Alena Bednářová: Spolupráce se Sabinou je naprosto úžasná

Autor: Pavel Vacek

V posledním tréninkovém videu Sabiny Plevákové zveřejněném na webu Ronnie.cz jste určitě zaznamenali sympatickou brunetu v roli její sparingpartnerky Alenu Bednářovou. Řeč, podkreslující jejich trénink, byla o nadcházejících soutěžích, kdy Sabina mluvila o Mistrovství Světa federace IFBB a Alena o své plánované účasti na soutěži Olympia natural federace INBA pořádené v Las Vegas. A zatímco Sabina si vybojovala titul Vicemistryně Světa, Alena na soutěži v USA triumfovala a stala se tak první vítězkou amatérské části Olympia Natural INBA z České republiky. Představme si tedy Alenu Bednářovou blíže v následujícím rozhovoru.

Ahoj Aleno, můžeš se našim čtenářům představit? Jak dlouho cvičíš?

Ahoj, jmenuji se Alena Bednářová a dá se říct, že cvičím skutečně odmala. Skoro by se dalo říct, že celý život. Jako malá jsem dlouho dělala Atletiku, konkrétně čtvrtku a skok do dálky, závodila jsem za Duklu a soutěžila na krajské úrovni. Ale ty se asi ptáš na fitness, že? Cíleně se věnuji cvičení dva roky.

A co tě to popadlo, že jsi najednou vstoupila do fitnessu a rozhodla ses cvičit?

Já přišla do fitness s tím, že se chci věnovat fitboxu. To pořádal Radek Hadrák a časem mě oslovil s tím, že si myslí, že mám předpoklady pro soutěžení v kategorii Bikiny Fitness. Z atletiky jsem už měla slušné proporce a hladinu tuku mám vlastně pořád na velmi nízké úrovni. Takže mi vnukl myšlenku zúčastnit se soutěže, protože by pro mě, vzhledem k tomu základu, nemusela být příprava na závody nijak extrémně náročná. Takže jsem na to přistoupila a chtěla si to vyzkoušet. Jenže v průběhu té přípravy přišlo zranění kolene, které je naopak díky atletice poněkud náchylnější ke zraněním, a vykašlala jsem se na to. A to na docela dlouhou dobu dvou let. Ale pohyb mi samozřejmě chyběl, ta myšlenka soutěžení ve mně neustále hlodala, takže jsem nastoupila do libereckého Fitmexxu už s odhodláním soutěžit.


Ty ses rozhodla soutěžit ve federaci Naturální kulturistiky (INBA). Proč zrovna tam a proč si nevyužila třeba soutěží kondičkářů, které proběhly zrovna teď na podzim?

Musím se zase trochu vrátit k tomu Radkovi Hadrovskému, kdy před těmi zhruba 5-6 lety jsem určitě uvažovala o IFBB. Jenže za tu dobu se úroveň zásadně změnila a já jsem si v tom novém začátku tak úplně nevěřila. Takže jsem zvolila cestu soutěžení ve federaci INBA. Ono jde o to, že i když jsem měla tu pauzu, kategorii Bikiny Fitness jsem pozorně sledovala a viděla ty obrovské skoky v úrovni soutěží. A jak říkám, v té době moje postava té úrovně určitě nedosahovala. Takže jsem se začala pídit po alternativách a volba padla na INBU, která je, co si budeme nalhávat, zhruba na úrovni IFBB před těmi pěti lety.

Rozumím, každopádně ten hlavní důvod, proč tady vedeme tento rozhovor, je tvoje účast a především vítězství na Naturální Olympii federace INBA. Přiznám se, že se nijak neorientuji v hierarchii této federace a tak se zeptám, jestli je toto taky vrchol soutěžení, jako je tomu v IFBB?

Ano, podle mého názoru je Olympia naturálů největší soutěží v této organizaci. Je to určitě nad Mistrovstvím Světa, ale zase si nejsem jistá, jestli to lze úplně srovnat. Jde totiž o to, že MS nemá profi část soutěže. Kdežto na téhle „naší“ Olympii je amatérská část, kde se lze kvalifikovat na tu profesionální Olympii naturálů, která je hlavním bodem soutěžního víkendu. Zároveň je třeba dodat, že obě části, jak ta amatérská, tak profi, nejsou úrovní svalového rozvoje plně srovnatelné se soutěžemi mimo USA. 

Pojďme si ještě zrekapitulovat tvoje výsledky, než se pohneme dál. Jaké jsou?

Na Mistrovství Evropy jsem byla druhá, na Mistrovství světa jsem byla třetí a teď jsem vyhrála amatérskou část Olympie a získala právo soutěžit mezi profesionálkami na Olympii INBA, čehož jsem taky využila. Zde jsem se bohužel nedostala do finále.

Na tuto Olympii se taky musíš nominovat, nebo je účast na té amatérské části otevřená?

Otevřená je kategorie Bikiny Divas novice, ale to je pro nováčky. Takže jsem směřovala do Bikiny Divas Open a tam už nějaké výsledky mít musíš. Takže jsme posílali do Ameriky žádost o start, dokladovali jsme výsledky a čekali na pozvání, které přišlo. Tuto kategorii jsem vyhrála a tím jsem dostala povolení soutěžit mezi profíky.

Takže teď jsi profesionálka federace INBA?

