Alkohol a cvičení

Autor: Pavel Vacek
Alkohol patří v dnešní době k nejrozšířenějším, nejlukrativnějším a bohužel také k nejdestruktivnějším drogám. Nadměrné dávky alkoholu způsobují onemocnění svalů a jejich třas. Kromě toho není možné, abyste budovali svalovou hmotu, pak šli do klubu a opili se. Účinek alkoholu v tomto případě absolutně zabraňuje jakémukoliv budování svalové tkáně. Ptáte se proč? Je jasné, že 2 dcl vína nehraje žádnou velkou roli, pominu-li uvolněnou náladu a pocit dobrého pití. Problém nastává v okamžiku konzumace většího množství po tréninku. V tuto inkriminovanou dobu totiž dochází k regeneračním procesům, který alkohol může rázně poškodit tím, že budou posunuty o několik hodin později a trénink ta ztrácí na svém smyslu. Alkohol se totiž coby jed likviduje v játrech přednostně a tím pádem ostatní regenerační pochody musí počkat.

Alkohol navíc tlumí funkce centrálního mozkového systému, přičemž tyto účinky nesouvisí tolik s konzumovaným množstvím, jako spíš s celkovou hladinou alkoholu v krvi. Člověk může být výřečný a také agresivní. Některé z těchto účinků jsou pro závodní kulturisty přínosem, obzvláště v období tvrdého tréninku. Ovšem alkohol působí jako diuretikum, je tedy nezbytné s ním dodávat tělu dostatečné množství vody a nezanedbatelným rizikem je taktéž náchylnost k závislosti. 420585_392306724112961_100000009100428_1465970_1566481376_n A i když známe pojem roid rage, čili tzv. „steroidové šílenství „, které je vděčným tématem mnohých médií mnohých médií, která spojují užívání steroidů s nekontrolovatelnými záchvaty násilí, tak při bližším ohledání zjistíme, že v téměř všech případech sehrál svoji roli právě alkohol. Je totiž bohužel poměrně běžné, že se konzumace alkoholu pojí s násilnickým chováním. O tomto účinku alkoholu bylo již napsáno mnoho studií. Zrovna tak mnozí vaši kulturističtí kamarádi, živící se coby vyhazovači na diskotékách a barech vám rádi potvrdí tezi o tom, kterak se dokáže normální mladý člověk proměnit během několika málo hodin popíjení alkoholu v nesvéprávného idiota. A to teď tímto srovnáním samozřejmě urážím nebohé nesvéprávné idioty.

Nemusím snad ani dodávat, že pokud se účinek alkoholu zkombinuje s jinými látkami, může se účinek zesilovat. Dokonce i lidé zcela bezkonfliktní a neagresivní mohou mít problémy s násilnickým chováním kvůli současné konzumaci alkoholu a některých léků. Pokud jste uživateli anabolických steroidů, musíte se bezpodmínečně jakékoliv konzumaci alkoholu vyhnout! A závěr? V následujících několika bodech bych chtěl jen zopakovat, proč se jako sportovci musíte této látce absolutně vyhýbat:
  • alkohol nepříznivě ovlivňuje metabolismus tuků, cukrů i bílkovin. A když nejsou bílkoviny, z čeho by tělo rostlo?
  • dlouhodobé užívání alkoholu snižuje produkci testosteronu. A který hormon má největší zásluhu na rostoucí svalstvo?
  • alkohol zvyšuje agresivitu
  • alkohol má výrazné diuretické účinky
  • alkohol zastavuje za dobu svého působení v organismu většinu oxidačních dějů
Neříkám, abyste se už v životě alkoholu ani nedotkli. Narozeniny vaší přítelkyně? Jistě, jednu skleničku můžete. Silvestr? Proč ne, šampaňské k tomu patří. Obchodní schůzka? Ano, i ta sklenka vína neuškodí. Ale každotýdenní párty? Jeden panák každé ráno? Pivo na ex za 8 vteřin a potom dalších pět? Tak to sorry, ale takhle správnou postavu nikdy nezískáte! Závěrem tedy snad jen toto. Pokud to se svým sportem myslíte skutečně vážně, pokud chcete mít svých řekněme 100kg ve svalech a nikoli okolo pasu, pokud chcete být v životě úspěšní a chcete něco (nejen) ve sportu dokázat, měli byste alkohol ze svých cest absolutně odstranit. Já osobně jsem se opil naposledy asi tak před 13 lety, kdy jsem komplet všechno kolem sebe pozvracel a od té doby jsem skutečně nepocítil nutkavou touhu si to zopakovat. Navíc si myslím, že je mnohem lepší investovat peníze do běžných suplementů a mít z toho perfektně tvarovanou postavu, než se potom ve čtyřiceti letech podívat do zrcadla a vidět jen jedno velké pivní břicho, ze kterého trčí vyzáblé tyčky, místo vypracovaného těla s pořádnýma pazourama. 26500_437030653064_152329123064_5367700_419989_n.jpg