejbla, který bude mít v dějišti soutěže svůj fotokoutek a vy budete mít jedinečnou možnost pořídit si takřka ateliérové fotky ve vrcholné formě. Vojta Koritenský.jpg
Cena?
Celodenní vstupné na soutěž činí 300 Kč,- Vstupné platí i doprovod závodníků a naopak nebudou požadovány nějaké zvláštní poplatky za fotografování či natáčení. Děti do 140 cm mají vstup zdarma, VIP osobnosti a rozhodčí taktéž. Předprodej vstupenek je již zahájen a v tuto chvíli je evidováno již 80 objednávek. Pro zakoupení vstupenky v předprodeji kontaktujte spolupořadatele Rostislava Konvalinku na tel. čísle +420605703825

Kdy a kde to bude?
Časový harmonogram ani místo se nemění, tak jen pro osvěžení zopakuji, že akce se koná 15. 10. 2011 v Městské hale v Jablonci nad Nisou. Semifinále začíná od 12 hod, finále od 16 hod. Přesné propozice se zde objeví zhruba do 2 týdnů.
Nyní věnujte pozornost pravidlům.
 
Semifinále:

1.       Kolo: čtvrtobraty.
·         Standartní hodnocení symetrie tak jak ho známe z mnoha soutěží

2.       Kolo: individuální pózing
·         Soutěžící samostatně předvede libovolných 5 svých nejlepších póz.
Záměrem tohoto kola je, aby bylo umožněno závodníkovi předvést své nejlepší pózy (jakékoliv), upozornit na své přednosti, skrýt nedostatky a zároveň se představit divákům v co nejlepším světle.
 
3.       Kolo: klasické porovnávání svalového rozvoje.
·         Klasické vzájemné porovnávání v postojích široký sval zádový, biceps zepředu,
hrudník z boku, široký sval zádový zezadu, biceps zezadu, triceps z boku, břicho stehna a závěrečný most muscular.

Hodnotit se bude 1. a 3. kolo.
 
Finále:

Ze semifinále budou známy výsledky účastníků, proto v krátkém sledu za sebou nastoupí celá kategorie, ze které se vyberou 4 postupující do superfinále. Zbylí účastníci se utkají mezi s sebou v jedné kategorii. Záměrem pořadatele je dosáhnout opětovných soubojů. V semifinále si soutěžící odbydou souboje se soupeři v rámci své kategorie. Nyní se budou moci utkat i se soupeři z vyšší kategorie, přičemž obě skupiny budou zhruba ve stejné výkonnostní třídě. To nám opět zaručí napínavé souboje, pro které si diváci přijeli a které chtějí vidět. Vítěz tohoto finále postupuje do superfinále.

Praktický příklad: Pokud se normálně nedostanete do finále, soutěž pro vás končí. Absolvovali jste 1 porovnání a šmitec. Několikaměsíční snažení příjde vniveč.  Takto můžete i nadále soupeřit se svými kolegy, se kterými se třeba za normálních okolností již nikdy nestřetnete. A naopak, máte smůlu a ve vaší kategorii nastoupí 4 mistři světa, zatímco vy jste pátým nejlepším závodníkem soutěže. Podle tohoto scénáře byste měl skončit na devátém místě. Tomu ale chceme předejít! Proto jako vítěz finále budete mít možnost potvrdit svou výkonnost a porazit 4 borce, jež postoupili z druhé kategorie a skončit na lepším než 9. místě. Zároveň tím dáváme další šanci těm typům soutěžících, jež se dokáží během dne pronikavě zlepšit. Ostatní závodníci z finále budou vyhodnoceni od posledního do 10. místa. Vyslyšel jsem tímto mnoho stížností z minulosti na to, že pokud člověk nepostoupí do finále, tak vlastně neví, jak si stál. Zde se to dozvíte naprosto přesně. Slavoj Bednář  
1.       Kolo: vzájemné porovnávání
·         Rozhodčí již budou obeznámeni s kvalitami soutěžících ze semifinále, kde budou podrobeni důkladnému porovnávání. Proto se není třeba obávat nějak extrémně dlouhé procedury, i když při vzácné vyrovnanosti k tomu může samozřejmě dojít. Nemyslím si však, že by to bylo nějak na škodu.
 
 
2.       Kolo: Časově neomezená volná sestava
·         Znám spoustu vynikajících pozérů, kteří v minutovém limitu nemají prostor pro ztvárnění svých choreografií, které často prezentují na svých exhibicích. Chceme divákům ukázat kulturistiku v tom nejlepším světle a k tomu patří vydařené sestavy. Chceme, aby se bavili, a k tomu patří šoumenství některých borců a zároveň chceme, aby si to soutěžící před svými fanoušky pořádně užili.
 
3.       Kolo: Free pozing
·         I u nás toto kolo bude sloužit především k pobavení diváků a získání času na součet hlasů.
Hodnotit se budou kola 1 a 2.

Poté již bude následovat pouze vyhlášení výsledků od posledního do 10. místa. Soutěžící, jež se umístí na místě devátém, postupuje do superfinále. Robert Smutný na fot. M. Bejbla
Superfinále:

Superfinále bude probíhat podle stejného scénáře jako finále.

                    Vyhlašování výsledků:
Po skončení volných sestav nastoupí celá skupina, ze které se vybere 5 závodníků, kteří se odeberou do zákulisí. Zbylí soutěžící si dají krátký free pozing, vyhlásíme výsledky od 9. do 6. místa a soutěžící odcházejí.  Místo nich nastupuje nejlepší pětka, která si taktéž střihne free pozic, než dojde k vyhlášení jejich výsledků. Vypadá to možná složitě, ale pokud si to dokážete představit v reálu, tak to nezabere žádný čas navíc a přitom se zamezí trapnému postávání soutěžících při příliš dlouhém předávání cen.
 
Pokud je vám jakýkoliv bod v článku nejasný, napište jej do diskuse pod článkem. Je možné, že v tom nebudete sami a my to aspoň takto sdělíme i ostatním.

Důležité upozornění: Všichni ti, jež plánují účast na Mr. Universe kontaktujte mě na mailu vacek.pv@gmail.com 
Na vaše maily budou zasílány varianty cesty na Mr. Universe a pokud chcete jet společně (není povinné) tak se musíme domluvit na včasném zakoupení letenek.