3. díl semináře Extrifit training day

Autor: Pavel Vacek
Slavoj Bednář-SB
 Přinášíme vám závěrečný mix otázek a odpovědí ze semináře na Extrifit training day. Jde o všehochuť vážných i úsměvných odpovědí borců závodního Extrifit teamu. Pokud se budete špatně orientovat v jednotlivých iniciálách, zde najdete rozluštění. Zároveň to berte jako ochutnávku na již připravovaný Extrifit training day II.  
Na co máte po závodech největší chuť?SB: Na smažáček. Ale jenom po závodech. Během roku ho vůbec nejím, ale hned po závodech tam vždycky jeden spadne. MH: Já mám trochu úchylku na nuttelu. PB: No u mě je to úplně zvláštní. Já mám kolikrát během diety strašnou chuť na pivo. Což je fakt divný, protože já ho vůbec nepiju a ani mi nijak nechutná. Takže pivo a knedlo-vepřo-zelo.  Sice si ho nikdy nedám, ale mám na něj chuť. No ono je to také tím, že když už tedy příjdu do hospody a vidím tam kotel a rozmanitost toho jídla, tak si dám hromadu jiných věcí a na to původní rychle zapomenu. 
Jaký je váš názor na suplementaci během tréninku? SB: Myslím si, že suplementace během tréninku je hrozně podceňovaná. Byť teď budeme hovořit o něčem, co je nám na hony vzdálené, tak ale při těch videích s profesionály často vidíte, jak pořád něco upíjejí. Ve státech si velmi zakládají na té suplementaci právě při tréninku. Neustále tam každých 10 minut hrnou BCAA, maltodextrin, aminokyseliny, pořád tam organismus něco má. A je jasný, že ten trénink prostě musí být lepší. Samozřejmě, nesmí vás to natahovat, nesmí se vám to zase vracet, ale jinak si myslím, že to musí pomoci jak intenzitě, tak i výdrži při tréninku. Petr Března-PB
Máte nějaký oblíbený způsob regenerace? Jako třeba masáže, nebo tak něco?MH: Já mám ovladač od televize. Ne, teď vážně. Mně se moc osvědčila kryokomora. Obrovsky mi to pomohlo, když jsem měl problémy s lokty. Naopak úplně nesnáším saunu. Ale i masáže a fyzioterapeut jsou dobrý. SB: Já teď pravidelně chodím k chiropraktikovi. Nejdřív jsem tam začal chodit se zádama, to mi dali do kupy a od té doby tam chodím pravidelně.  Jenom tak, preventivně. Konečně, když už jsme zmínily ty videa, tak samy můžete vidět, že většina profíků využívá těhlech služeb. Tím tréninkem s těžkýma vahama je to prostě sesedlé do sebe.  Oni to prokřupou, protáhnou a jede se dál. PB: Já taky chodím k fyzioterapeutce a musím říct, že mi to taky pomáhá. 
A ramenní rotátory nikoho z vás netrápěj? KH: Trápěj. Ale jenom občas. Takže na to kašlu, i když vím, že bych asi neměla. Jenže stejně když půjdu k doktorovi, tak mi řekne, ať necvičím, což nedokážu. Takže výsledek je ten, že dokud to drží, tak „to“ bude taky cvičit. Stejně se to jednou rozpadne, tak co. 
Hodně jsem slyšel o cyklování sacharidů, ale vlastně vůbec nevím, jestli existuje také cyklování bílkovin? SB: Pokud můžu mluvit za sebe, tak já bílkoviny pouze přidávám. A to ve dnech, kdy je úroveň sacharidů velmi nízká, nebo dokonce žádná. V tomhle momentě výrazně zvýším příjem bílkovin, abych ochránil svalovou hmotu. A naopak, pokud je den, kdy máte výrazně vyšší příjem cukrů, abyste to zase nakopli, tak je logické, že těch bílkovin tam bude méně. Jinak něco jako cyklování bílkovin nepoužívám a nevím, jestli to někdo vůbec dělá.  Vojta+Kája-VK+KH
Jak nejpozději před tréninkem jíte?SB:  To je strašně individuální. Já třeba 2 hod. před tréninkem už nejím. VK: Já se zase můžu v klidu najíst i půl hodiny před tréninkem a vůbec mi to nevadí. Jedu klidně i těžké dřepy. Pokud vám to jídlo před cvičením nevadí, tak to neřešte. MH: Já zase dávám ty koktejly cca 45 minut před. Je to lehce stravitelná forma živin, která mi v žaludku nedělá žádnou rotyku. 
