Boris Orava – “Jsem inteligentní atlet“

Autor: Extrifit


Rozhovor probíhal přesně den před odletem Borise na Mistrovství Evropy do španělské Santa Susanna. Dnes už víme, že Boris získal na Mistrovství Evropy páté místo v klasické kulturistice nad 180 cm. Mně osobně přijde Boris jako sebevědomý mladý muž, který má jasně vytyčený cíl. Překvapuje mě nejrůznějšími názory, ale to bych již předbíhal, takže si přečtěte rozhovor a každý si udělejte sám obrázek na Borisovy názory. Osobně Borisovi přeju, aby pokračoval v tradici našeho Michala Sittera a stal se jeho plnohodnotným nástupcem, protože Michal s klasickou kulturistikou skončil.
305817_259791957398444_186223158088658_830555_1992954751_n.jpg
Po šestileté pauze se vracíš opět na podia, co bylo pro tebe největší motivací se zase vrátit?

Největší motivací bylo podpořit svou práci osobního trenéra. Také s touto prací se dá trénink a příprava na závody velmi dobře skloubit.

Během té šestileté pauzy, trénoval jsi stále ve fitku nebo ne?

Trénoval jsem nepravidelně, přesto jsem vyzkoušel nové metody a nasbíral další zkušenosti, které  jsem používal v přípravě. Ale nikam jsem se neposouval, protože trénink nebyl pravidelný a strava nebyla špatná, ale ani dostačující na rozvoj.
S pravidelným a intenzivním tréninkem jsem začal před rokem. O návratu k soutěžení jsem začal uvažovat koncem léta.

Bezpochyby jsi byl letos výborně připravený na MČR IFBB, zaskočila tě ta absolutka?

Zaskočilo mě nejprve to, když jsem těsně před absolutkou zjistil, že je sportovní a klasická kulturistika dohromady. Připadal jsem si, že se vedle váhových kulturistů nemůžu postavit. No a vítězství mě teda překvapilo, ale někteří kamarádi mi už předtím naznačovali, že to vypadá i na absolutní vítězství. Po shlédnutí fotek jsem tomu uvěřil i já.
299672_259791800731793_186223158088658_830551_143171827_n.jpg
Upřímně se přiznám, trochu mi přijdeš jako z jiné planety a to nemyslím tím, že máš dready, ty jsem měl kdysi taky, ani to že seš dobrý muzikant, ale říci v rozhovoru nepotřebuju k tréninku kardio ani strečink, to už mi přijde moc…

Proč? To je věda a poslední výzkumy. Kardio snižuje hladinu testosteronu, podle mě svaly dlouhodobou a méně intenzivní činností ztrácí tvrdost a hloubku. A ke tréninku, který jsem aplikoval v přípravě, nepotřebuji dělat strečink. Vše se kompenzuje samotným cvičením. Navíc ten trénink je tak intenzivní, že při něm je tepová frekvence výrazně vyšší než u běžného tréninku.

Na našem serveru se ti bývalý závodník v kulturistice „vysmál“, když jsi o sobě prohlásil, že seš stoprocentně naturál, co si o tom myslíš? Já stejně jako můj kolega Pavel Vacek nemám důvod ti nevěřit, ale co mě napadá je následujíci: Prohlásil si, že jsi maximálně spokojený s produkty QNT a Peak. Ale například má kamarádka a česká vzpěračka Pavla Kladivová mně několikrát říkala, že do QNT by nešla, protože je to z USA a čístý to být nemusí, co si o tom myslíš? Není to relativní, co je a není povolený?

A zkusila to? QNT má evropskou a americkou řadu. Každopádně u nás se nesmí prodávat to, co by nesplňovalo evropské podmínky. Takže by tam neměl být žádný problém. Kdyby tam něco bylo, určitě by byl znám nějaký případ. Od QNT jsem používal hlavně proteiny, CLA, omega 3, glutamin a Stack Force. Od PEAKu komplexní doplňky Plutonium nebo Vasodilator, IntraVenous a Trianabol, HMB, ZMA a práškové BCAA poslední týden. Suplementy jsem vysazoval až týden před M-ČR, takže kvalitní doplňky vodu nedrží.

