Eva Dlabajová- sním o vítězství na Mistrovství světa

Autor: Pavel Vacek

Když jsme před časem hledali dívky do našeho promo Teamu, měli jsme jasnou představu o tom, že by měly mít blízko ke cvičení, zdravému životnímu stylu a značce Extrifit. Eva Dlabajová tyto představy naplnila bezezbytku a navrch dodala slušnou porci sportovních úspěchů. Její kariéra, která je pořád ještě v začátcích, má stoupající úroveň a v nejbližších dnech ji čeká skutečný sportovní test v kulisách exotické destinace. O co se jedná se dočtete v následujícím rozhovoru.

Ahoj Evo, mohla by ses našim čtenářům krátce představit?

Ahoj, jmenuji se Eva Dlabajová, je mi 20 let, studuji na VUT v Brně Stavební fakultu a nyní začínám 5. sezónu v kategorii bikini fitness.

Jak dlouho cvičíš a dělala jsi i nějaké jiné sporty před fitness?

Silově cvičím, tuším, od mých 15 let. Už od základky jsem ale tancovala a cvičila aerobic.

Myslíš si, že to je dobrá průprava k fitness?

Rozhodně ano! Tyto zkušenosti mi pomáhají v celkové prezentaci na podiu i v posilovně při samotném tréninku.

Dnes jsou díky sociálním sítím Fitnessky a všeobecně cvičící děvčata hodně populární. Odkdy si myslíš, že je vhodné začít cvičit?

S fitness, jako se zdravým životním stylem, není nikdy brzo začít, určitě je to dobrý start pro sportovní kariéru. Nicméně myslím, že je to individuální, každá dívka je vyspělá v jiném věku, některá začne pořádně dřít a soutěžit ve čtrnácti, jiná si raději počká do dvaceti, některá se necítí ani v pozdějším věku. Je důležité poslouchat své tělo, uvědomit si své priority a možnosti.

Ty si začala svoji soutěžní dráhu ve federaci naturální kulturistiky. Jaké jsi tam měla výsledky a proč ses rozhodla odejít?

Mezi mé největší úspěchy patří vicemistryně světa v roce 2014, vicemistryně Evropy v roce 2015 a vítězka Natural cupu 2015. Vždy jsem se umístila ve finálové Top 6. Přestoupit jsem se rozhodla v době, kdy mi přišlo, že se nemám v rámci ,,naturalů“ už kam posouvat. V této federaci se upřednostňují spíše štíhlé a méně osvalené slečny, a pokud bych chtěla udělat progress, musela bych změnit kategorii nebo federaci. Rozhodla jsem se právě pro změnu federace.

Ty jseš z Brna, vím, že jsi v kontaktu s Janem Cahou, který je takovou ikonickou tváří naturálů v ČR. Co říkal na tvůj přestup on?

Jan Caha je můj trenér, svěřuji mu tedy do rukou celou moji přípravu a konzultuji s ním doopravdy všechno. Ve federaci INBA jsem si přípravu plánovala sama, právě jeho jsem oslovila až v době, kdy jsem plánovala přestup. Honza je profík, připraví každého, jak nejlépe dovede, samozřejmě v rámci trendu dané federace

Jaké jsi dosáhla úspěchy v SKFCR, čili v národní odnoži IFBB?

Jarní sezónu jsem směřovala na ME, kde mi nakonec nebyl start umožněn právě díky přestupu, kdy neuplynula dostatečně dlouhá doba od mého posledního startu v jiné federaci. Tak hovoří pravidla. Startovala jsem tedy na Mistrovství Moravy a Slezska, kde jsem vybojovala Absolutní vítězství. Na MČR jsem obsadila 6. místo.

Ptám se tě na to trochu z toho důvodu, že označení jedné federace jako „naturální“ evokuje to, že ostatní naturální nejsou, což vyvolává dost nevraživosti. Předpokládám, že ty jsi nadále naturální sportovkyní a přesto máš skvělé výsledky v IFBB. Jak to tedy vnímáš ty, když máš zkušenosti z obou federací?

V IFBB se teprve rozkoukávám a vím, že se mám stále kam posouvat. Ale přijde mi, že sem více pasuji typem postavy i svou prezentací. A ano, připravuji se stále naturálně.