Mám strie. Dá se s tím něco dělat? SB: Já teď odpovím z hlediska mé profese lékárníka. Pomáhá tomu do určité míry pouze nějaké pravidelné mazání, popřípadě vitamíny určené pro výživu kůže.  Hodně si je kupujou ženský. Je tam zinek, kolagen, béčko apod. Užívejte to ovšem v masívním dávkování. Jde o to, posílit tu kůži. To samé je s tím mazáním. Mast vnášet 2x denně a třeba ještě jednou půl hodinu před tréninkem, aby ta kůže nebyla suchá. Protože čím sušší kůže, tím snadněji může dojít k poškození té tkáně. Bohužel, jak už to jednou máte, tak s tím už nic nenaděláte.   Používáte kardio? MH: Já chodím po schodech. Do ložnice v patře. KH: Já ho nedělám, pokud to není nezbytně nutné. VK: Já ho zase dělám pouze v objemu. Abych furt nefuněl a měl aspoň trochu fyzičku. PB: Já hodně používám v dietě rychlou chůzi. Nabalím na sebe hadry a šlapu do fitka. Aspoň si to tak nějak mlhavě vybavuju. Teď už jsem kardio několik let nedělal. MH: Já jsem toho názoru, že přiměřenou dietou je lepší shazovat, než tím kardiem. Navíc já mám problém s nedostatečným rozvojem nohou a v momentě, když se vrhnu na nějaké kolo, nebo podobnou aerobní aktivitu, tak jdou úplně do kopru, takže si to prostě nemůžu dovolit.   No a jak tedy udýcháte v dietě 30-ti vteřinové přestávky? MH: No to dělaj možná oni, já určitě ne. VK: Ale to snad tady nikdo neřekl, že odpočívá mezi sériemi pouze 30 sekund. MH: V té dietě se člověk musí trochu přizpůsobit momentálnímu stavu energie, náladě atd.. Navíc žádný trénink není stejný, jednou je to super, jindy to jde o poznání hůř.  Ale samozřejmě odtrénovat se musí, to je jasný. 
Martin Holub-MH  
Je nějaký strop pro příjem sacharidů po tréninku, aby ten přebytek nešel do tuků? SB: Na to se vůbec nedá odpovědět. Záleží na strašně moc faktorech, jako je délka tréninku, počty opakování, stav vyčerpání glykogenu apod… Já to spíš řeknu takhle: minimálně byste měl přijmout 50 gramů sacharidů po tréninku, aniž byste měl mít sebemenší obavu, že to půjde do tuků.  To je dávka, jež spolehlivě pokryje stav vyčerpání glykogenu.  Je fakt, že pokud dáte hodně sacharidů ihned po tréninku a poté si třeba ještě k večeři naložíte 200 gramů rýže s masem, tak je otázka, jak tělo naloží s těmi cukry z rýže.  A obráceně, pokud přijmete po tréninku jen těch minimálních 50 gr , tak máte celkem jistotu, že to „docukrujete“ tou rýží a nemělo by to jít tím pádem do tuků. Ale zase… Je to hrozně individuální, záleží na metabolismu a tak… 
Kolik dělat opakování v objemovém tréninku? KH: 8-10 opakování VK: Já dělám 10-12 op. KH: Myslím, že nějakých 20 op. nemá smysl dělat. PB: Jo, ale zároveň si myslím, že takové ty pyramidy, kdy končíš na 2-3 opakováních jsou taky k ničemu. Já třeba dělám minimálně 10 opakování.  Dřív jsem dělal ty vzestupné pyramidy, kdy jsem končil na nějakých 5, 6 opakováních, ale poslední dobou mi více vyhovují vyšší počty opakování s co největší váhou.  A navíc, dost často zařazuji i opravdu extrémní počty opakování jako nedávno, když jsem jel leg-press s 280 kg po 100 opakováních.   Já se ještě vrátím k těm doplňkům. Je mi 15 a všichni mi říkají, že nemám brát žádné doplňky, že nevyrostu a tak podobně. Je to pravda? SB: Asi takhle: Se cvičením to chce opatrně, protože klouby, chrupavky jsou skutečně ve vývinu. Ale pokud cvičíte trochu smysluplně, tak to je v pohodě. Naopak velkou chybou mladých sportovců, a teď to myslím všeobecně, je to, že právě suplementy neužívají! Já znám spoustu mladých hokejistů, po kterých se požadují obrovské výkony, ale nic tomu tělu nedodají. Chtějí výkony a jedou na tatrankách, to je strašně moc špatný. Takže co se týče suplementů, mladý věk nehraje roli a docela mě někdy zaráží ten postoj dospělých. long baner.jpg