DALIBOR HÁJEK- Příprava na NY PRO se mi zkomplikovala.

Autor: Pavel Vacek

Už je to zhruba 3 týdny, co člen Extrifit Teamu Dalibor Hájek absolvoval svůj profesionální debut na soutěži New York Pro. S odstupem času, potřebným pro vstřebání dojmů a vyhodnocení celé přípravy se k této soutěži vracíme v obsáhlém rozhovoru s Daliborem. 551446_364192930347789_690897339_n
Ahoj Dalibore, jak se cítíš po svém profesionálním debutu?

Nová zkušenost, nevěděl jsem, jak si budu stát v profesionálním poli a už vím, že na moji vyšší postavu mi chybí tak 6-8 kg. Je pravda, že jsem si našláplejší  soutěž jako premiéru vybrat nemohl, ale vyhýbat se těm nejlepším je krátkozraké.

Když si odjížděl, bavili jsme se o tom, že by byla skvělá první 10 a ve skrytu duše doufali v šestku. Jsi tudíž zklamaný ze svého umístění?

Popravdě, spokojený nejsem, někteří mohli být za mnou, ale jak jsi zmínil, v první 10 by to stejně nebylo. Zklamaný bych byl, kdyby nevyšla forma. Bohužel, objevily se nějaké komplikace. Konečnou fázi mi komplikovala moje levá noha, a díky tomu jsem přípravu, co se týče nohou, odjel na předkopech. A to ještě se zatnutýma zubama a na nohách to bylo bohužel znát.

Ano, mluvili jsme spolu před odjezdem a ty sis postěžoval na lehké zdravotní komplikace s dolní končetinou. Při tom samotném závodě se to nějak projevilo?

Nešla mi pořádně zatnout a atrofovala mě. Tím, že jsem uhýbal bolesti, jsem ji nezatěžoval a to ani při tréninku a na noze to bylo znát. Úplně mě zmizela vnitřní hlava lýtka a stehno bylo o 2 cm hubenější. 15539_7_1
A jak se to zranění, nebo co to je, jeví teď? Už je to lepší?
 
Před 14 dny jsem dostal kontakt na fyzioterapeuta a po 3 hodinách docela nepříjemných přehazování šlach mě noha z části přestala bolet. Jako důsledek toho všeho byla moje dávná havárka na motorce a po sešroubování nohy mě jizvy prorostly přes šlachy ke kosti a potom se k tomu přidávalo neustálé přetěžování, až nakonec začala noha stávkovat.
 
Taky jsme před odletem mluvili o tom, že si to musíš tzv. odstát. Nemrzí tě ale, že jsi skončil až za americkými závodníky, kteří byli evidentně horší? Např. Valliant?

Ano, to mě mrzí, ale nováčkovská daň v mém případě zafungovala. Navíc jsem Evropan.:-)

Ty jsi byl po léta absolutní amatérská špička. Nemrzí tě třeba teď to tvoje rozhodnutí o přestupu do profi tábora? Nebo to vnímáš jako další motivaci k tréninku a toho všeho okolo?

Nemrzí. Je to postup vpřed, i když pocit to není příjemný, když tam stojíš vzadu a čekáš, kdy tě konečně vyvolají a ono se nic neděje. Ani jsem se nezadýchal… Ano byl jsem zvyklý vyčnívat a najednou nejsi vidět. Ale je to motivace, to rozhodně ano.

Zeptám se ještě trochu jinak. Jaké to je, dojít na vrchol amatérské kariéry a stanout mezi těmi nejlepšími kulturisty světa?

Je to splněný sen, v který jsem ani nikdy moc nevěřil. Když se ohlídneš za sebe a uvědomíš si, kam až jsi došel a že teď stojíš mezi absolutní špičkou téhle planety, a že zrovna ty máš tu možnost. Asi každý kluk co chodí cvičit, o tom sní. Škoda jen, že se naše vláda stará jen o své kapsy a na sport kašle, je spousta talentů, co kdyby měly prostředky, dosáhly by na medaile i mezi absolutní špičkou téhle planety. Další moje zkušenost je ta, že profesionální sport je hlavně o financích, když je nemáš, byl by zázrak prorazit. Tudíž tam nemáš co dělat. 306931_382838795167189_372729054_n
Jaká je vlastně organizace profi soutěže? Zázemí, ubytování atd… Měl sis čas prohlédnout New York? Jak si ti líbil?

Co se týče organizace na NY PRO, byla dost slabá, zmatečná, řekl bych. Zázemí bylo jako na každé amatérské soutěži, ubytování si každý zařizoval sám. Byl tam sice vypsaný nějaký hotel, což jsem se dozvěděl až v rozcvičovně od Igora Kopčeka, ale byl asi hodinu cesty od haly, kde se závodilo.
Na NY jsem si udělal čas 3 dny, letěl se mnou bývalý špičkový závodník Jakub Rumler. Naposledy startoval na MS v Ostravě. Postaral se od zařízení letenek, hotelu až po namazání a rozcvičení. S NY má už zkušenost, nebyl tam poprvé, a tak díky němu jsem si NY prošel. I když ne celý, samozřejmě J. Je obrovský a je rozhodně zážitek ho shlédnout. Nebýt Jakuba někde bych se tam určitě ztratil. :-)

Co vůbec říkáš na vítěze soutěže Mamdouha Elssbiaye? Jak zblízka vypadá kvalita svalstva takového hodně objemově vybaveného borce?

