10 pravidel posilovny? Tak to prrr, fitnessfašouni.

Autor: Pavel Vacek

Je konec ledna a finišuje smršť článků o tzv. Ledňáčcích. Tedy o lidech, kteří si pod vlivem alkoholu dají mnohá neuvážená rozhodnutí. Třeba navštěvovat posilovnu. A naše články se tváří, jako by jim v tomto rozhodnutí měly pomoci. Ve skutečnosti jde o to, že se nám, pisálkům a redaktorům webů, nechce po svátcích makat a tak vyhrabeme každoročně opakované moudra, zrecyklujeme je a s velkou pompou zveřejníme. Česká televize už to tak dělá posledních 20 let a nikomu to při placení koncesionářských poplatků nevadí.  Jeden takový článek se objevil na kulturistika.com a vy jste z něj byli nadšení a hojně se sdílel s dovětkem- Tohle by si měli povinně přečíst všichni.  Chyběla jenom má druhá oblíbená sdílecí věta: Otevřete už všichni oči! Každopádně jsem si ten článek přečetl. Pro jistotu s otevřenýma očima. A s hrůzou jsem zjistil, že porušuju většinu z 10 pravidel posilovny, která by se určitě porušovat neměla. Sakryš. Takže tenhle článek nebude o tom, jak vám vyroste triceps, nebo shodíte 10 kilo za týden. Bude pro všechny ty, kteří po přečtení článku měli nutkání se očistně zmrskat devítiocasou kočkou. Což já ale rozhodně dělat nehodlám. Radši ty pravidla trošičku zrelativizuju… Takže o co šlo? 

1) ZDRAVTE

"Už jako malé děti nás učili, že když někam přijdeme, je slušnost pozdravit. Čím to, že na to čím dál více lidí při vstupu do fitka zapomíná?"

Každý všední den zažívám takovou situaci. Osoba vkročí do místnosti a tam zřetelně a nahlas spustí: Doooobrýýýý deeen. Je to strašně roztomilé a milé a odehrává se to ve školce mojí dcery. Říká to radostně a mě to naplní štěstím, protože to je mnohem lepší než varianta Bé, kdy si trhám dítko od stehna a prchám z jejího dosahu s náramně blbým pocitem. A prchám zrovna do té posilovny, kde by se měl opakovat stejný model. Hlasité Doooobrýýýý deeen při vstupu do místnosti je roztomilé vždy. Pokud vám jsou 3 roky. Pokud je vám 30, zasloužíte si leda tak nálepku exhibicionisty, co na sebe chce strhnout veškerou pozornost.  Takový suverén prostě nejsem. Takže pokynu směrem k obsluze, intenzitu pozdravu zvolím v závislosti na půvabu obsluhy a pak už jenom hlavou pokyvuju sem a tam jako ten pejsek na zadním skle auta. Asi to není úplně nejzdvořilejší, ale abych ke každému přišel s přáním dobrého dne, to si neumím představit.

 

2) NECVIČTE BICEPS U STOJANU NA DŘEPY

"A co že je na tom vlastně špatně? Stojan na dřepy je zkrátka určen, jak už sám název napovídá, ke dřepům s velkou činkou..."

To je pravda. Stejně tak je pravda, že benčová lavice, jak už název napovídá, je na cvičení benče. A přesto se tam cvičí francouzské tlaky vleže, na úzko, někdo tam občas cvičí rozpažky, sem tam někdo tu lavici použije na tricepsové kliky atd.. Taky Scottova lavice je na biceps, takže je absolutně vyloučené, že byste si na ní dali tricepsové tlaky s oporou zad. A co takhle cvičení lýtek na Legpressu? Že vám není hanba, pacholci. Taky jsem párkrát viděl jet ramena na stroji na lýtka, ale to už je vyloženě anarchie a šílenství. A proč všichni zaberete polohovací lavičku při cvičení bicepsu vsedě s oporou kolena? Co kdyby někdo chtěl jet tlaky na šikmé lavici? Ha, jak teď asi je vašemu svědomí, co? A víte co je ze všeho úplně nejhorší? Když stojany na dřepy používáte na přítahy činky v předklonu, nebo krčení ramen pro trapézy. To už je srovnatelné jenom s genocidou. Tak nějak nám to hapruje co? Ve skutečnosti jsem neviděl zvedat nikoho činku ze země kvůli bicepsovému zdvihu už pěkných pár let. A nemyslím, že by se z toho někdo zjančil.

3) NENARUŠUJTE OSOBNÍ PROSTOR OSTATNÍCH

"Některé cviky vyžadují více prostoru a pokud si přisunete lavičku příliš blízko k někomu jinému, můžete mu znemožňovat správné a úplné provedení cviku."

