DAVID SMOLEK- Nevěřil jsem, že se dostanu do finále.

Autor: Pavel Vacek


David Smolek je jedním ze členů Extrifit clubu, kteří hned při svém soutěžním debutu zanechal velmi výrazný a slibný dojem ze svého vystoupení. Za jeho tvrdost, hustotu a separaci by se nemusel stydět žádný ostřílený kulturistický závodník. I proto také David Smolek obsadil v nabité kategorii klasických kulturistů na Mistrovství Moravy parádní druhé místo. V následujícím rozhovoru nám proto David poví o svých dojmech ze soutěže a plánech do budoucna.
1
Davide, mohl by ses čtenářům krátce představit?
 
Ahoj, jmenuju se David Smolek, je mi 28 let a pocházím z Poteče, je to vesnice na Zlínsku. Momentálně bydlím a pracuji v Olomouci jako voják z povolání.
 
Davide, jak dlouho už cvičíš?      
 
Cvičit jsem začal v 16 letech v posilovně, kterou jsme si zařídili s klukama. O tréninku a výživě jsme nevěděli nic, tak jsme si po tréninku dali dětskou výživu a šli regenerovat do hospody :-). Takhle to probíhalo asi 2 roky. Pak jsem odjel pracovat do Anglie a přestal cvičit. Ale posilovna a cvičení mi chybělo., takže teď cvičím s malými přestávkami asi 6 let.
 
Dělal jsi předtím nějaký jiný sport?
 
Hrál jsem u nás na vesnici fotbal, skončil jsem, až když jsem odjel do Anglie. Takže ke sportu mám velmi blízko. DS
Je tvoje práce vojáka z povolání pro kulturistiku výhodou, nebo to naopak vidíš jako problém?
 
No, občas to výhoda je a občas ne. Když máme tělocvik a jdeme běhat, nebo můžeme do posilovny, tak mi to vyhovuje, ale na druhou stranu, když máme týdenní cvičení a jsme od pondělí do pátku na výcviku, tak cvičení musí stranou. Řeším to aspoň tak, že si nachystám vlastní jídlo na celý týden a mám dobrý pocit, že do sebe dostanu dostatek bílkovin a sacharidů. Ale vychází mi v práci vstříc, za což děkuju.
 
Ty jsi byl druhý na M Moravy. Jak se ti líbilo na tvém prvním závodě?
 
Na závodech jsem byl poprvé a hned jako závodník jsem skončil druhý, takže jsem určitě spokojený. Závody se mi líbili, bylo fajn vidět lidi, které cvičení baví stejně jako mě. Byl jsem tam s kamarády, tak jsem neměl ani čas být nervózní, pořád jsme si povídali a byla sranda, což mi hodně pomohlo.
 
Na soutěži jsi vynikal tvrdostí svalových skupin a vyrýsováním. Hlídáš se přes rok, nebo je to záležitost čistě předsoutěžní diety?
 
Hlídám si hlavně pravidelnost stravy, ať mám každých co 2-3h nějakou bílkovinu a komplexní cukry. Co je mezi tím, to radši vytahovat nebudu… :-) jsem hodně na sladké a pořád bych jedl. Takže se hlídat musím. Jinak bych jedl jen čokolády a buchty. Ale když jsem začal dietu, tak jsem ji dodržoval, co to jen šlo. Cvičil jsem většinou dvoufázově, s krátkými tréninky. Nevěděl jsem, jak bude moje tělo reagovat na dietu, držel jsem ji poprvé a výsledkem jsem byl překvapený.
Proč jsi nešel dále na M ČR? Nemyslíš si, že je to škoda?
 
Po Moravě a po dietě jsem měl tak strašné chutě, že jsem jedl, co na mě vypadlo z regálu obchodu. Výsledkem byli trávicí potíže. Přešlo mě to až ve středu. Forma byla pořád dobrá, ale nějak jsem se necítil. Teď, když se na to podívám zpětně, tak mě to mrzí. Určitě jsem měl jít. Výsledek jako na Moravě bych těžko zopakoval, ale za ten zážitek by to rozhodně stálo.  Tak jsem si pustil on-line přenos a s koláčem v ruce jsem to sledoval.
 
Věřil sis na ten první výsledek? Jak se ti líbila atmosféra soutěže?
 
Moc jsem si nevěřil, ani jsem nečekal, že se dostanu do finále. Z toho důvodu jsem ani moc netrénoval volnou sestavu, tak to asi taky tak vypadalo :-).  Chtěl jsem to jen zkusit a dopadlo to dobře. Atmosféra byla super, lidí bylo hodně a fandili a tím se ta atmosféra ještě podtrhla.
 
Kolik jsi už od soutěže přibral kg?
 
Po těch všech hodech jsem zatím přibral 8 kg. DS 1 zleva
Co bude dál? Máš nějakou soutěž, na kterou by ses chtěl připravit? Je nějaký výhled do budoucna?
 
Dál cvičím, hlídám si stravu, baví mě to... Teď po závodech je i víc motivace. Chtěl bych zase za rok zkusit Moravu a pokud se podaří, tak snad i republiku. Do budoucna bych chtěl na sebe naplácnout pár kilo navíc. Pokud to půjde. A pokud budou peníze, zdraví a čas, tak bych chtěl i nadále závodit.
 
Máš nějaký tajný tip, kam bys to chtěl v závodění dotáhnout?
 
Hlavně se vždy dostatečně připravit a neudělat ostudu na závodech. Pokud bych to někam dotáhnul, bude to jen něco navíc. Každopádně se budu snažit. Baví mě hlavně ta dřina v posilovně, i když na svalovém rozvoji to není moc vidět.
 
Podporuje tě tvé okolí?
 
Jak se to vezme, přítelkyně se mnou to nadšení moc nesdílí, což se ji moc nedivím, ale trošku mě to mrzí. Ale v práci máme spoustu kluků, kteří cvičí, takže podpora je spíše z jejich strany.
 
Chtěl bys někomu na závěr rozhovoru poděkovat?
 
Určitě chci poděkovat přítelkyni, že tu dietu se mnou vydržela a tolerovala moje občasné nálady, které k tomu patří. Dále Míra Morgenstern, bývalý kulturista. Často jsme si volali a radil mi, jak s dietou, a taky tím, co mě po závodech ještě čeká. Hodně mi to pomohlo. Taky Víťa Kotas, který skončil ve své kategorii na 1. místě, mi dal spoustu informací. Takže kluci, díky :-) Nesmím zapomenout na kluky v práci, byla pořád sranda a dieta tím byla jednodušší. David Smolek a David Žilík