4. část 'Reality Show' s Pavlem Vackem-příprava Zdeňka Razáka

Autor: Pavel Vacek

V minulých dílech našeho cyklu jsme zmapovali průběh, časový sled a vývoj formy Zdeňka Razáka. Zdeněk se připravuje na start na juniorském Mistrovství světa v kulturistice a my jsme se věnovali tréninkům, různým komplikacím v přípravě, suplementaci a lehce jsme minule brnkli na strunu výživy. Čas přípravy ale už výrazně pokročil, máme za sebou první úspěchy a já bych chtěl pro vás získat větší množství informací. Proto jsem se rozhodl Zdeňka přece jen víc vyzpovídat. Extrifit: Zdeňku, my spolu spolupracujeme na tom tréninkovém seriálu, ale za celou tu dobu jsme nešli trochu víc do hloubky v těch jednotlivých částech. Chci se proto zeptat v tuto chvíli na dietu, kdy jsi se pustil do přípravy atd..?
Z. R.:Začal jsem o mnoho dřív, než bývá zvykem. S takovou tou klasickou dietou jsem začal už začátkem června s tím, že jsem se nikterak neomezoval v množství. Ale už tam bylo maso na vodě, byla tam rýže, ale množství jsme s Péťou (Březnou pozn. red.) vůbec nehlídali. Ta kalkulačková dieta, kdy si už všechno přepočítávám, začala někdy koncem července, začátkem srpna. Tam jsem baštil nějakých 500 gr sacharidů na den a maso zhruba tak na půl kile denně. Zbytek bílkovin jsem doháněl proteinovými koktejly.
Extrifit: To bylo kdy přesně?
Z. R.: Začátkem srpna. Jedl jsem 500 gr masa, ale zároveň jsem začal masivně zvyšovat příjem bílkoviny v té koncentrované podobě, tzn. proteinových koktejlů. No, a srpen uběhl a začátkem září jsem to zvýšil na 700-750 gr. masa. No a k tomu přidávám dvě porce té mé oblíbené čokoládové 90-tky od Extrifitu.

Extrifit:Takže kolik je celkový příjem bílkoviny?
Z. R.:Pohybuje se kolem 200 gramů při tělesné váze 74 kg.
Extrifit: Pomáhal sis nějak? Zaháněl něčím chutě a tak.?
Z. R.: No ani ne. Zeleninou nebo zero kolou, lehkou kolou a tak. Klasika.
Extrifit: No, lepší než lehkou holkou…
Z. R.: (smích) No tak to fakt nehrozí..
Extrifit: Vím, to bylo  jen, abychom to trochu odlehčili, ale pojďme zase k něčemu serioznějšímu. Nějaké sacharidové vlny probíhaly?
Z. R.: Jo, cykly jsme začali dělat až teď. Je to tak měsíc
Extrifit: A ty děláš jak? V nějakém daném cyklu nebo nějak nahodile?
Z. R.: Jó, úplně nahodile. Petr v té době bohužel neměl moc času, aby se mi víc věnoval a já jsem ukrutnej zmatkař od přírody, takže jsem to musel nějak řešit. Nějak jsem si s tím hrál. Jeden den jsem dal 400 gr sacharidů, druhej den třeba jenom stovečku.
Extrifit: Tak podle toho, co tady na těch závodech vyvádíš, to vypadá, že jsi to pořešil dobře, ne?
Z. R. : (smích) No mě to tak bavilo. 

Extrifit: A byl tam nějaký extrémní výkyv? Třeba 800  gr sacharidů?

Z. R.: Ne, to zase ne. Maximum bylo 500 gr. Ale většinou byl strop na těch 400 gr. cukru.

Extrifit: Hmm, jasný. Jak teď vůbec cvičíš?

Z. R.: Normálka. Jedna tréninková jednotka za den, s tím, že jedu dvakrát do týdne nohy. Ale jak se mi pochroumalo to koleno, tak je to takový na prd. Cvičím jenom předkopy, zákopy sice mrtě sérií, totálně do selhání, ale není to ono…

Extrifit: Bohužel máš pravdu. Je to trochu znát a ty nohy za tím vrškem pokulhávají, ale s tím se teď asi nedá nic moc dělat, viď? Nebyla ani žádná změna v tréninku před těmi závody, co jsi teď absolvoval?

Z. R.: Týden před soutěží v Rakousku a zhruba 4 dny před Pražským Pohárem jsem cvičil dvoufázově. Stejně jsem byl po celou tu dobu v práci, v posilovně, takže když už jsem tam byl celej den zavřenej, tak jsem šel ráno na lačno procvičovat sestavu, ale to tak nějak nepočítám. Takže první regulérní tréninková jednotka proběhla odpoledne po obědě a druhá večer. Od devíti hodin večer až po zavíračce.

Extrifit: Až v devět, jo? To se ti chtělo, po celém dnu stráveném v posilovně?

Z. R.: Ale jo. Já jsem to jel intenzivně, tak abych to měl za 30 minut hotové a zpravidla jsem trénoval jen jednu partii. Takže to bylo v pohodě.

Extrifit: Dobře, děkuju Zdeňku. Jak to vůbec dneska tipuješ? (rozhovor probíhal o přestávce mezi semifinálovou a finálovou částí Pražského Poháru)

Z. R.: Nevím, nemám tušení. Já viděl soupeře až na podiu a z toho se dá něco usuzovat jen stěží. Snad nebudu poslední.

Extrifit: To asi ne, ale bude to s odřenýma plavkama.

Z. R.: (smích) Děkuju….

Extrifit: A co se teď bude dít dál? Mám teď na mysli horizont nějakých 14 dní, než se zase spojíme kvůli dalšímu dílu.

Z. R.: Teď to bude takové volnější, co se týče jídla. To ještě potřebuju probrat s Petrem. Pravděpodobně teď 2-3 dny budu jíst normálně a pak se to zase vrátí do těch zaběhaných dietních kolejí. Trénink zůstane stejný a to i frekvence. Tzn. 5x do týdne. Sacharidy se určitě zvýší na nějakých 400 – 500 gr denně, maso opět těch tři čtvrtě kila, proteiny, suplementaci taktéž stejnou. Hlavně hromadu BCAA, BEEF Amino a kloubní výživu. Bez té nedám ani ránu. V tomhle na Extrifit hodně spoléhám.

Extrifit: Tak to jsme rádi a doufám, že tě nezklameme. Rozhodně ti chci poděkovat za rozhovor a doufám, že spolu do plánovaného startu na MS ještě něco vytvoříme.

Z. R.: Taky děkuji a budu se těšit na další spolupráci. Razak_4.jpg Razak_5.jpg