Benefity rybího oleje o kterých jste asi nevěděli

Autor: Dušan Synek

Rybí olej se skládá z esenciálních omega 3 mastných kyselin (EPA a DHA). Další omega 3 mastnou kyselinou je ALA, která je pro lidský organismus také velice důležitá, nicméně ve sportovním odvětví jsou omega 3 mastné kyseliny pocházející z rybího oleje více zmiňovány a upřednostňovány. Píšu to proto, že ALA pochází z rostlinných zdrojů.

Proč je rybí olej důležitý?
Naše tělo používá mastné kyseliny k tomu, aby vytvořilo vnější tukový povlak na buňce, který buňku chrání. Rybí olej také značně zkvalitňuje cirkulaci krve do svalů a snižuje celkovou zánětlivost.  Dále také podporuje komunikaci mezi mozkem a svalem. V jedné studii bylo zjištěno, že jedinci, kteří užívali rybí olej, mají mnohem rychlejší reakci ve sportu, než jedinci, kteří dostávali placebo.

Dovolím si zde vypsat benefity, ze kterých můžeme těžit v případě, že budeme rybinu užívat :

  1. Silnější svaly: Když podpoříme inzulínovou senzitivu, můžeme si být jisti, že sval bude mnohem lépe reagovat na příjem živin, než kdybychom měli inzulínovou rezistenci. Inzulín reguluje průchod nutrientů a hormonů do svalu. Při každodenním požívání rybího oleje zvyšujeme proteinovou syntézu až o 30% (no neberte to). S tím inzulínem jsem to vypsal proto, že omega 3 mastné kyseliny opravdu zvyšují inzulínovou citlivost, ale na to už jsem kdysi dříve článek psal.
  2. Větší síla: Protože je rybí olej začleněn do buněčné membrány, je schopen podpořit nervové vedení, což umožňuje rychlejší odezvu z mozku do svalu. Dále také zkvalitňuje pohyb vápenatých iontů, které hrají významnou roli ve svalových kontrakcích. Sečteno a podtrženo… všechny tyto faktory napomáhají udržet svalovou sílu v tréninku.
  3. Rychlejší regenerace: Jedna z nejvíce fascinujících věcí je benefit rybího oleje, který nám pomáhá se vypořádat se stresem. Rybí olej snižuje hladinu kortizolu, a také působí proti duševnímu stresu a depresím, které mohou být vytvořeny z každodenních negativních okolností. Když byl rybí olej (3,5g denně) podáván 24 ženským fotbalovým hráčkám po dobu 4 týdnů, bylo zjištěno, že jejich časové reakce na podněty byly mnohem rychlejší. Tento jev je přidělován efektu rybího oleje, který snížil hladinu kortizolu.
  4. Podporuje imunitní odezvu na trénink: Možná už jste někdy zaslechli něco ve stylu: ,, jste tak silní, jako je silný váš imunitní systém.“ Je tomu tak proto, že imunitní systém vás dostává do stavu homeostaze (stálost vnitřního prostředí v těle). Takže po těžkém tréninku, kdy máte tělo v nerovnováze, se tělo snaží opět dostat do onoho módu homeostazi, tedy nastolit klid a mír. Spolu s ochranou vašich buněk před napadajícími patogeny zlepšuje rybí olej aktivitu přirozených zabijáckých buněk a zdraví svalových buněk po intenzivním cvičení. Rybina také redukuje odpadní materiál potom, co poškodíte sval. Takže jedinci, kteří trpí dvěma, nebo vícero dněma svalovou bolestí po těžkém tréninku… tohle vám může píchnout.
  5. Zlepšuje rychlost: Rychlost a reakce na podněty je nejspíše vrozená věc. Ano, do jisté míry se dají tyto dvě vlastnosti možná trénovat, nicméně to nejde až do takového levelu, jako například svalová síla, nebo svalový objem. Nicméně rybí olej dokáže velmi efektivně zredukovat reakci na podněty i za přítomnosti vyčerpání. Za normálních okolností, pokud je organismus vyčerpán, tak reakce mezi mozkem a svalem je zpomalená a ne tak kvalitní. Vědci se domnívají, že rybina dokáže zkvalitnit odezvu mezi mozkem a svalem.
  6. Podporuje testosteron a hormonální rovnováhu: Stále se nám objevuje více a více důkazů na to, že rybina dokáže zlepšit hladinu testosteronu, podpořit budování svalové hmoty a atletickou výkonnost. Tyto studie jsou prozatím „v plenkách“, ale některé výsledky naznačují, že rybina opravdu dokáže zvýšit volnou a celkovou hladinu testosteronu v těle. Samozřejmě tomu musí jít ruku v ruce celkový příjem tuků, jelikož tuky v lidském těle hospodaří s hormonální odezvou.
  7. Lepší dodávání kyslíku: Rybina podporuje cirkulaci krve do svalu, to jsem už psal výš. Tento jev může velmi mnoho lidem pomoci. Sice ne tak úplně přímo, jelikož nebudete pít rybí tuk před tréninkem, ale pokud budete denně užívat klasické dávkování, tak můžete očekávat lepší prokrvení (pumpu) při tréninku. To není vše – rybí tuk podporuje rychlejší zotavení mezi sprinty, nebo sériemi a zvyšuje vytrvalost.

Tak za mě ani moc dlouhý, ani moc krátký článek na téma rybí olej, který ani nebyl moc náročný a neobsahoval mnoho chytroprďáckých výrazů, které sem tam použiju. Proč se zmiňuju o rybím oleji a celkově o něm hovořím jako o doplňku stravy? Je tomu tak proto, že opravdu myslím suplementaci, nebo doplněk stravy. Tento článek je věnován především produktům, nebo doplňkům stravy, chcete li, protože v dnešní době do sebe dostat potřebné množství omega 3 mastných kyselin je opravdu umění. Losos, kterého dnes běžně koupíme v supermarketu, už není ten losos, který to byl před pár lety, tedy opravdu chycen v moři. Dnes jsou již sádky s lososy, kde jsou tyto ryby živeny krmnými směsmi, jež obsahují primárně semena, zrna a další zdroje omega 6.

Dnes do sebe dostat omega 3 mastné kyseliny z rybího oleje je brnkačka. Ať už tobolky s rybinou uvnitř, nebo klasický rybí tuk na lžičku (užívám já), který je ale PARFÉMOVANÝ a není cítit po rybině, nýbrž po pomeranči… těch možností je mrak. Nebo, pokud jste stará škola, tak jako dříve, když mi babi vyprávěla, jak dostávali děti při vstupu do školy povinně lžíci rybiny do pusy, to můžete zkusit taky. Takže zacpat nos, otevřít, spolknout a modlit se, ať to nejde zpátky.

Opravdu tomu rybímu oleji dejte šanci. Je to suplement, který bych rozhodně zařadil do tabulky na ten naprostý základ, který vám dá obrovské množství benefitů za rozumnou cenu.