Cvičím, nebo trénuju?

Autor: Dušan Synek

A je v tom vůbec rozdíl? Cvičit, nebo trénovat… vždyť je to přece to samý, nebo snad ne? Já v tom vidím značný rozdíl, ale třeba se naše názory budou lišit. Tak schválně co si o tom myslím.

Potíte krev, přes kapky potu nevidíte. Tlačíte, drtíte to na 120% a triko se dá po tréninku ždímat. Výsledky, které očekáváte, však nedosahují vašich požadavků, nebo jsou opravdu jen minimální, skoro až neznatelné. Tlačíte to ještě tvrději, triko, které už bylo tak propocené, že nebylo snesitelné jej nosit, jste vyměnili za náhradní a dáváte do toho snad 150%, namísto těch 120, které to byly minule. Dneska jsem se tady „zabil“ příště to musí bejt prostě lepší… jenže ouha, zase jste se neposunuli ani o váhu, ani o další opáčko navíc… ba naopak, třeba jste ještě o jedno opakování horší, než jste byli minule. 
Není tento přístup trošičku demotivující? Když do toho dáváte všechno, trávíte ve fitku třeba i dvě hodiny a necháte tam kus sebe s výsledkem, který je vlastně nulový? Co když vám teď řeknu, že všechen ten čas strávený ve fitku a energie, kterou do toho vkládáte, vám tak akorát podkopává stoličku pod provazem? Otázka je, dle mého názoru, zřejmá : Trénujete, nebo cvičíte?

Na všechnu tu dřinu, kterou ve fitku odvádíte, znáte odpověď… Tohle je ten rozdíl, mezi tréninkem, nebo býti křečkem v kolečku s brutální námahou a jste stále na jednom místě…

No, a když mám plnou hubu keců a vypadám jako ten týpek, kterej tomu fakt rozumí, všude byl a všechno zná (což vůůůůůůůbec není pravda a neberte mě tak, prosím) se pojďme podívat na rozdíl mezi cvičením a tréninkem. Teda alespoň z mého pohledu.

Toto jsou pouze a jen mé osobní termíny pro trénink a cvičení. Není to převzato z wikipedie, slovníku, ani z tréninkového deníčku toho největšího a nejsilnějšího borce z našeho fitka.

Cvičení : Náhodný, nebo nahodilý přístup ke cvičební aktivitě bez jakéhokoli záměru, směřování, nebo daného cíle.
Trénink : Systematicky a úmyslně vytvořené schéma, které cílí na specifický výsledek.
Za tohle se musím pochválit, protože to za mě nikdo jinej neudělá…
Pokud se plánujete ukázat ve fitku, nahodile to tam všechno rozbít, nechat tam duši a nespočet kapek potu, nebo i té krve s vidinou kontinuálních dlouhotrvajících výsledků, větší šanci budete mít, když zabrousíte do Amazon.com, do kolonky si zadáte „výsledky“ a očekávat je můžete v mailu o pár dní pozdějc.
Dovolím si tvrdit, že každý člověk, který navštěvuje fitko, se snaží dosáhnout cíle. Jenže spousta lidí se těmto cílům ani nepřiblíží, nebo se jich vůbec nedočkají, protože cvičí místo toho, aby trénovali. V případě že trénujeme, dojdeme do fitka, přesně odmakáme to, co máme, jelikož máme důvěru v systematicky sestavený tréninkový program, a výsledky se dostaví.

Já jsem se sice pochválil za to, jak krásně jsem definoval termíny trénink a cvičení, jenže to, co potřebujete vědět, je, jak rozpoznat tyto dva termíny a být si v kramfleku jistí, že trénujete.
Proto zde vypíchnu 6 pravidel, kterým je dobré se vyvarovat.

