Adel Cup

Autor: Pavel Vacek

Včera, v neděli 11.10. proběhla v České Lípě další z pohárových soutěží letošního podzimu. BFC Adel Cup pod pořadatelskou taktovkou Petra Březny byl, jak to evokuje samotný název soutěže, primárně zaměřený na ty více „Fitness“ kategorie jako je Bikiny Fitness, či Physique mužů, ale na své si přišli i milovníci obřích svalových objemů. A to především v případě pozdějšího Absolutního vítěze kategorie kulturistů.

Celému pojetí soutěže odpovídalo i grafické ztvárnění pódia, na kterém se pořadatel skutečně vydováděl a jež mělo evokovat příjemnou pohodu tropického ráje, korespondujícího s pestrými šortkami závodících fešáků. A Kdyby to nevyšlo, tak alespoň známého aquaparku Tropical Island u Berlína, kde už jsme všichni byli a mohli si osvěžit vzpomínky. Škoda jen, že celou tuhle parádu a pořadatelskou píli neocenil dostatečný počet diváků, kterých přišlo skutečně poskrovnu. Inu, palce, lajky a internetové kydy jsou zřejmě více než skutečná podpora svých přátel a kolegů z fitka. Ale čert to vem, taková je doba a pojďme se podívat na klání soutěžících.

Jak už jsem řekl, soutěž byla primárně zaměřená na Bikiny a Physique. Takže já se soustředím na kulturisty. Proč? Inu, je to proto, že výkonnostní rozdíly mezi děvčaty byly příliš veliké na to, abych některou z nich neurazil, což nechci a na hodnocení Physique zřejmě nemám to správné oko. Jakkoliv dokážu souznit s verdikty rozhodčích v kategorii kulturistické, vedle jsem jak ta jedle v kategorii Physique. Můj, věkem a četbou pošramocený zrak, nedokáže rozpoznat jemné nuance mezi hranicí moc svaly-málo svaly-akorát svaly a taktéž to platí o vyrýsování moc, či málo. Logicky mi tedy vychází, že vítěz musí být oslavou průměrnosti a do toho se ne a ne trefit. No a v neposlední řadě se mi při nedělním večeru nechce moc makat a tady byly pouze dvě kategorie kulturistů….

…Kategorie do 90 kg

Jak velice záhy zjistíte, to, že se jmenuje tato skupina závodníků Kategorie do 90 kg, ještě neznamená, že mají všichni těch 90 kg. A už vůbec to neznamená, že ti lehčí nemohou uspět. O tom nás názorně přesvědčil  Tiep Bui Duc. Pokud máte potíže s výslovností jména, tak tenhle borec slyší na oslovení Petr a je to zároveň člen Extrifit Clubu. Petr na soutěži navážil 59,5 kg a sesekal tak borce vážící i o 30 kilo víc. Petr samozřejmě dost těžko ovlivní kosterní stavbu typickou pro Asiaty, ale kratší nohy a dlouhý trup vyváží skvělým rozvojem paží a nohou, hlubokým svalstvem a jeho trochu neobvyklým tvarem. Na závodech se zaskvěl skvělou připraveností, a pokud odstraní hrubé chyby v pózingu, bude jistě patřit k velkým favoritům své váhové kategorie i na mezinárodních soutěžích. Nechybělo mnoho a po vítězství šahal již teď. V cestě mu ovšem stál Jakub Mašek, takže pro Petra zbylo místo druhé. Vítěz kategorie Jakub Mašek se prezentoval vyváženou postavou bez zjevných slabin. Snad jen svalstvo dolních končetin mohl mít trochu ostřejší, ale jinak to byl jeden z mála dobře připravených závodníků soutěže s vynikajícím V-tvarem trupu a tvrdostí svalů. Medailovou trojici uzavíral Ondřej Pírek. Pokud jsem doposud hovořil o dobré vyrýsovanosti a separaci, Ondřej byl v tomto ohledu určitě nejlepší v kategorii. Bohužel, na svou výšku musí nalepit ještě hodně kil svalové hmoty, aby nevypadal příliš subtilně. Žel bohu, tím jsem ovšem vyčerpal zásoby pochvalných slov na adresu separace a dobré formy soutěžících v této kategorii. Protože pokud bych mluvil o vyrýsování v souvislosti s dalšími borci, museli by mi přidělit vodícího psa a bílou hůl. A o to víc mě mrzí, že takto musím uvést i čtvrté místo Lukáše Bezchleby z Extrifit Clubu. Lukáš je bezesporu fajn kluk, ale už má za sebou lepší fazónu. Tentokrát mohl divákům nabídnout pouze skutečně parádní paže s masivním bicepsem a celkovou objemnost na hranici váhového limitu kategorie, ale výš než na čtvrté místo to být nemohlo.  To samé lze říct i o Mistru Moravy Miroslavu Trnečkovi, který vzal přípravu na podzimní část sezony poněkud odpočinkově. Na páté místo se dostal díky větší masivnosti vršku těla. O šestém v pořadí Tomáši Vondálovi v souvislosti s dobře načasovanou formou lze mluvit pouze v případě, že se nacházíte v jiném časovém pásmu. Třeba v Austrálii. Ale rozhodně mu nelze upřít slušný svalový rozvoj, zejména pak dolních končetin.