Konečně se chovám správně! Možná proto, že disponuju selským rozumem a ten mi velí, neposouvat si lavičku do trajektorie pohybu, kde by se moje hlava mohla důvěrně seznámit s kusem železa. A myslím, že to tak mají i lidé, kteří doteď považovali posilovnu za sprosté slovo.

4) NEBUĎTE PRASATA

"Jak tento bod chápat? Používejte ručník a nikdy po sobě nezanechávejte spocenou lavičku, nenoste celý týden jedno a to samé propocené oblečení a nezanedbávejte hygienu."

Super, srovnávám skóre na 2:2. Čestně prohlašuju, že si měním triko každý trénink a spodní prádlo každý den. A co víc, daří se mi to i u ručníku. Tady ale odvádí gigantický kus práce moje paní… Což mě přivádí k vám, co v tomhle bodě švindlujete. Víte, ono je hezké, že máte ručník. Ale chtělo by ho taky občas vyměnit. Když někdo občas ručník nemá, je to pro mě pořád přijatelnější varianta, než když někdo používá ručník, kde zaschlé spocánky už vypučely v rozkvetlou podpaždní plíseň. To už raději viditelná mokrá stopa, než neviditelně zákeřná nálož bakterií. Takže bacha na nezadané chlapíky, jsou v nejbližším okruhu podezřelých..

 

5) MĚJTE RESPEKT K VYBAVENÍ POSILOVNY

"Činky jsou sice jen kusy železa, to ale nic nemění na faktu, že jde o cizí majetek, který si půjčujete. Činky neodhazujte, není to důkaz toho, že jste silné monstrum, nýbrž toho, že jste hulvát nevážící si cizího majetku, co si naložil nad své síly. Výjimku tvoří cviky jako mrtvý tah, u kterých činku pokládáte na tlumící desky. Jednoručky vracejte na svá místa a kotouče do stojanů, nikdo nemá rád nepořádek a nikdy nevíte, zda po Vás nebude například na legpressu cvičit žena či začátečník, pro kterého bude sundaní závaží velmi komplikované."

Souhlasím a se skóre 3:2 se obracím na fitnessovou stranu dobra. Jenom mě tak napadá… Co kdybychom ten Legpress nechávali naložený? Aspoň by nám mohly ženský předvést, jak doopravdy to myslí s tou rovnoprávností…

6) NEZÍREJTE NA OSTATNÍ

"Značná část cvičících žen se cítí velmi nesvá, když je někdo při tréninku sleduje. Pokud se někoho před první návštěvou posilovny zeptáte, jaké jsou jeho obavy a proč nezačal dříve, nejčastěji odpoví: "Všichni tam na mě budou zírat!" Pohledy proto raději šetřete, to platí nejen ve fitku, ale i v šatně a sprše, leckdo by si je mohl vyložit po svém a špatně, přestože třeba jen obdivujete jeho formu."

Zírám! Jasně, že jo. A co mám taky dělat, když si tam nakráčí kočka v elasťákách a s velbloudem v oblasti pánve? Mám si snad odskočit na vasektonomii? Jsem pořád ještě funkční chlapík a tak se musím trochu pousmát nad ženami, které před prvním vstupem do fitka absolvují půlroční přípravu, jež si nezadá s plány na vylodění v Normandii. A to s jediným cílem. Být pěkná a přitažlivá. Tisíce hodin a bankovek jsou podřízeny tomuto cíli a pak nemám zírat? Upřímně, být ženská, docela by mě naštvalo, kdyby všechno to úsilí přišlo vniveč. Tohle je jenom další komunikační jinotaj, kterým nás ženy denně vystavují. Jedna z jejich verbálních pastí, které se vyznačují tím, že na ně muž nemůže nikdy odpovědět správně. Zíráš- špatně. Nezíráš- taky špatně. U mužů je to jednodušší. Dělám kulturistiku proto, aby zírali všichni. Čuměli jak chleba z tašky. A jediný, co mě štve, že už tolik nezírají..

7) NEMLUVTE NA OSTATNÍ, POKUD O TO VYLOŽENĚ NESTOJÍ

"Někteří by si měli uvědomit, že primárně se chodí do posilovny cvičit, ne vykecávat. Pro debaty je možné využít času před a po tréninku. Proti notorickým žvanilům se můžete "vyzbrojit" sluchátky na uších, čímž jim dáváte najevo "nechci být rušen"."