Statusem ano, ale není to to samé, co v IFBB, kde je podmínka vyhrát prestižní závody, overall atd.. U nás je to tak, že si lze o ten status zažádat pod podmínkou umístění na MS a ME do třetího místa a pak si ji můžeš dokoupit. To samozřejmě neplatí v případě, že někde vyhraješ Absolutku. Ta Pro karta tě pak opravňuje ke startu na soutěžích, které nejsou Open a kam bych se normálně nedostala. Takže nyní mám ve své kartě na internetu status Pro a můžu startovat na soutěži teď ve Venezuele, kam jsem třeba jako amatérka nemohla.

A můžeš závodit i mezi amatéry?

Ano, můžu. Ale problém je ten, že mezi Profi je vyžadován svalnatější vzhled, který je ale zase na překážku mezi amatéry. Takže teď si vlastně musím vybrat, kterým směrem se vydat.

No je to trochu komplikované, ale zeptám se na něco jiného. Pro spoustu fanoušků kulturistiky, mě nevyjímaje, je pojem Olympia v US, takový trochu posvátný. Není název soutěže Mr. resp. Ms. Olympia natural trochu kontroverzní?

Jasně, rozumím. Proto taky hned dodávám, že jsem byla na soutěži Olympia naturálů. Chápu názory zarytých příznivců IFBB na tuhle soutěž. Zároveň ale nechci snižovat hodnotu a úroveň té soutěže. Je to prostě nejlepší soutěž v naší federaci. Líbí se mi přirovnání Sabiny Plevákové, že jde o soutěžní podání přehlídky Victoria secret. Holky u nás házejí víc zadkem, není to úplně o tvrdosti svalů, je to víc show. Profi část už je podobná IFBB mnohem víc. Ale je fakt, že to mohli pojmenovat trošičku jinak.

Ještě poslední věc, která se k tomu vztahuje. Když někdo soutěží na Olympii v IFBB, je nezpochybnitelná hvězda. Vojta Koritenský je hvězda tady u nás. A tak se ptám, jestli jsi teď mezi naturály hvězda?

To je blbý, takhle to o sobě říkat, ale nemyslím si to. Jednak jsem nevyhrála Absolutku a neumístila jsem se na stupni vítězů mezi profičkama. Bohužel, do dneška mi nepřišly oficiální výsledky, takže ani přesně nevím, kolikátá jsem skončila. Podle vyvolávání bych to odhadla na něco kolem šestého místa.

No a nemůžu si odpustit jednu otázku. Myslíš si, že ty Profi naturálové jsou skutečně naturální?

Upřímně? Ne. Ale druhým dechem dodávám, že všem profíkům se dělají den před soutěží testy. I já jsem byla na testech po tom, co jsem potvrdila účast mezi profi.

Ty si zmínila Sabinu Plevákovou, která se podílí na tvé přípravě. Všichni ji znají jako závodnici, ale jaká je jako trenérka?

Spolupráce se Sabinou je naprosto úžasná. Spolupracujeme zhruba rok a půl, kdy jsme začínali nácvikem pózingu a zatím to skončilo tak, že přípravu do Vegas už měla na starosti komplet ona od A do Zet a jenom se potvrdilo to, že to je absolutní špička v oboru a ví, co dělá. Zároveň neřeší, kde, kdo závodí a naopak se dokáže přizpůsobit trendu v jednotlivých federacích, což je nesmírně důležité. Byla se podívat na mnoha mých závodech a dokáže se přizpůsobit rozhodčím. Takže ví, že u nás mě nemůže sekat se žílama na břichu, ale věřím, že kdyby to někdo vyžadoval, dokázala by mě na to taky připravit. Za tu dobu co spolu děláme, si myslím, že se vztah klient-trenér přesunul do kamarádské roviny, takže za mnou kolikrát přijede do Liberce i mimo přípravu, nebo nějaký tréninkový cyklus. Ale nechtěla bych opomenout ani mého druhého trenéra, Honzu Vaška, se kterým absolvuji téměř každý trénink a který je taky nedílnou součástí mého soutěžení.

Já znám Sabinin perfektní přístup k závodění, plnění sponzorských povinností a podobně. Je profík i v roli trenérky? Je přísná?

No…. je důkladná. (smích). Nemůžu říct, že je přísná ve smyslu, že by na mě řvala, jako jsem to kolikrát viděla ve fitku nebo na soutěžích, to rozhodně ne, ale dokáže ti to říct tak, že to prostě uděláš. Řekne ti svojí výtku mile, příjemně, ale jakmile dojdeš domů, dojde ti, že jsi vlastně tlustý prase a musíš ubrat. (smích)

A jaké jsou další plány?

Teď mě Sabina připravuje na soutěž do Itálie, které jsou před Vánocemi, což jsem sice v plánu neměla, ale je to takové malé poděkování Italům a celému Italskému Teamu, který mě ve Vegas neskutečně podporoval. Pak na jaře pauza a potom zvažuji účast na jedněch úžasných závodech ve Venezuele, právě mezi profičkami. Takže mě čeká výrazně zapracovat na objemech svalů, protože s tím stávajícím bych se mezi nimi nechytala. Určitě potřebuji nabrat na ramenech a zádech, protože tam cítím největší hendikep. Pak už je jen otázka, kam to chci hnát, protože tím, že jsem hodně vysoká, nechci působit nějak moc objemně. Tohle ještě pořešíme doma s přítelem.

Dobře. Já ti zatím děkuji za rozhovor.