Do kategorie Physique potřebujete víc talentu než do kulturistiky

Autor: Pavel Vacek

Mnoho kulturistů si přečetlo nadpis a protočily se jim panenky tak, že si momentálně zírají na svůj čelní lalok. Možná si myslíte, že jsem utrpěl velmi vážné zranění hlavy a při následné operaci mozku mi ho vyměnili za vaflovač, ale nebojte, vše uvedu na pravou míru. Ale pojďme se na to podívat od začátku.

Bikiny fitness vznikla někdy v době, kdy ženská kulturistika přesáhla únosné hranice a stala se záležitostí pouze pro skutečné fajnšmekry, kteří loví své oblíbené pornofilmy výhradně v nejtemnějších zákoutích internetu. Přesto jsme všichni, mě nevyjímaje, nad touhle kategorií ohrnovali nos. Co ohrnovali! Posmívali se jí a děvčatům v ní. A první ročníky, připomínající spíše slavnou scénu z volby Miss Hasičského bálu ve filmu Hoří má panenko, nám dávaly za pravdu. Jenže jak šel čas, smích nás postupně přecházel a dnes máme na pódiích krásně vypracovaná děvčata a v posilovnách abyste se zapsali do pořadníku, když si chcete zadřepovat. Boom kategorie Bikiny fitness pozvedl cvičení děvčat na úplně jinou úroveň.

O kategorii Physique totéž říct nejde, neb kluci cvičí  pořád stejně tvrdě. Co ale stejné je, je to, že stejně tak jako kat. Bikin i tato zažívá velký rozmach. Takže jen co nás přecházel smích u holek, dostalo se nám nové atrakce. A my nasmali, jak říká klasik ve filmu Borat, když mentál Milo znásilňoval Boratovu sestru a když my sledovali jen mizerně osvalený komparz seriálu Baywatch. Ale zrovna tak neuvěřitelná obliba této kategorie způsobila, že smích opět plynule přešel v uznalé pokyvování hlavou. Hmm, pořád nemůžu říct, že pódiová prezentace, kdy si občas koušu nehty v obavách z toho, aby některým hochům nevypadl tampón, by byl můj šálek kávy, to tedy ne. Ale rozhodně můžu uznat a tak to taky uznávám, že drtivá většina závodníků má skvělou formu, pohříchu mnohem lepší, než obrovská hromada kulturistů. Pokud tedy mluvím o domácích kolbištích.

Co je tedy příčinou toho, že na přihlášky do kulturistických kategorií sedá prach, zatímco kolonky soutěžících v kategorii Physique musí psát stenografka? O kategorii Bikiny ani nemluvím, tam ty kolonky vypisují stenografky tři. Spousta z vás teď bude psát o tom, že kulturistika je příliš vzdálená, že se odcizila a tak podobně. Jenže to je pitomost, protože tu nemluvíme o Kai Greenovi, ale obyčejném Mistrovství ČR například. Z přímého kontaktu s mnohými závodníky a závodnicemi vím, že ten pravý důvod je zdánlivá snadnost úspěchu. A to je pravda. Akorát, že tak před šesti lety.

A tím se plynule dostáváme k tomu, že pro vítězství v kategorii physique a bikiny musíte prokázat více talentu, než pro vítězství v kategorii Kulturistika a figure. Což by měl být ostatně plnohodnotný název článku, ale než by ho google přelouskal, usnul by. A tak tu máme plnotučnou bulvární verzi titulku, která jistě mnohým kulturistům zvedla tlak zhruba o 300%. A obávám se, že ještě neklesl.

