Co nejvíc svalů za co nejmíň peněz.

Autor: Dušan Synek

Tento článek je věnován mladým lidem, kteří nemají veliké finanční příjmy, aby si mohli dovolit všelijaké doplňky stravy, nebo kvanta kvalitního masa.

Každý z nás nějak začínal a určitě neměl takové finance, aby si mohl dovolit jíst denně 500g hovězího masa, 200g lososa, a rvát tam kvanta doplňků stravy v podobě proteinu, bcaa-ček, spalovačů, gainerů, nebo vitamínových preparátů. Každý člověk má na výběr a záleží pouze na něm, jakou cestu si zvolí. Jestli si zvolí cestu takovou, že bude vrážet své finance do alkoholu, cigaret, nebo v tom horším případě drog, tak takovým lidem přeji v životě hodně štěstí. Nicméně bych chtěl mluvit k těm, kteří oželí víkendové návštěvy nočních barů, kde do sebe budou lámat jedno pivko za druhým, nebo těm, kteří si místo drahého oblečení raději koupí permanentku do fitka.

Myslím si, že když nemá mladý cvičenec, kterého tento sport baví a naplňuje ho, finance, tak to není vůbec žádná ostuda a nemá za co stydět. Jak jsem psal, každý nějak začínal a zprvu si nemohl dovolit tam rvát doplňky stravy za 4 tisíce a víc. Prostě se stravoval tak, jak mu to jeho finance dovolili. Když si vzpomenu já na svoje začátky na střední škole, jak jsem do sebe ob každou přestávku rval tvaroh, tak mi spadne kapka slzy a vzpomenu si, že už to snad ani není pravda, ale to vás určitě nezajímá.

Když se díváte na videa profíků, kteří spořádají každý den přes 500 gramů masa (hovězího, krůtího, rybu) a narvou do sebe hafo doplňků, tak bych se vám nedivil, kdybyste si řekli, že jste ztraceni a nemáte šanci. Nicméně je veliká škoda zahazovat vaši možná nadějnou stránku, která může zatím klíčit a v pracovním období může jen a jen kvést. Není to jen o doplňcích a pestrém a vyváženém jídelníčku, který je vyměřen přesně na 0,285 gramů sacharidů a ani o miligramík víc. Samozřejmě, že jídelníček je nedílnou a zároveň tou nejdůležitější součástí cvičení, nicméně i na obyčejných produktech, které nejsou drahé se dá stavět.

V tomto článku nehledejte návod na to, jak byste se měli stravovat správně a co nejlépe. Tento článek je určený lidem, kteří chtějí nabrat kvalitní hmotu bez ohledu na to, jestli budou mít na bicepsu nějakou menší žilku, nebo napruhovaná ramena, či vyseparované abdominální svalstvo. Abych to zjednodušil, tak v období studií na střední, nebo základní škole neočekávejte brutální nárůst svalů a dokonalé vyrýsování. Toto období je spíše objemové a slouží k tomu, abyste ze sebe udělali chodící obludu, a potom z toho obrovského kvanta hmoty, které na sobě máte, sesekali tuk a zjistili jste tak, že nakonec ani nemáte tolik svalů, kolik jste si mysleli, že budete mít. Je to samozřejmě na vás, jak budete chtít vypadat a co se sebou máte v plánu, ale z vlastní zkušenosti a zkušenosti ostatních vím, že dokud nemáte dostatečné finance ke kvalitnímu jídelníčku, tak nemá smysl svou postavu tvarovat a rýsovat.

Pokud jste normální 75 - 80 kilový chlapík, tak byste denně měli přijmout něco mezi 150 - 180g bílkovin/kg tělesné váhy a 200 - 300g sacharidů /kg tělesné váhy. A teďka odkud máte brát bílkoviny a sacharidy, abyste za jídlo měsíčně nedali tisíce korun?

Bílkoviny :

Tvaroh nízkotučný : Jedna vanička má cca 30 gramů dlouho vstřebávajících se bílkovin (kasein). Proto bych tvaroh volil spíše v období, kdy víte, že delší dobu nic nepozřete, nebo ideálně před spaním.

Mléko : Celý karton (1litr) obsahuje přibližně 40 gramů sacharidů a 34 gramů bílkovin. Dle mého názoru je mléko snad nejlepší možný způsob, jak do sebe po tréninku narvat nějaké bílkoviny a zároveň dávku sacharidů. Nebude to sice proteinový koktejl s BCAA, ale i mléko má nějaký malý podíl kvalitních a stavebních látek, krom bílkovin.

