BOLEST ZAD

Autor: Pavel Vacek

Mnoho lidí trápí bolest zad a tak jsem se rozhodl věnovat tomuto tématu jeden krátký článek. Bolest zad je v dnešní době velkým problémem lidstva. Dříve dokázaly babičky okopávat celé pole od rána do večera po celý rok, ale v dnešní době lidé naříkají, když mají okopat maličký záhon na své malé zahrádce. Myslím si, že problémům se zády by se mělo věnovat daleko více pozornosti, protože bolest zad má velký vliv na funkčnost člověka. 599026_10151148094442677_446174922_n
Bolest zad má mnoho příčin a jevů. Může jí způsobit například špatné držení těla, nevhodná obuv, špatně podložená hlava při spánku. Buď je příliš vysoko, nebo příliš nízko a nadváha. Bolest zad může mít také zásadní vliv na bolest hlavy. Bolest zad může být také způsobena nadměrnou námahou například z mrtvého tahu. V tom případě velmi doporučuji nastudovat techniku mrtvého tahu a přikládat velký význam prováděné technice, protože špatná technika mrtvého tahu, může vést k velké námaze zad, která se může projevit například různými poruchami páteře, meziobratlových plotének, svalů obepínajícím samotnou páteř a podobně. Dalšími možnými příznaky bolestmi zad mohou být například vrozené vady. V dnešní době mnoho lidí navštěvuje svoje obvodní lékaře z bolestí zad a ta je v dnešní době brána jako civilizační nemoc. Bolest zad se s lékařského hlediska dělí na chronickou a náhlou bolest. Chronická bolest je taková, která trvá delší dobu a u této bolesti se doporučuje navštívit specializovaného lékaře. Akutní bolest je taková, která trvá krátkou dobu a jak rychle přišla, tak také zpravidla rychle odezní. Bolest zad a páteře by se neměla podceňovat, a nad akutní bolestí zad bychom se měli zamyslet, protože akutní bolest zad se snadno může změnit v chronickou bolest. Bolest zad nedoporučuji podceňovat za žádnou cenu, protože může vést například až k vyhřeznutí plotének. 561403_10150635879897694_262946877693_9763055_2037933637_n.jpg
Nejdůležitější části zad je páteř, které je rozdělena na čtyři hlavní skupiny. Tyto skupiny jsou křížová páteř, bederní páteř, hrudní páteř a krční páteř. Nejčastější bolest páteře je v bederní a krční oblasti zad, protože tyto oblasti jsou nejvíce zatěžovány. Nejčastější problémy páteře jsou blok krční páteře a takzvaný houser. Problémy s páteří se dají řešit například masáži s různými gely, fyzioterapií, termoterapií, magnetoterapií, elektroléčby a podobně.

V dnešní době tvoří bolest zad velmi velké procento udávaných důvodů pracovní neschopnosti. V dnešní době většina lidské populace nedělá žádný sport a dokonce se ani nevěnuje protahováním zad i při sedavém zaměstnání, potom tedy není divu u velkého procenta lidí trpících nemocí zad.
Bolest krční páteře

Bolest krční páteře zásadně ovlivňuje ztuhlost. Tato ztuhlost se může projevit omezeným pohybem do stran, bolestí hlavy, bolestí vystřelujícím do končetin, závratí, poruchami sluchu a vidění. Bolestí krční páteře trpí lidé kvůli špatnému držení těla, hlavy a ramen a díky špatné poloze hlavy ve spánku. Bolest krční páteře se projevuje v počáteční fázi jen únavou a slabší bolestí šíje. Po delších bolestech se člověk může dostat do takového stavu, kdy nedokáže otočit hlavu do určité polohy a nedokáže naklánět a otáčet hlavu bez bolestí. Bolest krční páteře můžeme zmírnit a nebo odstranit pravidelným cvičením pro uvolnění ztuhlého svalstva šíje a udržovat krční páteř ve správném postavení a teple. Při delším trvání potíží s krční páteří je doporučeno navštívit specializovaného lékaře, protože by se mohli bolesti krční páteře vracet.