Á, tady mi chce někdo dát bobříka mlčení asi. Fitko není kostel. Není to ani knihovna, nebo pohřeb. Fitko je prostor, kam si někteří chodí plnit sportovní cíle, jiní si jdou rekreačně zacvičit, jiní se tam prostě chodí odreagovat. Nevím, jak obrovská máte fitka, ale jestli se někdo baví u kladky, nebo o 20 metrů dál u baru, vyjde to skoro nastejno. Jasně, že žvaním. Ne moc, ne dlouho, ale chodím cvičit 25 let a jiné sociální prostředí jako je například hospoda, nebo debatní kroužek, neznám. Chodím makat, neflákám se, ale na Mistrovství světa se už taky nepřipravuju, takže mě pár prohozených vět s přáteli, které jsem za tu dobu v posilovně získal, kariéru velkosvalnáče neohrozí. A neohrozí ani okolí, protože jestli to nějakého zapáleného chasníka ruší, asi to s jeho soustředěním nebude žádná sláva. Já většinou ani nevím, co tam hraje, natož abych věděl, co si kdo co řekne.

8) MOBIL NECHTE V ŠATNĚ

"Posilovna by pro vás měla být místem, kam můžete utéct od reality a starostí všedních dní, nechte proto mobil vypnutý ve skříňce v šatně, ať vás neruší pracovní hovory apod. Možná namítnete, že mobil používáte k poslechu hudby, ale i tak zvažte, zda se nevyplatí investovat do levnějšího mp3 přehrávače, u kterého nehrozí, že vás bude jakkoliv rozptylovat od toho, kvůli čemu jste do fitka přišli - cvičení."

No nevyplatí. To dokáže spočítat i Afghánský pastevec ovcí, ehhh, co to melu, vlastně ilegálně příchozí nukleární fyzik-obohacovač. Protože to nekupujete místo telefonu ale k telefonu. Náklad navíc za který můžete mít balení proteinu. A v mp3 vám dost těžko pojede Gym Radio, You Radio, což jsou dobré alternativy, když už vám váš posté přehraný výběr leze na nervy. Vypněte si zvuk na upozornění jako já, vypněte messenger, nečumte do toho a je to. Žádná rozptylovačka se nekoná.

9) NEBUĎTE SOBCI

"Nezabírejte jeden stroj hodinu, když vidíte, že kolem nervózně postávají další, co by si rádi zacvičili. V době největší špičky si nevymýšlejte kruhový trénink o osmi stanovištích, pokud možno, zvolte to tak, abyste se s ostatními bez problému prostřídali."

Já už ve fitkách neplatím už asi 20 let. Tímto děkuji všem majitelům a tomu poslednímu v řadě, Robertu Smutnému z Fitmexx Liberec, obzvlášť. A proto mám respekt ke všem těm, co v nich platí. A jsem si 100% jistý, že bych ho měl, i kdybych platil já. Což znamená, že pokud chce trávit někdo hodinu na benči, ať si tam je, já prostě pojedu místo toho tlaky s jednoručkami. Petr Petráš stráví na dřepech taky hodinu. Je to snad sobec? A co Vlastík Kužel? Myslíte si, že na naložených 240 kg na benč vyleze během dvaceti minut? Asi bych ho nepovažoval za sobce. A to ani nemluvím o tom, že vyluxují všechny kotouče v dosahu 50 kilometrů. Taky známe holky, co stráví doslova hodiny na běžeckých pásech. V létě. Můžu si pomyslet, že to je trochu blbě investovaný peníz, ale že bych si myslel, že je sobecká, to mě nenapadlo. Možná proto, že běžecký pás je pro mě symbolem Antikrista. Každopádně si myslím, že je na každém, jak naloží s penězi za vstup a jeho stokoruna není o nic stokorunovější, než ta vaše.

10) PŘED VSTUPEM DO POSILOVNY ODLOŽTE EGO

"Nejdůležitější pravidlo. Někdo hubne, jiný nabírá, jeden je nováček, druhý veterán, přesto platí, že v posilovně jsme si všichni rovni. Všichni se snažíme být lepší, zdravější a šťastnější verzí sebe sama. Nikdy se nad nikým nepovyšujte, nikdy se nikomu nevysmívejte, učený z nebe nespadl"

Ajajaj, tohle asi bude oříšek. Prý nejdůležitější pravidlo. Já bych řekl, že nejblbější. Nebudu lhát, klidně si ho přičtu na vroubek. Myslím, že v dřívějších dobách bych ten bod asi nesplnil. Ego je součástí vaší osobnosti. Říct někomu, aby ho odložil, je stejné, jako říct mladému Stropnickému, aby nebyl debilem. To prostě nelze splnit. Ale dá se z toho vyrůst, dospět, nebo ho ztratit. Ale chce to čas, na povel to nefunguje. S výjimkou Stropnického,  tam se zdá, že je to nadosmrti…