Ano, musím říct, že nebylo možné ho přehlédnout, vypadá dobře :-)

Kde vidíš příčinu toho neúspěchu? Resp. kde by ses potřeboval zlepšit?

Jak už jsem říkal, měřím 188 cm a váhu jsem měl necelých 128 kg. Je na mě spousta místa, mám dlouhé končetiny a ztratí se na nich i 56cm paže.  Ostatní mají vesměs končetiny kratší a vypadá to monstrózně. Hlavně je to ale o financích. Troufám si říct, že oni za stejných podmínek co mám já, by vůbec nezávodili. Doufal jsem, že jako profesionál, budu mít více možností  jak sehnat peníze. Dokonce mě v tomto směru oslovil i manager, který viděl jako jasnou věc sehnat dostatek prostředků jak na závodění, tak i na chod rodiny. Říkal jsem si, konečně se na mne usmálo štěstí a nebudu se muset zadlužovat jako vždy, jenže měsíce utíkaly, prostředky se neustále odkládaly a nakonec manager nesehnal ani korunu. Přemýšlel jsem, zda vůbec posílat přihlášku. Potom ale přišla smlouva s Extrifitem, což mě nakonec namotivovalo závodit. Sezony předešlé mi přinesly radost ve formě dětí, před MS 2010 v Baku se mi narodil Dalibor, týden před odletem na Arnold Classic 2012 zase Daniel. Tento rok mi 3 týdny před odletem do NYC osud vzal tátu.  Zvažoval jsem, jestli to vůbec zvládnu.
Tento rok nemám špatný pocit z toho, že mi nevyšla forma, to vůbec ne, forma byla. Špatný pocit mám spíš z přípravy, která mi přišla amatérštější než všechny moje amatérské přípravy, neboť spolupráce s Extrifitem přišla téměř až půlce přípravy, ale každopádně díky ní jsem mohl závodit. Ale to nemění nic na faktu, že ta příprava byla velmi smutná. IMAG0865 kopie
To je mi líto. To jsem nevěděl. Bohužel už mám takovou zkušenost také za sebou a dokážu si představit, jak nepříjemné období si musel zažívat. Nicméně život jde dál. Pokud tedy budeš v pořádku, na jaké tě uvidíme nejbližší soutěži?

PO NY Pro jsem chtěl do Toronta, ale z finančního hlediska jsem to musel zrušit. Další můj plán byla na podzim Praha. Zvažuji ale, jestli by nebylo lepší soustředit se na příští rok a nabrat nějaké to kilo. Musím to zvážit a hlavně vše probrat s EXTRIFITEM.

Jak v tuto chvíli tedy vypadá tvůj jídelníček?

Je volnější, i když ne úplně, kdyby náhodou :-)

Jak vlastně vypadá ten poslední týden před soutěží, když tě čeká několikahodinový přelet společně s překonáním časových pásem? Můžeš vůbec s sebou vozit do USA jídlo?
 
Klasika. Závodí se v sobotu, cukruje se od čtvrtka, do letadla jsem si bral jako vždy rýži, chlebíky a maso. Posun je tam směrem dopředu, takže máš o šest hodin delší den na cukrování, ale popravdě, je to tak trošku zmatek.

Tento rok si získal nového partnera pro vzájemnou spolupráci, firmu Extrifit. Jak jsi doposud spokojen?

Jak jsem už zmínil, byla a je to pro mě motivace, spolupráce je výborná, tým je perfektní, výživa kvalitní, co víc k tomu dodat…… Spokojenost. dalibor stoji logo
Pokud by sis měl vybrat jen jeden jediný výrobek z našeho sortimentu, který by to byl?

To je docela těžký, používám jich spoustu a všechny jsou pro mě nepostradatelné…. Nejvíc ale ujíždím na ISO profesional, a na BCAA v sypké formě. Nahrazuji tím deficit po sladkém. Míchám to do jídel, vloček, rýže, míchám z toho pudinky, dokonce jsem vytvořil i zmrzlinu. 2kg proteinu jsem schopen sežrat za 5 dní :-)

A naopak, pokud bys měl vybrat pouze jediný výrobek vhodný pro začínajícího cvičence s omezeným rozpočtem, jaký by to byl?

Rozhodně nějaký sachariďák.

Spousta mladých kluků touží stát také na profesionálním pódiu tak jako ty. Co bys jim vzkázal, poradil?
   
Ne vždy je to lehké, ne vždy příjemné, spoustu věcí si budeš muset odříct, se spoustou věcí se smířit. Vyrovnat se s tím, že cesta je náročná a dlouhá a ne každý ti bude fandit. Vyzbroj se trpělivostí, odhodlaností a houževnatostí, když si zachováš soudnost a rozum, uvidíš, že to stojí za to…

Děkuji ti Dalibore za rozhovor.