Napřed si tedy definujme talent. Talentem označujeme nadání, přirozené vlohy pro danou činnost. Je absurdní, že uznáváme talent na hokej, řízení auta, hru na klavír, zpěv a u naší minority nelze popřít talent na vyhýbání se práci. Ale u cvičení, nedej bože v soutěžní kategorii bikiny fitness, jakoby jste talent snad ani nepotřebovali! Vše se dá podle mnohých vyhrát vůlí, odříkáním a disciplínou. Taková pitomost! U nás v posilovně je asi 30 holek a 32 z nich chce jít na soutěž do bikin, páč uklízečky jsem původně nepočítal. A všechny do jedné si myslí, že vyhrát Bikiny může při troše vůle každá. Jenže abyste vyhráli kategorii bikiny, potřebujete mnohem víc talentu, než abyste zvítězili v kategorii Bodyfitness, Figure atd.. V těchto kategoriích může částečně zastoupit talent právě ta vůle, odříkání…, protože když nemáte úplně super kostru, lze to dohnat objemy, hloubkou svalů, vyrýsovaností atd.. Jenže v Bikinách se nic takového nehodnotí. Talentovaná bikina má krásně tvarované dlouhé dolní končetiny, úzkou pánev, přirozeně široké klíční kosti, přičemž celá kosterní stavba by se dala označit za drobnější. Mega obrovskou roli hraje charisma soutěžící. V současné době, kdy stojí na pódiu 20 děvčat, se najde minimálně finálová šestka, která tato kritéria splňuje. Tato šestka, disponující perfektními poměry končetin a kosterní stavbou, má talent. Má vlohy právě pro kategorii Bikiny fitness. Vše ostatní se dá dohonit. Úzký pas uděláte, zadek vydřepujete, prsa si přišijete. Na obličej namalujete nějaký jiný, hezčí, vlasy si odněkud půjčíte a nehty dodají promptně Vietnamci. Ale v pekelně úzkých mantinelech pravidel kategorie se nemůžete spoléhat na to, že když máte nohy dlouhé jak jezevčík, kostru jak Xena bojovnice, doženete to extra hlubokými břišáky. V Bodyfitness možná, v Bikiny kategorii jsou jakékoliv extrémy na škodu. Možná si řeknete, že na to půjdete přes bolest a odhodlání, jak to mnohdy čtete u těch talentovaných na facebook zdi. Jasně, můžete zkusit populární skřipec z 15. století, ale ten se dnes blbě shání a pravděpodobně dřív zhynete, než si narovnáte vaše nohy do X.

No a v kategorii Physique je to samé v bledě modrém. Tahle kategorie vznikla tak, že si pár volejbalistů chtělo přivydělat pózováním v šortkách pro gay časopis. Ale to už je strašně dlouho. Dnes stojí na pódiu 20-30 skutečně dobrých frajerů s perfektní formou a přiměřeně svalnatou postavou. A tím se dostávají do úplně stejné pasti, ve které jsou chyceny i bikiny. Nemohou vyčnívat, nemohou být jakkoliv extrémní. Závodník musí mít přirozeně svalnatý vzhled, symetrický v celém rozsahu hodnocených partií, mít úzký pas a široká ramena. Nepsaným pravidlem je, že i pěknou tvář. Žel bohu, hodnocených partií a póz, kde se lze předvést, je pomálu. Takže pokud jste se narodili s kostrou Radka Lonce a chcete být nejlepším physiquem, máte smůlu. Pokud vám mamka s taťkou v jedné zapálené chvilce uklohňali tvar tricepsu Vojty Koritenského, máte smůlu. A pokud při tom byli ožralí a narodili jste se s obličejem Václava Klause mladšího, máte smůlu nadvakrát. Nevyhrajete. Nevyhrajete, ani kdybyste se rozkrájeli. V téhle kategorii nemůžete vyvážit širší pas ukrutnou hmotou jako Radek Lonc. Nemůžete schovat triceps za skvělé parametry ostatních partií jako Vojta Koritenský a brilantní mozkovna Václava Klause ml. už vám v téhle kategorii bude tuplem na nic. Musíte vsadit pouze pěknou kostru a skvělé tvary, které vám nadělila sama příroda. Musíte spoléhat na talent, protože ničím jiným se menší hendikepy v této kategorii dohonit nedají.

A jsme na konci. Asi si říkáte, že to zrovna není motivační článek roku. No.. asi máte pravdu. Obzvlášť u holek. Na druhou stranu, závody jsou tou nejlepší motivací. Není lepšího motoru než pevně daný termín a srovnání s těmi nejlepšími. Pak můžete zářit se skvěle vypracovanou řiťkou, kamkoliv přijdete a v dnešní mediální době být mnohonásobně slavnější, než tituly ověšená dokonalá bikina. Na fotkách se stejně na nějaký ten centimetr silnější kloubek nekouká.

A co medailí chtiví borci? Inu, nikdy jsem nebyl příznivcem regulací. Ani v životě, ani v reálu. Chápu, že ženským se do přehnaných svalových objemů nechce.  Ne každá chce vlastnit klitoris jak pojistku od jeřábu, ale proč muži provozují disciplínu, kde biceps má být „tak akorát“? Chlap má zdolávat překážky. Takže pokud se vám zachtělo medailí a obdivu a přitom nemáte úplně ideální tvary, pojďte do kulturistiky. Neříkám, že vyhrajete Olympii. Ale i na Olympii najdete obrovskou hromadu lidí, kteří svůj nedostatečný talent v oblasti tvarů svalových snopců, přebili objemem, žilnatostí, kamennou tvrdostí, separací, hloubkou, vyrýsovaností, odvodněním a působivým X tvarem těla. Zkrátka všemi zbývajícími parametry, které vám jsou v kategorii Physique úplně k prdu.