Vajíčka : Naprostý základ, který užívají i profesionální kulturisté. Neoddělujte žloutky od bílků, protože žloutek obsahuje vaječný lecitin (aminokyselina) a také spoustu vitamínů a minerálů. Ideální dávka na jeden den je 5 vajec (25 - 30g bílkovin).  Možná také varianta po cvičení, místo koktejlu, nicméně bych počkal alespoň 30 minut, než bych je tam poslal.

Tvrdý sýr : Další možný způsob jak získat kvalitní bílkoviny, jsou tvrdé sýry. Snad nejlepší a nejosvědčenější je Eidam 30%, který není zase tak drahý, nicméně se řadí mezi ty dražší potraviny. Co se bílkovin týče, tak 50g sýra vám dodá 10 gramů bílkovin. Ideální jako svačina do školy.

Kuřecí prsa : Pokud je najdete v akci, což bývají každý týden v jiném hypermarketu, tak je to snad nejkvalitnější bílkovina, kterou byste do sebe za ten dostali. Pokud si dáte kuřecí maso alespoň 1x denně, například k obědu, tak si myslím, že je to naprosto dostačující.

Cottage sýr : Opět jedna z těch dražších variant, nicméně ani toto není příliš drahý způsob stravování. Požití cottage bych volil stejné, jako u tvarohu, vzhledem k dlouho vstřebávající se bílkovině. Jedno balení cottage sýru má cca 20 gramů bílkovin.

V uvedených produktech je samozřejmě také obsah sacharidů, cukrů, nebo tuku, nicméně jak jsem psal, pokud chcete nabrat kvalitní hmotu, tak by vás nějaký gram tuku, nebo sacharidu navíc neměl zajímat.

Sacharidy :

Ovesné vločky : Ideální možnost ke snídani například s tvarohem, nebo vejci. Já sám si dělám ke snídani míchaná vajíčka s vločkama a to si na plat nestěžuju. Co se sacharidů ve 100g vloček týče, tak vám dodají 70g sacharidů, což je naprostá pecka.

Rýže : Jakákoli rýže, co se týče druhu, nebo výrobce, je to naprosto jedno. Já bych sáhl po tom nejlevnějším, protože je jedno, jestli do sebe hodíte rýži z Kauflandu, Tesca, nebo Albertu. 100g nevařené rýže vám dodá cca 75g sacharidů.

Piškoty : Dali by se také pojmout jako určitý způsob mlsání. Když nebylo nic jiného, tak jsem si prostě vzal piškoty a mazal si na ně tvaroh a bylo mi jedno, že na mě koukají jako na debila, protože jsem se stravoval lépe, než všichni ti, kteří byli okolo mě. 50g piškotů vám dodá 40g sacharidů,  tudíž jich musíte sníst trošku víc, když má jeden piškot cca 2 gramy hmotnost.

Brambory : Další možný způsob, jak do sebe narvat sacharidy. Nicméně si myslím, že tenhle způsob je poměrně obtížnej, jelikož spořádáte kvanta brambor a sacharidů z nich moc nedostanete. 100g vařených brambor vám dá cca 16g sacharidů. Věřte mi, že když spořádáte 300g vařených brambor a k tomu třeba kuřecí prsa, nebo vajíčka, tak budete rádi, že to do sebe naházíte.

Bílý chléb : Opět je to možný způsob, jak do sebe narvat nějaký ten sacharid, až vám všechno poleze krkem. I když jsem byl na škole, tak jsem ale pečivo vynechával a nějakým způsobem to šlo pořád nahoru. Jeden krajíc (50g) vám dodá cca 23 gramů sacharidů.

Pokud vám už bude všechno tohle jídlo připadat po delší době nepoživatelné, tak si ho zkuste ochutit. Například do tvarohu si dejte kakao, nebo skořici stejně tak, jako do mléka. Na rýži, nebo brambory si dejte třeba kečup, nebo nějakou chilli omáčku, která vám jídlo obohatí o chuť. Zkrátka si řekněte, že když vydržíte toto, tak už bude vždycky jen líp.

Doufám, že tento článek pomůže alespoň trošku těm, kteří to s kulturistikou, nebo fitness myslí vážně, jen zrovna nemají velké finanční možnosti. Kdo ví, třeba zrovna ty, který to teď čteš a zobeš tvaroh, si na tento článek vzpomeneš za pár let, až budeš natřený barvou a budeš mít okolo krku oháknutou zlatou medaili. Nevzdávejte se svých snů jen proto, že jsou v tuto chvíli nereálné.