David Oravec- Rozhovor před Tatranským pohárem

Autor: Pavel Vacek

Juniorský kulturista SAKFST a člen Extrifit týmu David Oravec bude na Tatranském poháru soutěžit mezi muži. Postaví se na pódiu v kategorii nad 85 kg. Jak zvládá přípravu a jaké cíle si dává? I o tom je následující rozhovor.

Převzato z Mozolani.com

 

V sobotu 1. 11. tě čeká Tatranský pohár. Na co si troufáš? Jelikož to bude nominace mužů na mistrovství světa, navíc s mezinárodní účastí, předpokládám vysokou úroveň závodů. Kdybych získal medaili, byla by to pecka. Dám do toho všechno.  

Forma bude lepší než na Velké ceně Dubnice? Myslím si, že ano. Snažím se připravit co nejlépe. Forma je dobrá, jen to třeba dobře vysušit. Zkusím to teď trochu jinak, protože nebyl jsem spokojený s tím, jak to bylo v Dubnici. Díval jsem se na fotky a bylo to takové zalité, zkrátka lépe to vypadalo den před soutěží. Takže teď to musím načasovat trochu jinak.  

Poslední trénink před Tatranským pohárem absolvuješ ve čtvrtek? Přesně tak. Do čtvrtka to budou sacharidové nulky a tréninky, od pátku nebudu trénovat a nebudu pít. Co se týče odvodnění, nejdříve jsem musel vypít hodně vody. Pondělí (27. 10.) to bylo 13 litrů vody a postupně příjem vody ubírám, ve čtvrtek to budou už jen 3 litry, od pátku, jak jsem zmiňoval, už nebudu pít a pak se napiji až v sobotu po soutěži. Cukrovat budu pouze komplexními sacharidy, rýží. Na Tatranském poháru bych chtěl mít hmotnost 104 kg. 

13 litrů? Ano, já normálně vypiji 8 litrů vody denně.  

Jak trénuješ? Můj split je 4 +1 jako během celé přípravy, ale volný den si dávám až tehdy, když nemohu, jinak jdu v kuse. Trénuji systémem jedna velká svalová partie, jedna malá. Záda-triceps, hrudník-biceps, nohy samostatně, ramena-břicho, ale břicho cvičím skoro po každém tréninku pár sérii jen tak s vlastní vahou. Co se týče cviků, například na záda si vždy dám přítahy a začal jsem cvičit na hrazdě se závažím, přičemž předtím jsem upřednostňoval kladku. Novinkou je také to, že jsem začal chodit už i do fitka a necvičím pouze v domácí posilovně jako dosud. Cvičím s většími váhami, dělám 8 - 12 opakování a dávám si delší přestávky. Supersérie dělám málokdy, jen občas jako nyní před soutěží. Kardio vůbec nedělám.  

Nyní máš sacharidové nulky, ale ještě týden před soutěží si jedl co? Denně jsem měl zhruba 400 g bílkovin a 140 g sacharidů. Bílkoviny nejvíce čerpám z masa a doplňků. Sacharidy jsem čerpal tehdy už jen z rýže a v objemovce i z vloček a těstovin. Čtyřikrát denně jsem měl maso, rýži a zeleninu - jedl jsem také nízkotučný tvaroh, olomoucké tvarůžky, vaječné bílky - a mezi to jsem si dával doplňky.  

Pracuješ jako svářeč. Není to snadná práce. Dá se to skloubit se sportovní činností a dodržováním pravidel v dietě? Jde to, ale je to těžší. Jelikož chodím pouze na noční směny od 18. h večer do 6. h ráno, první jídlo, které už mám připravené z předešlého dne, si po probuzení dám o 13. h. O hodinu později už trénuji, ještě s plným břichem, což není nic moc. Cvičím dvě hodiny do 16. h. Z Kežmarku, kde bydlím, jdu do práce o 17. h, abych to stihl, protože o 18. h mi v Tatravagónke Poprad začíná noční změna a tehdy už musím být převlečený v montérkách. Vůbec to nejsou ideální podmínky pro přípravu, neboť spánku mám maximálně 5 hodin denně, to je dost málo, ale funguje to. Myslím si, že i díky genetice a tomu, že jsem ještě mladý, tak se to dá zvládnout. Do budoucna si určitě budu muset najít jinou práci, popřípadě nějaký byznys rozběhnout, neboť takto to táhnout se nebude dát navždy.  

Vzpomínal si genetiku, tvůj otec byl kulturista? Ne nebyl, udělal si doma činkárnu a cvičil si jen tak rekreačně, ale nikdy nebyl soutěžní kulturista.  

Podporují tě rodiče? Moji rodiče mě od začátku podporují. Když jsem s tímto sportem začal, chodil jsem do školy a neměl jsem peníze, vždy se postarali o to, abych měl kvalitní stravu. Proti kulturistice neměli námitky. Bez nich bych nebyl tam, kde jsem teď. Podporuje mě i moje přítelkyně. Jsme spolu už pět let a poznali jsme se ještě před tím, než jsem začal soutěžit.  

Tvé maximální výkony? Maximálku jsem už dlouho nezkoušel. Naposledy to bylo, když jsem byl v objemovce, tlaky na lavičce jsem udělal 10 opakování s 200 kg, klasický dřep jsem udělal 6 opakování s 300 kg. Nohy mám silné, ale chybí tam více hmoty. Mrtvý tah mám slabý, dal jsem 240 kg a 4 opakování.  

Raději trénuješ s činkami nebo na strojích? V domácí činkárni nemám ani mnoho strojů, raději trénuji s činkami. Ačkoliv možná bych už měl udělat nějakou změnu. Hmoty mám dost, ale třeba mi zvýraznit separaci i zlepšit detaily a na to by mi mohly pomoci stroje.  

Co považuješ za své silné partie a které jsou tvé slabiny? Nejhorší jsou záda, potřebuji zlepšit tloušťku i šířku. Zlepšit musím i nohy, na nich mám hmoty dost, ale potřebuji zvýraznit separaci, prohloubit svaly a trochu je zkvalitnit. Zejména na lýtkách, ty nemám skoro žádné. Hrudník a ruce jsou dobré. Ramena by mohly být trochu kulatější. Nemám velmi vyvážený svalový rozvoj, čili práce je ještě dost.  

Jsi členem Extrifit týmu. Největší výhody? Mám k dispozici doplňky této značky, což je velká pomoc, nemusím si je kupovat. Mohu ušetřené peníze investovat do kvalitnější stravy. Nejvíce využívám protein izolát devadesátky, hovězí aminokyseliny a beceačka.  

Kolik tě měsíčně stojí strava? Hmm, nevím to přesně, nemám to spočítané, ani to raději nepočítám, ale odhaduji, že měsíčně je to 700 - 800 eur. Hodil by se nějaký sponzor i na stravu, ale jsem realista ...