Bolest bederní páteře
 
Bederní páteř tvoří velkou část naší páteře, která je velice namáhaná. Její bolesti se většinou projevují silnými bolestmi vystřelujícími do dolních končetin, hýždí, boků a podobně. K bolestem bederní páteře může dojít i díky špatnému fyzickému a psychickému stavu. Vliv na bolest bederní páteře můžou mít vliv faktory jako jsou například stres, deprese, špatné počasí, chlad, nedostatek pohybové aktivity a podobně. U bolesti bederní páteře jsou případy, kdy si dotyčný jedince myslí, že ho bolí záda, ale ve skutečnosti za to může bolest vnitřních orgánů konkrétně ledvin. Velmi častým zraněním je zde bederní ústřel, což je lidově houser. Houser se může projevit takovou bolestí v oblasti bederní páteře, že se člověk nemůže narovnat a ani předklonit, může se zhoršit schopnost pohybování do stran a může dojít k bolestím při dýchání. normal-7968
ŘEŠENÍ

Existuje několik druhů cviků, jak protáhnout a uvolnit záda. Rad bylo už rozdáno hodně a každý kdo trpí bolestmi zad si musí najít vlastní cestu, jak se jim vyhnout, ale i přesto se Vám budu snažit popsat několik základních cviků.
 
1) Protáhnutí krční páteře:
Mezi první cvik, který lze zařadit například v práci o přestávce, nebo ve škole a podobně patří protahování krku. Toto cvičení je zaměřeno na protáhnutí krční páteře. Postup je takový, že nejdříve si krk protáhnu, to znamená že krkem otáčím do boků do pozice jako bych se díval za sebe a poté pod nohy a na strop. Tímto mírně uvolním krk. Poté můžu zařadit vyvolání protitlaku pomocí rukou. Například sepneme ruce za hlavu a hlavu pozvolna opřeme o sepnuté ruce a díváme se nahoru. S výdechem přitáhneme hlavu i se sepnutýma rukama k hrudníku. Při tomto cviku je častá chyba v podobě kulatých zad, proto je nutné mít při procvičování krční páteře rovná záda.
 
2) Cvik na uvolnění páteře:
Tento cvik je zaměřený na uvolnění páteře. Postup je takový že si klekneme na obě kolena a rukama se zapřeme o nějakou opěru, která by měla být přibližně 30 centimetrů vysoko. Při provádění tohoto cviku musíme zase dbát na to, aby naše záda byla zcela rovná. A jsou naše záda uvedeny do rovné polohy nastává vyhrbení v bederní páteři do takové pozice, až kam nás pustí bolest. Poté se pomalu ohneme a vrátíme do výchozí pozice. Poté opakujeme. 941964_10151577750843340_1003096136_n
3) Cvik na protažení a posílení zad na míči:
Tento cvik je založený na posílení zad. Princip je takový, že se položíme zády na podložku tak, aby hýždě byli těsně u míče a nohy leží na něm. Ruce jsou podél těla. Cvik začíná tak, že s výdechem propneme celé tělo a zvedáme trup směrem nahoru. Při tomto cviku se snažte neprohýbat v žádné části a naopak se snažte držet rovně. Pro splnění posílení opakujeme minimálně desetkrát.
 
4) Cvik na protažení zádových svalů na míči:
Tento cvik je založen na protažení zádových svalů. Princip je takový že si sedneme s mírně rozkročenýma nohama a jednou rukou se držíme míče. Druhou rukou natáhneme nad hlavu a nadechneme se. S výdechem se celým trupem ukloníme na jednu stranu a setrváme. Tento cvik by jsme měli minimálně opakovat pětkrát na každou stranu.
 
5) Stahování loktů v leže na břiše:
Tento cvik je založený na tom, že opřeme čelo o zem. Zvedneme ruce do vzpažení a držíme je nad zemí. Tahem se snažíme dostat lokty co nejblíže k tělu a předloktí je drženo vodorovně se zemí. Poté se vrací ruce zpátky do vzpažení. Při tomto cviku si dávejte pozor na nejčastější chyby a ty jsou prohýbání v bedrech a zvedání hlavy ze země a zaklánění hlavy.
 
6) Výdrž v rovné pozici těla:
Tento cvik je prováděn na loktech. Tělo by mělo mít tvar luku a princip je založen na tom, že v této pozici vydržíme po co nejdelší dobu a přenášíme váhu na lokty dopředu a vracíme zpátky. Pánev se musí pořád držet ve stejné výšce. Toto cvičení je založeno na statistickém charakteru, takže se cvičí velmi pomalu po co nejdelší dobu. Pozor si opět dávejte na zaklánění hlavy.
 
7) Zvedání nohy a paže do protisměru při klečení:
Začátek tohoto cviku je takový, že si uděláme vzpor klečmo. Ruce si dáme přibližně na šířku ramen a zvedáme zároveň levou ruku a pravou nohu. Chvíli setrváme v této poloze a pak se vrátíme do kleku. To samé se provádí s opačnou nohou i rukou. Toto cvičení je opět statistického charakteru a má být prováděno pomalu a v konečných pozicích by jsme se měli snažit vydržet co nejdéle. Mezi chyby patří prohýbání v bedrech.