Řekni nám, jak probíhala tvá příprava…

Přes zimu jsem trénoval klasicky 4krát týdně, jel jsem tvrdě základní cviky jako dřepy a mrtvé tahy, zkoušel různě řazení partíí a mým cílem bylo zlepšit hamstringy a vrchní část prsních svalů. Nehnal jsem se za objemy, váha se držela pořád okolo 95 kg. Přípravu na soutěž jsem začal od února a to změnou tréninku na 3+1 a správnou stravou. Oproti mému běžnému stravování jsem přidal jedno jídlo a poslední jídlo bylo bez sacharidů. Po několika týdnech jsem začal lehké sacharidové vlny. Poslední měsíc pokračoval podobně, ale už jsem jedl jen steaky a hnědou rýži. Kombinoval jsem více druhů masa, v závěru jsem však preferoval hovězí, poslední týdny už byly jen na hovězím.
S průběhem jsem byl maximálně spokojen, vše šlapalo, žádné komplikace a stále jsem vylepšoval formu.

Pracuješ jako fitness trénér v Hammer Strength Fitness, děláš to jako na celý úvazek, myslím tím, jestli máš ještě nějakou další práci?

Ne, živím se jen jako osobní trenér. Když něco dělám, tak pořádně. Jinak to dneska nejde, aby se člověk prosadil.

Jsi absolvent FTVS, znám spousty lidí, co jsou také absolventy, ale většinou mi říkají, tato škola mi nic nedala, to už mi víc dal ten dvouměsíční kurz o výživě nebo fitness kurz v podobě Tlapáka nebo Stacha, buď prosím upřímný a řekni nám, jaké to bylo? Kulturistika tam byla asi jenom okrajovým sportem pošpiněná stigmaty AS, ne?

Tak to jsou lidi, kteří tam šli jen pro titul a měli velké štěstí, že to vůbec dodělali. Tihle se většinou ani neuplatní v oboru. Promiň, ale srovnávat prestižní vysokou školu a kurz? UK FTVS je nejlepší sportovní univerzita u nás, student tam získá všeobecný přehled o sportech na vědecké úrovni, teorii sportovního tréninku a o všech oborech, které mají se sportem něco společného. Navíc těmi sporty projde i prakticky. Pak také je možnost specializace, ale pravda kulturistika tam není. Samozřejmě, že kulturisti nejsou moc oblíbení, ale já problém neměl. Jsem sportovně všestranný a také inteligentní, takže jsem si školu užil a vzal si z ní maximum, což mě výrazně posunulo v oboru tréninku a životního stylu. Trenérské kurzy jsou v prvé řadě byznys...a kolik se toho asi tak naučíte za pár víkendů?
300991_253442201366753_186223158088658_806408_716089364_n.jpg
Prohlásil si o sobě, že se více cítíš jako atlet než jako kulturista, nepřijde ti, že tím kulturistiku a posléze kulturisty vlastně trochu urážíš, dostat absolutku je snem nejednoho našeho kulturisty a ty řekneš necítím se jako kulturista, ale jako atlet, to mně osobně přijde trochu zarážející…

“Athlete” znamená anglicky sportovec. Atlet tedy není jen ten, co běhá, i když mám atletiku rád. Já nejsem zavřený jen v posilovně a taky nejsem typický kulturista. A vzhledem k těm narážkám, že se cpu do kulturistiky, si radši budu říkat atlet, abych ostatní ujistil, že nejsem tak zaslepený. Samozřejmě absolutního titulu si velmi vážím! Zaprvé proto, že se to povedlo zrovna mně. Zadruhé proto, že to je konečně něco jiného, změna, aspoň pro tento rok prostě jiný směr. Ať si říká kdo chce co chce.

Co plánuješ do budoucna, rodina, kapela, kulturistika…?

Zrovna rozjíždím novou kapelu, tak doufám, že budeme brzy koncertovat. Rodině se budu také věnovat, šťastná rodina je pro mě nejdůležitější. Začnu se zase intenzivně věnovat freestyle kayaku, v zimě chci vyrazit po dlouhé době do Alp.

Kdy jsi vlastně začal s posilováním? A proč?