Adel Cup do 90 kg

 

Kategorie nad 90 kg

A aby to lehčím klukům nebylo líto, podivovat se nad zbytečnými zásobami energie se budu i od pátého místa kategorie nad 90 kg. Anebo vlastně ne, protože na pátém místě skončil David Želina, který formu zase tak špatnou neměl, ba naopak, nohy měl hluboké a separované velmi dobře. Což je vcelku v rozporu s obvyklou praxí, kdy vídáme vysekané vršky se zalitými nohami. U Davida to bylo naopak a na vrchu výrazně ztrácel na své soupeře svalovým objemem. Přesto jsem ho viděl o stupínek výš a to, že skončil o jeden jediný bodík za Vlastimilem Kalašem, značí, jak extrémně vyrovnaný ten souboj byl. Vlastik Kalaš převážil, a to doslova, neboť váhový rozdíl činil 17 kg, tenhle minisouboj na svou stranu především masivitou horní částí těla. Ale forma? No, Vlastíku, viděl jsem tvoje fotky na fejsu po sobotních závodech, kterak hoduješ v Mekáči…ale nějak si zapomněl dopsat, že si ho vykoupil na 14 dní dopředu. Tohle prostě nebyla forma, ale čistokrevná objemovka. Nicméně jsem rád, že to Vlastu stále baví, protože jeho nakažlivý entuziasmus při pózingu baví ve finále i mě.   Mezi ostřílené borce se vklínil juniorský závodník David Fechtner, jež zaznamenal výrazný výkonnostní skok a posunul své objemy o třídu výš. V podstatě mu nebylo co vytknout, byť by mohl být též o něco ostřejší. Třetí skončil tedy proto, že jeho soupeři o příčky výše měli více svalů. Tak jednoduché to někdy je a tak to půjde až k vítězi. Ale nejdřív se zastavme u druhého v pořadí, věkem naopak Masters Josefa Malzera. Tento velmi vysoký borec předvedl jak formu, tak objem a rozhodně by byl jasným adeptem na vítězství, kdyby… Kdyby z mezinárodních pódií nesestoupil mezi obyčejné smrtelníky Jaroslav Paseka. A skutečně, bylo to, jak když si Zeus přijde pošpásovat s poddanými. Jestli si někdo v publiku myslel, že porovnávání Jardy a ostatních závodníků bylo nějakým seriózním soubojem, zřejmě si zapomněl svou obvyklou dávku halucinogenů. Jardu neměl kdo a čím ohrozit. Jeho velkolepé, monstrózní objemy při zachování tvrdosti a kvality svalstva nenechaly nikoho na pochybách, že ve skutečnosti jde jen o jinou formu exhibice se stafáží. Čili, Jaroslav Paseka vyhrál a vyhrál i absolutního vítěze a tím pádem zájezd do Chorvatska, kde mu může blahopřát půlka ČR.

Adel Cup nad 90 kg

Bikiny fitness

To samé platí i o absolutní vítězce v kategorii Bikiny. Zde se utkaly jednotlivé vítězky kategorií. Sandra Bártová, která na jaře zaujala svým prvním místem na M Čech, Kamila Bartoňová, jako vítězka bikin do 166 cm a ostřílená Markéta Tůmová, vítězka nejvyšší kategorie. U Markéty bych rád posečkal. Markéta se v minulosti prezentovala v této kategorii velmi tvrdou vizáží, s objemy svalů na hranici Bodyfitness, nebo spíš už za ní. Na Adel Cupu z té svalnatosti i separace výrazně ubrala a myslím, že jí to jedině prospělo. Troufám si říct, že to je její životní forma v kontextu soutěžení v kategorii Bikiny Fitness. Nicméně, bylo jí to málo platné, protože titul Absolutní vítězky a opalovačku na chorvatské pláži získala Sandra Bártová.