Rozhodnout se pro cvičební plán ve fitku

Klasický cvičební postup. Tento nahodilý přístup k sestavení plánu na místě vás jistě povede naproti vašemu cíli. Měli byste mít předem sestavený tréninkový plán, který vás povede vstříc vašim cílům. Pokud tento předem sestavený tréninkový plán mít nebudete, tak nečekejte nějaké super skvělé výsledky. Jasný, nějaký výsledky to mít bude, nicméně v dlouhodobém horizontu určitě ne. Jinak k tomu plánu… pokud si ho budete zhotovovat doma, není potřeba být profík v Excelových tabulkách. Jednoduše si plán napište do zápisníku, nebo deníčku, který si s sebou budete moci brát a zapisovat si do něj v průběhu tréninku. Nebudete muset hledat nic v telefonu a tím se rozptylovat. Pokud vás ovšem uspokojí nějaká specifičtější dokumentace, lze si záznamy z deníku napsat do PC s tím, jaké jste měly pocity, jak dlouhý a kvalitní spánek jste téhož dne měli a další poznatky, které uznáte za vhodné a mají co dočinění s tréninkem.

Šokování svalů

Další klasický jev cvičící populace. Ten nápad na papíře možná zní skvěle… šokovat a zmást svaly k tomu, aby se staly silnějšími, většími a docílím toho, že budu dělat každou návštěvu fitka jiný cvik. Takže pokud aplikujete tento proces, spadáte do kategorie cvičících.
Naše tělo takhle nepracuje. Pokud chceme vidět silové a svalové přírůstky, je na místě, abychom aplikovali tréninkový systém progresivního přetížení. Tím, že budeme každý trénink na tělo vyvíjet větší a větší nároky, ať už z hlediska váhy, opakování, nebo obou dvou faktorů (v tom nejlepším případě), tělo se bude adaptovat na tento námi chtěný „pozitivní stres“ a bude silnější, svalnatější, štíhlejší, atletičtější a tak dále…
Opakování a nácvik pohybových vzorců (cviků) se systémem progresivního přetížení, kde úmyslně a systematicky zvedáme objem a intenzitu práce, je z mého pohledu nezbytný k tomu, abychom viděli adaptaci našeho těla a s tím spojené cíle, které máme. Tréninkové cviky v posilovně jsou dovednosti a každou dovednost je třeba opakovat a procvičovat k tomu, abychom se v ní stali lepšími.

Přesýpací hodiny

Efekt přesýpacích hodin je zase opačný extrém, ve kterém děláte naprosto ten samý po sobě jdoucí cvik v tréninkové jednotce, které se opakují třeba půl roku pořád dokola bez žádné známky zlepšení se. Abych pravdu řekl, této chyby jsem se dopouštěl taky, protože spadnout do zajetých kolejí, které jsou po nějaké době komfortní a zajeté, může být pro mnoho trénujících lidí osvobozující. Možná se divíte, proč komfortní a osvobozující… inu, protože předem víte, do čeho jdete, co vás čeká a jak na to budete reagovat. Dává to smysl, ne? Když to hodně zobecním a paušalizuju, tak byste měli co 4-8 týdnů zavést nějakou změnu. Nemusí to být vyloženě změna cviku, což bych ani nedoporučoval, ale spíše změna v opakování, počtu pracovních sérií, intenzifikační techniky a podobně. Pokud budete některé z těchto doporučení zařazovat, tak jste na dobré cestě a váš TRÉNINK bude stále TRÉNINKEM, nikoli cvičením.

Jste závislý na sparingovi

Tak a jdu to rychle objasnit, protože mám pocit, že si v tomto bodě tak trošku střílím do nohy. Co je to za trénink, když za mnou není parťák, kterej mě jistí? To přece nemůžu jet na plný pecky a vyždímat ze sebe maximum, ne? Do jisté míry je to pravda, pokud jste závislí na benči a dřepech, které vás mohou slisovat za předpokladu, že je nedotáhnete a přeceníte se. Nicméně myslete na to, že trénink je o jisté periodizaci a neustálém zlepšování SEBE SAMA. Vy si musíte být jisti, že se svalová partie zlepšuje, roste a sílí. Tento jev zjistíte tak, že budete provádět cviky sami, bez pomoci a budete na nich trénink co trénink (v ideálním případě) silnější skrze váhu, nebo vyšší počet opakování. Pokud za vás kolega odtahá benč, nebo dřepy, je to sice moc hezké, že vám pomůže za hranice vašich sil, ale jak si budete jisti, že to příště dáte sami bez jeho pomoci, když jste toho nebyli schopni nyní? Navíc za mě přidaný benefit je ten, že se nemusíte nikomu podřizovat s časem, nemusíte se s nikým dělit a podobně, což já, jakožto antisociál, kvituju. Na obhajobu vašeho parťáka v posilovně mohu dodat, že je skvělé využít jeho přítomnosti v okamžiku, kdy víte, že máte poslední týden před změnou tréninku, nebo před deloadem. Naučte se tedy být v tomto případě vlk samotář a spoléhat se sami na sebe. A věřte mi, že ten pocit, když víte, že jste lepší než ten minulý trénink, bez toho, aniž by vám někdo dopomohl, ten je k nezaplacení.

