Dalibor Hájek „Olympie je pro mě obrovská výzva“

Autor: Extrifit


 Dalibor na mě působí jako naprosté zjevení na české kulturistické scéně. Jeho připravenost, kterou letos předvedl na Arnold classic amateur byla naprosto úžasná a fenomenální, nelze se divit, že si také přivezl zlato a dostal profi kartu. Přejeme mu za celou redakci mnoho úspěchů v profesionální kulturistice a budeme samozřejmě držet palce, aby jeho obrovská výzva dostat se na Mr. Olympia, byla naplněna. Dále bych chtěl dodat, že Dalibor na mě působí jako naprosto skromný člověk, kterému pomyslná sláva nestoupla do hlavy. 552896_209403985827132_122324761201722_279377_709613092_n.jpg
Jak ses vůbec dostal k posilování?

Přibližně 10 let jsem vesloval a tak nějak jsem vždy koukal na svalnatá těla kulturistů. Jako veslař jsem byl dlouhý a hubený. Potají jsem vždy po veslařském tréninku chodil do posilovny a dělal bicepsové zdvihy a podobné cviky. V roce 1993 jsem veslo pověsil na hřebík a začal chodit pouze cvičit.

A baví tě kulturistika víc než kdysi veslování? V čem spatřuješ největší rozdíl?

Každý sport má to svoje, nedají se srovnat. Veslování je silově vytrvalostní sport a dost náročný, u kulturistiky je zase řehole dieta.
Kdysi jsem tíhnul k činkám a utíkal od vesla. Dnes když mám dost činek, tak se mi do hlavy vkrádají myšlenky sklouznout se po zrcadlově hladké hladině a poslouchat jen hukot vesel vroucí vodu a řezání přídě klidnou hladinou namísto cinkání činek.
419622_169929726458098_100003232153720_259773_1733210516_n.jpg
Kdy byla tvoje první soutěž a jak jsi dopadl? A Jaké soutěže pak následovali? Na které nejraději vzpomínáš?

Moje první soutěž byla v roce 2003. Vyhrál jsem tehdy malou Moravu, potom Moravu a Slezsko a na MČR jsem skončil čtvrtý.  V roce 2004 stejně tak, ale už jsem měl bronz z MČR a na ME jsem skončil na 8. místě. V roce 2005 jsem se stal mistrem ČR. Rok 2006 přinesl bronzovou na MS v Ostravě, potom série závodů Euro Elite. V roce 2010 jsem získal titul mistra světa a nakonec zlato na Arnold classic amateur v USA. Vzpomínám na všechny, ale hůř potom na ty zakázané a nepovedené.

Dáváš přednost spíše obrovské hmotě nebo kvalitě?

Dávám přednost obrovské a kvalitní hmotě za předpokladu dokonalé symetrie.:-)

Máš nějaký kulturistický vzor? Jestli ano, proč právě tento?

Můj vzor byl vždy Arnold, splnil se mi sen se s ním setkat. Dnes je to každý kulturista, který něčeho dosáhl. Z českých potom Pavol Jablonický.

Máš syna Dalibora, co bys mu řekl, kdyby za tebou za 15 let přišel a řekl ti: „Chci být tati profesionální kulturista“ … K tomu se pojí další otázka. Myslíš si, že profesionální kulturisté už docela hazardují se zdravím, ano či ne?

Každý vrcholový sport hraničí se zdravím, pohybuje se na hranici lidských možností. Každý z nás sportovců se je snažíme pokořit.
Kdyby za mnou jeden z mých synů přišel a řekl, táto, chtěl bych být profi kulturistou, řekl bych mu, ať si to dobře promyslí, a že v tom případě má dlouhou a náročnou cestu před sebou. Zákaz nepomůže, to vím sám moc dobře.

Pojďme se vrátit k Arnold classic amateur, celá kulturistická veřejnost se jednohlasně shodla na tom, že ty si to zlato opravdu zasloužíš úplně nejvíc, že to máš naprosto zasloužený, co si o tom myslíš? Už bylo smůly dost, že jo?

Zřejmě to Pavle myslíš tak, že jsem měl v minulosti opravdu smůlu a spousty klacků pod nohama, navíc teď jsem si toho poslední rok naložil opravdu hodně a okolí mi nebylo zrovna vždy nakloněno.
426783_169929203124817_100003232153720_259765_1370307523_n.jpg
Vlastní soutěž Arnold classic amateur proběhla snad ve čtyřech hodinách, byl jsi hodně překvapenej, že to bylo tak rychlý? A myslíš si, že je to tak dobře? Přijde ti důstojný, že vše proběhne takhle rychle?