Úplné začátky byly ve 13 letech. Dělal jsem řadu sportů, ale od 15 jsem se zaměřil hlavně na posilování. Mou inspirací byl spočátku Arnold. A protože to bylo hned na začátku vidět, hnalo mě to dál.
312113_259791894065117_186223158088658_830553_902236905_n.jpg
Kterou máš nejoblíbenější svalovou partii a z jakého důvodu?

Nebaví mě lýtka a biceps. Nemám žádnou výrazně oblíbenou, ale asi záda, prsa a i ty stehna. Nohy byly mou slabinou, tak jsem z nich musel udělat oblíbenou partii.

Samozřejmě se k předchozí otázce váže další otázka. Které cviky máš nejraději?

Mám rád základní cviky jako těžké mrtvé tahy, dřepy. Jinak mám rád cvik, který zrovna potřebuju.

Máš nějaký kulturistický vzor? Jak český tak zahraniční?

Dřív to byl Arnold. Teď vyloženě vzor nemám. Mám rád Kevina Levroneho, který byl i muzikant a má styl. Celkově se mi líbil konec 90. let v profi, tam byli zajímaví kulturisti. Shawn Ray kromě vyrovnané postavy mi přijde velmi inteligentní. Ze současných mě zaujal Ben Pakulski, neskutečně mohutný a má inteligentní trénink, tuším, že spolupracuje s Polyqiunem. Z domácích určitým vzorem pro mě je Michal Sitter.

Baví tě víc cvičit ve fitku nebo hrát na koncertě?

Baví mě oboje, ale koncerty mě baví nejvíc.

Prozradíš nám nějaký vlastní recept ze své kuchyně?

Prakticky...
Snídaně: 100g instantní rýžové nebo jáhlové kaše a 50g celozrnných lupinků s ovocem.
Jinak na steakové pánvi rozpálím trochu olivového oleje. Položím naložený steak a okolo kousky čerstvé brokolice, cibule a mražené kukuřice. Párkrát do toho drbnu a za 5-10 minut mám super jídlo.
Nebo si poleju zadní hovězí a přidám základní koření, nechám trochu uležet v lednici. Pak to vytáhnu a z masa udělám placku, kterou naprudko udělám na pánvi na medium. Vložím mezi velký tmavý toast, přidám cibuli, salát, rukolu nebo čerstvý špenát, plátek sýra a jednu stranu toastu lehce potřu máslem. A je luxusní hamburger! Dá se nosit i s sebou jako praktická svačina.

Máš nějaký sen, co si v kulturistice chceš splnit, předpokládám, že to bude asi klasika na Arnold classic amateur, nebo se mýlím?

Přesně tak. Jen je otázka kdy...

Jaký máš názor na ženskou kulturistiku? Líbí se ti třeba Katka Kyptová?

No ženská kulturistika se mi moc nelíbí. Káťa by se mi líbila, kdyby byla na úrovni fitness.
Kulturistika je podle mě pro chlapy.
313590_259792740731699_186223158088658_830557_1588175685_n.jpg
Myslíš si, že máš na sobě ještě nějaké slabé partie, které by potřebovaly vylepšit nebo jsi se sebou nadmíru spokojený?

Nikdy nebudu úplně spokojený. Lýtka a hamstringy bych chtěl vylepšit. Jinak mám zvláštní tvar stehen, ale nestěžuju si.

Jak se těšíš na Evropu? Pro mě jsi potenciální vítěz, vidíš to stejně?

No to se uvidí, kdo to tam bude. Jasné to určitě není, budou tam nejlepší závodníci z celé Evropy. Chtěl bych tam být ještě o něco ostřejší, abych mohl konkurovat těm přehnaně připraveným závodníkům, kteří se v klasické kulturistice poslední dobou objevují.

Komu by jsi chtěl poděkovat?

Podporuje mě firma MADMAX oblečením a tréninkovým vybavením. Velký dík patří manželce, rodině a moji mámě, která nám hodně pomohla. A také děkuji všem lidem, kteří mě podporují, médiím, kde mě prezentují a také svým klientům, kterých si vážím.

Děkuju ti za rozhovor.