Kvalita nad kvantitou

Pokud se přistihnete, že mluvíte o tom, jak rychle jste ten trénink odmakali, kolik pracovních sérií výskoků na bednu jste odhopsali, nebo jak dlouhý váš trénink byl, tak je to mindset (nastavení mysli) cvičícího člověka. Cvičení častokrát zmiňuje kvantitu odvedené práce, nikoli kvalitu. Tento přístup může vést k tréninkovému vyhoření, nebo zranění. Ať už budete provádět jakýkoli cvik s odfláknutou technikou, tak se šance na zranění zvyšují stejně tak, jako šance na zlepšení se a následný posun dál snižuje.
Trénink se na druhou stranu zaměřuje na kvalitu odvedené práce. Soustředíte se na kvalitu provádění pohybu, vnímáte práci svalu, vnímáte váhu, která vám ztěžuje práci a spoustu dalšího. Pokud trénujete, tak nikdy neobětujete kvalitu za kvantitu.

Cvičím proto, abych se mohl najíst

K tomuhle bodu bych se mohl vypsat na další článek, proto si trošku přitáhnu uzdu a budu se držet zpátky. Dopředu víte, že si večer zajdete se svýma homies „kamarády, přáteli“ do Mekáče, KFC, Burger Kingu, pizzu, nebo co to dneska frčí? S touhle myšlenkou si ve fitku přidáte EXTRA opakování navíc, přidáte si kvanta sérií, zkrátíte čas mezi sériema, do toho si na konci střihnete 2 hodinové cardio, abyste spálili co nejvíc energie a mohli jste si večer dopřát.  Tento přístup vynechte, opravdu se to nevyplatí a vrátí vás to zpět o pár kroků. Pokud dopředu víte, že vás čeká nějaké oslava, nebo si chcete s přáteli, nebo rodinkou někam zajít a dopřát si dobré jídlo, tak to prostě udělejte bez přidané práce v tréninku navíc a hlavně… to dobré jídlo si dopřejte BEZ VÝČITEK. Jedno „špatné“ jídlo vás nezabije stejně tak, jako vás jedno „dobré“ jídlo nezachrání. A hlavně… trénující jedinci mají dlouhodobé stravovací pohledy, nikoli krátkodobé časové vyhlídky.

Na závěr tohoto článku chci říci, že cvičení rozhodně NENÍ ŠPATNĚ!! Pokud jste člověk, který nemá žádné ambice v tom, aby se zlepšoval (síla, svaly, vytrvalost, hubnutí), ale cvičení vám prostě dodává dobrý pocit ze sebe sama, baví vás to, máte to spojené jako sociální aktivitu, nebo je to aktivita, díky které vypnete hlavu a soustředíte se jen na sebe, všechno je to v NAPROSTÉM POŘÁDKU a prosím… pokračujte v tom. Tento článek není napsaný za účelem zesměšňování, utahování si, nebo polehčování cvičících jedinců, v žádném případě! Vnímejte to tak, že tento článek je věnován těm jedincům, kteří jsou na jistém bodě, ze kterého se nemohou pohnout, nebo „potřebují“ nasměrovat jejich myšlení. Sám jsem byl jedinec, který cvičíval a myslel si, že trénuji, jenže ten zanedbatelný, skoro až nicotný, posun vpřed mi neustále říkal, že tomu tak není. Od té doby, co jsem pozměnil své myšlení a pohled na čas strávený ve fitku, se kterým se pojí i tréninková aktivita, se mnohé změnilo.

A teď už mazejte trénovat!