Dietní režimy

Autor: Dušan Synek

V minulém článku "Redukce váhy" jsem se zmiňoval o základních principech redukčního období. V tomto článku bych se chtěl zaměřit především na dietní režimy, které je také možné zařadit pro efektivitu a urychlení výsledků.

Pokud jste věnovali čas minulému článku, dozvěděli jste se pár nezbytných informací, které jsou pro dietní plán nezbytné. Rád bych zde vypíchl zejména dva nejčastější dietní režimy, které jsem si sám vyzkoušel a mohu vám zaručit jejich efektivitu.

Budeme se zde bavit o sacharidových vlnách a o dodržování sacharidů v týdenních cyklech.

Sacharidové vlny

Pokud se rozhodnete držet sacharidové vlny, chci vás nejdříve upozornit, že tato dieta má velmi přísná měřítka, která když porušíte, můžete začít s cyklováním od začátku. O co se v této dietě jedná? Jedná se o cyklování sacharidů vzestupně a jejich následné srážení.

Na začátku bych chtěl zmínit, že pokud vážíte 75 kilogramů, tak pro vás vlny asi nebudou to pravé, jelikož by z vaší postavy nic moc nezbylo. Spíše to nic. Tento dietní režim je zejména pro jedince, kteří se v objemu zalili tukem, a  je nutno tento tuk odstranit, protože je pod ním uložen sval a jsme obeznámeni s tím, že bez nabrání tuků sval prostě nenabude.

Musíte ti sami na sobě vyzkoušet, jaké cykly vám budou sedět. Zdali se bude jednat o týdenní cykly, nebo cykly rozložené ve tří, nebo čtyř dnech. Není to o ničem jiném, než tyto cykly zkoušet a najít si svou zlatou cestu. A oč se vlastně jedná? Budeme se pohybovat mezi hodnotami (komplexních sacharidů) v rozmezí od 50 g - 500g. Pro ty borce, kteří by chtěli jet nulu, vřele vám to nedoporučuji. Pouze mozek si denně vezme 50 g cukrů proto, aby mohl pracovat. A dále i ten sval musí z něčeho žít. Proto je minimální hranice alespoň 50 gramů sacharidů.

Kde se komplexní sacharidy nacházejí jsme si říkali již v minulém článku, nebo můžete jejich obsah dohledat kdekoli jinde na internetu, abych vám to zde stále nevypisoval. Zde udám příklad, jak je možné sacharidové vlny cyklovat.

Zde jsou malá schémata, jak je možné sacharidy cyklovat :

Pondělí : 50g - Úterý : 100g - Středa : 200g - Čtvrtek: 300g - Pátek: 350g - Sobota: 400g - Neděle: 500g

Pondělí : 50g - Úterý : 100g - Středa - 300g (350g) - Pondělí : 50g - Úterý : 100g - Středa : 300g (350g)

Jedná se zde o schéma týdenního a třídenního cyklu. Na tomto dietním režimu je nejdůležitější rozmezí ve dnech, kdy máte obrovský podíl sacharidů, který je v tomto případě 500g, nebo 300g (350g) a následující den sacharidy srazíte na hodnotu 50g. Tělo bude v naprostém šoku a sáhne si po zásobě energie z tuků, protože víme, že musíme držet vysokou hodnotu bílkovin a doplňovat aminokyseliny, které nám pomohou svalovou hmotu udržet.

Rád bych se zmínil hlavně o Pondělí, ve kterém se budeme nacházet pouze s 50g sacharidů. Co si v tomto dni můžeme dopřát, krom vzduchu a vody? Zejména zeleninu, která nám pomůže zahnat hlad a přijímat nadměrné množství tekutin. Nebál bych se uvést klidně 4 - 5 litrů nejlépe obyčejné, nebo pramenité, nesycené vody. Dále je snad nezbytné mít denně alespoň 300g živočišných bílkovin (maso). Dále konzumovat vajíčka, nejlépe 3 bílky na 1 žloutek. Vhodné je také užívat živočišnou bílkovinu v podobě ryb. Na noc užívat tvaroh, jelikož obsahuje kasein. Doufám, že u tvarohu nemusím zdůrazňovat, že musí jít o nízkotučný druh. Pokud byste si vážně nevěděli rady, je zde možnost také užít rostlinné bílkoviny, v podobě sójových produktů. O sójových produktech však víme, že jejich bílkovinná složka není ani zdaleka tak kvalitní, jako právě živočišná. Pokud byste chtěli užívat proteinové doplňky, je vhodné používat ty s názvem ISO nebo HYDRO. Jelikož mají naprosto nezaznamenatelný obsah cukrů.  To by bylo k potravinám asi vše, co si můžete dovolit. Samozřejmě, že nejsem obeznámen se všemi produkty, které jsou pro tuto dietu vhodné. Uvádím zde pouze své osobní praktiky.