Překvapenej ani ne, byl jsem informovaný, že to tak chodí. Docela mi to vyhovovalo, netrápili nás na podiu dlouho. Právě to dlouhé pózování je náročné. Vypadá to, že se tam jen tak producírujeme, ale ve skutečnosti je to naplno a kolikrát to za oponou těžce rozdýcháváme. Proto mi to vyhovovalo. A nedůstojné? Tak to rozhodně ne.

V době diety zkonzumuješ každý den 2 kg masa, neměl jsi už toho masa po krk? Jak na to, já už bych se z něho snad pozvracel, poradíš nám nějakej fígl? Nějakej recept…

Fígl je ten, že máš nedostatek energie způsobený nízkým příjmem cukrů a tvrdým tréninkem. Máš neustále hlad a jsi šťastnej, že můžeš žvýkat maso. Recept je syrové hovězí.

V přípravě jsi cvičil pět dní za sebou, a když jsi odjel celé tělo, dal sis den pauzy, jak to zvládala tvoje regenerace? Kdybys měl zmínit nějaké doplňky, které ti v tomto ohledu pomohly, které by to byly?

Cvičil jsem 6+1, volno jsem si dal vždy v neděli. V tomto období těžko vnímáš, zda tělo regeneruje, jsi tak unavenej a urvanej, že to ani nepoznáš, ale musíš. Doplňky mne zásobuje značka ALL STARS a musím říct, že je používám docela hodně, hlavně co se týče proteinů a amin.

V objemovém tréninku cvičíš 15 – 20 opakování v jedné sérii, co tě k tomu přivedlo? Prozradil bys nám to?

Takže 15-20 opakování cvičím spíš na velké partie jako jsou nohy a záda. Líp mně na vyšší počet opakování reagují a předcházím zraněním. Co z toho, že dřepneš 280 kg, když si u toho urveš kvadriceps. Na ty ostatní partie cvičím 10-15 opakování.  Samozřejmě někdy dám i supr těžké tréninky s počtem 6 opakování, ale to spíš mimo sezónu.
dal1.jpg
Po úspěchu na Arnoldovi se chystáš do profi, ale je ti už 39, máš nějaký sen, který by sis v profi chtěl splnit? Třeba nominace na Olympii, láká tě to?

Ano, je mi 39, moc času není, ale na druhou stranu ve 45 budu naplno vyzrálej  a Olympie je obrovská výzva. Třeba, když mi budou nakloněni bohové, a to hlavně finance a zdraví, to ještě stihnu.:-)

Co rodina jak se kouká na tvé sportovní úspěchy, fandí ti nebo už si říká, kdy už to skončí a bude se nám věnovat?

Rodina vnímá nejvíc to, že nejsem doma, když jsem, tak jsem stahanej a nekomunikuji, to že místo toho, abych domů donesl, peníze odnáším. Co z toho, když je táta mistr světa, když rodina strádá. Co ty na to?

Chápu to, a co teda plánuješ? Jaké soutěže?

Letos neplánuji nejspíš nic, doženu to, co jsem utratil a zanedbal, naberu nějaký to kilo a příští rok, už jako profík uvidím.

Kolik kg bys chtěl ještě nabrat? Jak na to půjdeš?

Na příští sezónu bych chtěl nabrat alespoň 5 kg masa. Jak na to půjdu? Prostě si naložím a pojedu.
:-))))

Jseš obrovskej chlap, neříkal sis někdy, kdybych měl jen 180 cm, mohl bych na to tělo nabalit více svalů?

Naopak mám dlouhé končetiny a spousty místa na svaly, ten menší tolik místa nemá, ale zase mu toho stačí míň a vypadá plnej. Ten vyšší je v nevýhodě, stojí to víc času, dřiny i peněz, ale neměnil bych.

Komu bys chtěl nejvíce poděkovat?

Všem, kteří mi pomohli a upřímně mi fandili, všem těm, kteří to se mnou vydrželi, oni vědí. Děkuji.
                                                                                                                                                                   Dalibore, mnohokrát ti děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů. Jsem tvůj velký fanoušek.
dalibor-hajek.jpg