Co tě čeká teď?

 Jedinou soutěž, kterou chci absolvovat tuto sezónu, je Mistrovství světa juniorů. Zatím jsem se kvalifikovala do A týmu, už jen to je pro mě čest. Nepočítám s úžasným umístěním, ale chtěla bych se stát jednou z konkurentek světové špičky a předvést moji doposud nejlepší formu

Jaký výsledek by tě uspokojil a jak se těšíš na místo konání?

Nebudu lhát, sním o vítězství  :D, ale ráda bych se dostala do  Top 10. Probojovat se do finálové šestky by bylo nádherné, ale počítám i s posledním místem. Soutěž se koná v Dominikánské republice, takýže je jasné, že se těším moc. Hlavně na počasí a pláž, věřím, že to bude ten nejlepší relax.

Neobáváš se toho dlouhého letu a jeho vlivu na formu?

S lítáním a formou nemám zkušenosti, ale soutěž samotná by měla začít až dva nebo tři dny po letu, tak snad vše bude ok. No ale samozřejmě, ze trochu strach mám....

A jak jde příprava? Jsou nějaké komplikace?

Tato příprava je pro mě asi nejtěžší vůbec. Nejsem si jistá v mnoha věcech, taky MS  není jen tak  nějaký hodinový výlet autem, hlavou se mi honí myšlenky, že nevypadám dobře, že nemám čas, že se něco pokazí, že nepodám dobrý výkon, že mi to za to nestojí,…. Klasický závěr přípravy :D

Jak vypadá tvá denní strava? Co jsi měla například dnes k jídlu?

 Poslední měsíc před soutěží není můj jídelníček úplně nejpestřejší.  Dneska to byly 3 vaječné bílky + 1 žloutek, 3x 100g kuřecích prs k tomu zelenina, před spaním kasein a oříšky. Během týdne si hraju jen s množstvím rýže, někdy uberu tuky.

Jakou váhu přikládáš doplňkům stravy?

Ráda je zařazuji celoročně a v mém jídelníčku mají rozhodně své místo.

Jak vypadá tvoje suplementace právě teď v dietě před MS?

Ráno doplním vitaminy a minerály, kofein a bcaa. Před tréninkem od extrifitu kofein, synephrine a BCAA, po tréninku bcaa, glutamin, vit. C a hydro. Před spaním kasein a glutamin. Někdy, když nemám sílu a potřebuju nakopnout do tréninku, přidám thermogel.  Ráda často peču buď pro sebe ale spíš pro přítele z cfm proteinu různý palačinky, rolády, buchty atd.

Pokud bys měla uvést jediný druh doplňku stravy, který by to byl?

Určitě BCAA. Konkrétně od Extrifitu příchuť jahoda mentol.

My spolu vedeme rozhovor i mimo jiné proto, že ty ses stala naší Extrifit Girl, tedy dívkou, jenž je součástí našeho promo teamu. Jaká to je doposud zkušenost a jak se ti líbil Extrifit Team na EVL’s?

Zkušenosti mám pouze kladné. Díky Extrifitu jsem se dostala na jednu z největších akcí v ČR i v Evropě. Na EVL´s jsem poznala spoustu nových lidí a osobně jsem poznala ty, co obdivuji už dlouho.

Máš nějaký vzor?

Jednoznačně musím říct Sabču Plevákovou. Nejen kvůli sportovním úspěchům, ale i kvůli tomu, že je jednoduše NORMÁLNÍ a PŘIROZENÁ. Stejně jako já, má dlouhodobý vztah, studovala, dělá to, co jí baví, na nic si nehraje,...  Ráda sleduji její příspěvky na sociálních sítích a prožívám s ní každou soutěž.

Jaký to je pak pocit, sdílet s ní nějaký čas, být v podstatě součástí Teamu?

Sleduji už dlouho celý tým. Jedním slovem to je ÚŽASNÉ .

Chtěla bys na závěr někomu poděkovat?

Určitě své rodině a příteli za to, že to se mnou vydrží :D  Extrifitu za příjemný rozhovor a čtenářům bych chtěla popřát hezký den .