60 kilo dole bez jo-jo efektu

Autor: Pavel Vacek
Zdravím všechny sportovní přátele a příznivce zdravého životního stylu. Rád bych vám spolu se svou manželkou napsal náš životní příběh, který je spojený se sportem, změnou životního stylu a výrazným úbytkem množství tuku bez jakéhokoliv jo-jo efektu. před
Se svou ženou jsem se seznámil před 7 lety a v té době měla o 60kg více než má nyní. Byla po těžké plicní embolii, při které málem přišla o život. To ještě více znásobilo strach z fyzické zátěže, která jí už před tím dělala problémy. Fyzicky se sice již zotavila, ale psychické obavy zůstaly. Bojovala také s vyšším příjmem nevhodné potravy. Měla bohaté zkušenosti s mnoha drastickými dietami, po jejichž ukončení vždy nabrala ještě více. Proto všechny lidi bojující s nadváhou varuji před jakýmikoliv přísnými dietami, při kterých se člověk trápí hladem nebo se nutí do jídel, které mu vůbec nechutnají. Striktní režim totiž člověk nevydrží nikdy dlouho. Po jeho skončení člověk často přibere víc, než měl před tím a psychicky to v něm vyvolá ještě větší odpor ke zdravému stravování a vše nakonec končí totální rezignací ve snaze změnit svou postavu. Přitom vše může být relativně snadné. Nadváha může být následkem roky vypěstovaného životního stylu. Jak se říká: „Zvyk je železná košile.“ Radil bych především nijak radikálně ze dne na den neměnit svůj jídelníček anebo podléhat příslibům rychlých úbytků váhy díky leckdy nesmyslným dietám nebo nepřiměřeným cvičením. Místo toho je dobré se zamyslet, jak si v jídelníčku najít zdravější variantu jídel, které člověku chutnají. A pak nakonec zjistí, že mu tato zdravější varianta vyhovuje i více a cítí se lépe. Jako příklad bych mohl uvést -  vybírat si libovější maso namísto tučného, za studena lisovaný kvalitní olej namísto margarínů atd. Tak třeba extrémní případ jídelníčku - uzený bůček nahradit libovým vepřovým, porci 6 knedlíků snížit na 3 či sladký zákusek nahradit čerstvým ovocem či zeleninou. Tím bych radil začít. po změně stravování Mnoho lidí vůbec netuší, jak široký výběr ovoce a zeleniny je v dnešní době dostupný. Ze zeleniny bych například doporučil brokolici, lilek, růžičkovou kapustu, řapíkatý celer či mrkev, ze které je výborný salát, jenž může dobře nahradit právě sladký zákusek.

Ještě důležitější než změnu jídelníčku považuji cílenou a systematickou práci na fyzické kondici. Nenechat se odradit tím, že se po pár minutách cvičení člověk zadýchá. Vše je postupné. Když člověk vydrží cvičit 10 minut, má mít cíl, aby příští trénink byl o 5 minut delší. Tyto drobné pokroky člověka motivují ke stálému zlepšování. Je vhodnější dávat si zpočátku malé cíle, které jsou reálné a dosažitelné, než si stanovit jeden velký cíl a pak být zklamán. Postupným plněním těchto malých cílů časem přichází jedno velké zlepšení.

Největším pokrokem s úbytkem váhy u mé ženy byl nákup domácího stepperu, na kterém začala pravidelně cvičit a mohla tak nahradit sezení u televize tréninkem. Ze začátku vydržela 10 minut, ale nenechala se tím odradit a postupně zvyšovala délku cvičení, což mělo za následek postupné zato však dlouhodobé a permanentní zlepšování kondice a s tím spojený úbytek váhy. V současné době jí nedělá sebemenší problém vydržet na stepperu přes dvě hodiny.
Cvičení má proto mnohem výraznější efekt než dieta. Protože to vede také k výraznému zrychlení bazálního metabolismu, což znamená spalování kalorií i po tréninku v klidu. Tím pádem si člověk může dovolit jíst bez výčitek svědomí mnohem více než bez pohybu.

Dalšími velice prospěšnými pomocníky při boji s nadváhou jsou i doplňky výživy jako např. Syne Thermogenic Fat Burner od firmy Extrifit užívaný před tréninkem, který jednak výrazně zvyšuje spalování tuku během cvičení, navíc zlepšuje výkonnost během tréninku a v neposlední řadě podporuje v těle uvolňování endorfinů a tím zlepšuje náladu a dobrý pocit z tréninku.
Základem je cílená a systematická práce na fyzické kondici, která způsobí permanentní zrychlení metabolismu a zvýšené spalování tuků i v klidu. To vše bez jo-jo efektu, takže výsledek je stálý.

Všem přeji hodně nadšení a odhodlání změnit svůj život. Aby nalezli svůj nový životní styl, který jim bude vyhovovat a budou se díky němu cítit mnohem lépe a aby se shozenými kilogramy získali nové sebevědomí a možnosti a svůj život tak obohatili o spoustu nových zážitků.

Pokud budete mít zájem (případně jakékoliv dotazy ohledně metodiky tréninku), můžete se podívat na mé webové stránky, kde mám uveřejněny ještě další fotografie mé ženy dokumentující její úspěšný boj s nadváhou - http://www.squash-hastal.cz/trener-fitness-daniel-gavor rozdíl: - 60 kg