Co se týče sacharidů v tomto dni a jak nejlépe tuto nízkou hodnotu zjistit kvalitně? Já osobně jsem v tomto dni preferoval rýžové chlebíčky, ve kterých jsem si byl jist, že jeden chlebíček obsahuje právě 5g v jednom plátku.  Případně to zkusit vyhnat na klasických piškotech. Jsem spíše zastáncem rýžových chlebíčků.

Ve dnech, ve kterých si můžete dovolit více, než 50g sacharidů jsou podmínky stejné, jako pro Pondělí, tedy 50g sacharidů. Však s tím rozdílem, že se nemusíte bát si dát rýžových chlebíčků více, nebo zajistit alespoň polovičně kvalitní sacharidovou snídani, v podobě ovesných vloček, které budou přísně naváženy, jinak to zkrátka nemá smysl.

Velmi důležitým zdrojem, do kterého bych se nebál investovat, je multivitaminové spektrum, dále vitamín C a B komplex, jelikož budete ze stravy ochuzeni o převážnou složku vitamínů. Pokud si myslíte, že dostatečný příjem vitamínů lze zajistit pouze ze zeleniny a ovoce, tak si to myslete dál.

Cheating day, nebo také prasečák, se v tomto dietním režimu užívá po 14 dnech. Tedy nejlépe ve druhé Neděli. Po prasečáku musí ale bezprostředně přijít vlna s 50g sacharidy, a tím vlastně najedete na klasický cyklus, bez porušení kteréhokoli dne.

To je asi vše, co bych vám o této dietě mohl říci. Nyní se pojďme podívat na dodržování hladiny sacharidů v týdenních cyklech.

Držení sacharidů po dobu 7 dní

Jedná se o způsob držení stejné hladiny sacharidů v 7 dnech. Tuto metodu užívá kupříkladu Slavoj Bednář. Jedná se o držení hladiny například 200g sacharidů po dobu jednoho týdne. Při této dietě je ale nevýhoda, že se vám může zpomalit metabolismus, jelikož budete přijímat každý den stále stejné množství sacharidů. Samozřejmě je zde také nutný týden minimálních sacharidů a tím jest 100g. Pokud byste drželi celý týden 50g, bylo by to dle mého názoru kontraproduktivní, protože i ten sval musí z něčeho žít.

Opět se vracím k frázi, že si musíte vyzkoušet, jak by vám tato metoda fungovala. Zde je pouze příklad toho, jak bylo možné cyklovat týdny.

1. týden : 100g - 2. týden : 250g - 3. týden : 300 - 400g - 4. týden : 100g a tak dále...

Musíte si vyzkoušet, jaké množství sacharidů vám bude vyhovovat. Já osobně tuto dietu pouze zkusil, ale spíše mi vyhovovaly zmiňované sacharidové vlny. Co se potravin týče, měly by být stejné, jako tomu bylo u sacharidových vln. Nic se v této dietě nemění.

To by bylo asi vše, co bych vám o dietních režimech, které jsem si sám vyzkoušel a mohu vám potvrdit jejich stoprocentní účinnost. Když se nad tím tak zamyslím, tak kulturisté, nebo fitnessáci užívají vlastně asi jen tyto dva druhy diet. Nic více podle mého názoru ani vymyslet nejde.

Možná bych ještě dodal, že při těchto dietách se ukáže, zdali máte pro diety žaludek, nebo ne. Budete se nacházet v situaci, že půjdete na oslavu narozenin a vaši kamarádi, nebo rodina se bude cpát všelijakými dobrotami, počínaje chlebíčkami a jednohubkami a vy budete muset vytáhnout krabičku s kuřecím masem bez přílohy, protože budete mít nízký den. Je možné, že vám budou stále dělat chutě a olizovat si prsty, ale vy se zkrátka nesmíte nechat odradit. Musíte si vypěstovat silnou vůli a říct si : ,, jsem lepší, než jsou oni a vydržím to."

Přeji vám do dietních období hodně síly a hlavně vůli, která je nezbytná. Buďte lepší, než ostatní!