Co byste měli vědět o tuňáku z konzervy?

Autor: Pavel Vacek

Tuňáka v konzervě není nutné dlouho představovat. Jistě to znáte, nemáte chuť na kuřecí nebo hovězí maso a chcete změnu, tak v supermarketu zamíříte do oddělení ryb. Nabídka rybích specialit je poměrně široká, takže je z čeho vybírat, kuře je bohužel jen jedno, a navíc většinou sáhnete po kuřecích prsou, protože mají nejmenší obsah tuku.

MBB3a055f_profimedia_0006561875 (1)

Úvodem

Takový tuňák nebo losos v konzervě je docela praktické jídlo, když zrovna nemáte dost času nebo chuť na vaření. Dostanete do sebe potřebnou dávku proteinů, a o to nám jde především. Po výlovu z moře váží tuňák průměrně 500 kg a měří okolo 2 metrů, takže se z něj dá vyrobit opravdu velké množství konzerv. Není ale tuňák jako tuňák, existuje celé množství různých druhů, které se liší velikostí a váhou, ale pro nás je většinou nejdůležitější, co takové tuňákové maso obsahuje.

Čerstvý nebo z konzervy?

Obecně platí, co je čerstvé, je zároveň nejlepší, hlavně co se týče obsahu bílkovin a důležitých výživných látek. Také u tuňáka platí tohle pravidlo. Obsah bílkovin se pohybuje od 20 do 23 g na 100 g, v závislosti na způsobu zpracování. Čerstvý tuňák je čerstvý tuňák, ale hodnoty konzervové varianty se liší jen nepatrně, takže se z úsporných důvodů můžete rozhodnout i pro tenhle typ. Tohle rybí maso obsahuje minimum sacharidů, a proto se výborně hodí pro nízkoksacharidové období nebo období diety, na etiketě se totiž můžete dočíst: sacharidy 0,00 g. Obecně se říká, že ryby jsou hodně tučné, ale nemusí to platit vždy, v mase tuňáka najdete přibližně 1 g tuku na 100 g, stačí si pečlivě prostudovat etiketu na konzervě, i tady se mohou hodnoty lišit konzerva od konzervy.

eating bodybuilder.jpg

Zaostřeno na tuky

Konzervovaný tuňák je oproti čerstvému tzv. light varianta, k výrobě konzerv se používá druh s nízkým obsahem tuku a navíc je maso před vložením do konzervy vařeno v osolené vodě, popřípadě upravováno v páře, a při tomto procesu ztrácí značnou část tuku. Pokud si vyberete k obědu nebo k večeři variantu ve vlastní šťávě, nemusíte se bát příjmu vyššího množství tuku, i když zase až tak velký rozdíl to není. Ze supermarketu máte určitě vypozorováno, že konzervovaný tuňák může „plavat“ jak ve vlastní šťávě, tak taky v oleji různého druhu (olivový, slunečnicový). Otázkou je, co je to vůbec za olej. O jeho kvalitě bychom se asi museli přesvědčit přímo u výrobce konzerv, protože na etiketě většinou žádnou informaci nenajdete. Pokud dbáte na příjem zdravých tuků, raději si kupte tuňáka ve vlastní šťávě, budete mít jistotu, co jíte, a pokud nejste milovníkem „vysušené“ chuti, můžete si do něj svůj kvalitní olej přidat a vytvořit si tak vlastní variantu tuňáka v oleji. Když už nic, tak vám třeba alespoň nebude špatně, protože na svůj oblíbený olej jste už zvyklí.

Jak je to s vitaminy a minerály?

Tuňákové maso může být pro kulturisty, ale i ostatní sportovce a nesportovce výhodné i z dalších důvodů. Za zmínku stojí obsah vitaminů a minerálních látek.
O pravidle, co je čerstvé, je hodnotnější, jsme už mluvili. V tomhle případě se nevztahuje jen na množství tuku, ale i vitaminů a minerálů. Vitaminy E, A a některé z řady B najdeme ve všech variantách, u čerstvého tuňáka samozřejmě nejvíc. Co se týče minerálních látek, je i v tomhle případě čertvá varianta nejvydatnější. V tuňákovém mase najdete železo, fosfor, hořčík, zinek, draslík a jód. Konzervovaný výrobek je navíc mnohem bohatší na obsah sodíku, který se přidává při výrobě. Tuňákem jak z konzervy, tak čerstvým, určitě ve výživě nic nezkazíte a oceníte i rychlost přípravy různých jídel.

thunfisch-asiasosse

A co aminokyseliny?

Taky v případě obsahu aminokyselin si tuňák vede celkem obstojně. Obsahuje podobně jako ostatní potraviny s živočišnými bílkovinami všechny esenciální aminokyseliny. Kromě tuňáka je najdete v tučných rybách jako losos, sardinky, pstruh, ostatních rybách, nebo samozřejmě v mase, vejcích, mléčných výrobcích atd. Výhodou tučných ryb je často zmiňované vysoké množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Náš konzervovaný tuňák ale o většinu svých tuků při výrobě přišel, takže z hlediska obsahu zmiňovaných kyselin nepatří mezi výživové favority. Pochopitelně ho předběhl losos, sardinky, makrela, mečoun a některé další mořské potvory. Pokud chcete příjem omega-3 a omega-6 mastných kyselin zvýšit, přidejte k tuňákovi trochu kvalitního oleje.

Můžu se z tuňáka otrávit rtutí?

Už jste o tom určitě slyšeli, že mořské ryby, hlavně dravé, obsahují vyšší množství rtuti, která může být životu nebezpečná. Je pravda, že ládovat se denně tuňákem, i kdyby vám třeba chutnal, asi nejlepší nebude, ale v běžném množství škodlivý není. Zvýšené opatrnosti by měly dbát zejména těhotné a kojící ženy a malé děti, pro které není tuňák zrovna vhodnou potravinou. V tomto případě se doporučuje dát si tuňáka tak maximálně jednou týdně. Ale pokud ani do jedné z těchto kategorií nespadáte, nebo netrpíte nějakým onemocněním, které by rtuť mohla ještě zhoršit, tak důvod k obavám víceméně není. Mějte na paměti, že i s obyčejnou konzervou se dají vykouzlit kulinářské lahůdky. Stačí se jen porozhlédnout na internetu nebo v nějaké rybí kuchařce. Takové těstoviny s tuňákem a rajčaty mohou předčit i výborná masová jídla a hlad může zahnat i narychlo připravená tuňáková pomazánka s vajíčky. Tak jen klidně do toho a nebojte se experimentovat.

Slušné množství bílkovin, málo tuku, žádné sacharidy. Praktická potravina pro kulturisty i dietáře! Ve vašem jídelníčku se pro ni určitě místo najde a vůbec nevadí, když si tuňáky nakoupíte do zásoby, nezkazí se jako syrové maso po třech dnech.

tunasteak-600x369