1. část semináře z Extrifit training day

Autor: Pavel Vacek
 Přinášíme Vám 1. část otázek, jež položili účastníci semináře, který byl součástí prvního Extrifit training day konaného v Extrifit Gymu Česká Lípa tento víkend. Je mi velice líto, že ten imaginární papír nedokáže přenést atmosféru tohoto setkání. Přesto vám přináším pouhý výňatek z otázek a odpovědí, které vás, doufám, zaujmou a zároveň vám dají trochu mlhavou představu, jak tento seminář mohl probíhat. 
Petře, jaké maso preferujete ve svém jídelníčku? Petr Března (dále jen PB): Převážně kuřecí. Vím, kam míříte, ale problém je v tom, že já si neumím hovězí maso dost dobře připravit. Je pro mě tudíž mnohem jednodušší jíst kuřecí, jehož úprava je pro mě jednodušší a hlavně rychlejší, což je výhoda hlavně tady v práci (ve fitku) si se Zdeňkem (Razákem) dokážeme narychlo uvařit maso, což u hovězího dost dobře nejde. Na druhou stranu jsem dost vytížen a teď v objemovém období často jím v restauraci a tam si dám nějaké hovězí skoro vždycky. 
A nějaká speciální úprava toho kuřecího? PB: Jenom to vařím, popřípadě to peču na vodě. Nic zvláštního. Často se tam přidávám omáčku Uncle Benś, která je z pohledu nějakých nežádoucích prvků docela v pohodě.
 Používáte výrobky i od jiných značek? PB: Ne. Ale to neříkám proto, že by mě sponzoroval Extrifit, ale proto, že mi stačí, resp. Preferuji ten základ. Tzn. kvalitní proteiny, aminokyseliny, vitamíny a občas kloubní výživu.   Takže třeba ani L-Arginin? PB: Ne. Jak říkám, stavím na základu, protože jsem přesvědčen, že to stačí. Ale na tom základu rozhodně nešetřím. Vlastně mám ještě dobrou zkušenost s creatin esterem, u toho jsme zaznamenali vynikající přírůstky váhy vesměs všichni tady ve fitku.
Karolíno, co teď chystáte? Připravujete se na něco? Karolína Holubcová (dále jen KH): Ano, chystám se na podzim na Mistrovství České republiky do Jablonce. Tam bych se chtěla nominovat na Ms. Universe, které se koná každoročně v Anglii. 
A vy Slavoji se na něco chystáte? Slavoj Bednář (dále jen SB): Ano, chci se přichystat jako víceméně všichni z týmu na podzimní Mistrovství republiky a následně na Mr. Universe. 
1.Extrifit den Česká Lípa (22).jpg
Vojto, viděl jsem Vás na Mistrovství republiky v Brně a musím říct, že jste tam zaznamenal obrovský progress. Kolik jste nabral? Vojta Koritenský (dále jen VK): 10 kilo. Ale zase abych byl korektní, tak musím říct, že to mistrovství předtím, které se konalo ve Frýdlantu, jsem to špatně načasoval a v podstatě nějaké ty kila odpálil navíc. Prostě, jsem měl 14 dní před termínem nějaké to sádlo navíc a já to musel maximálně zaříznout. Bohužel to dopadlo tak, že svaly byly fuč a špeky zůstaly. Ale to už se občas tak stane. Takže abych se vrátil k otázce, myslím, že reálný přírůstek byl tak 5 kilo čisté hmoty. 
Vojto, jak vypadá váš normální objemový den, z hlediska příjmu potravy? VK: Ráno vstanu, dám si BCAA, potom si dám 80, kterou piju s vločkama, pak dám gainer 30, pak už kolem 11 hod zkonzumuju maso s rýží, v 13 hod sním maso s rýží. V 15 hod si dám gainer 30,nahážu tam Amina, BCAA a creatin. Pak jdu cvičit. Po tréninku do sebe hodím maltox s proteinem a BCAA. Dorazím domů, překvapivě povečeřím kuřecí s rýží a završím to před spaním konzumací Longu, čili nočního proteinu. A to je každý den úplně stejný.  Nevadí Vám, že máte pořád kuřecí s rýží? VK: Jé, tak to vůbec neřeším. To mi je jedno. Já na to jídlo pohlížím jako na zdroj živin, nikoli na nějakou pochoutku. Prostě tu chuť nějak už nevnímám. 
Zajímalo by mě, jestli se může dávat dohromady Creatin s kofeinem? SB: Spousta publikací říká, že tam je kontraindikace, že creatin s kofeinem nejdou dohromady. Ale tak to vůbec není. Jde o to, že creatin táhne vodu do svalu a drží vodní prostředí, ve kterém mnohem lépe probíhají veškeré anabolické procesy. A zároveň ten koffein jde jakoby proti a působí pouze tím jedním směrem a to diureticky. Takže, koffein je vynikající věc, já ho osobně velmi doporučuji, ale jedním dechem je třeba dodat, že o to více musíte doplnit tekutiny. Ale to samé taky platí o creatinu. I u něj musíte zvýšit příjem tekutin. Pokud tedy dáváte ve větší míře creatin, přidáváte koffein a přitom, nezvýšíte ten podíl tekutin, tak to proti tomu jde a creatin nemá jakou vodu zadržet do toho svalu. Takže celá ta jakoby kontraindikace je pouze z tohoto důvodu. Ale chemická kontraindikace, která by se na sebe vázala, tam není. 
Teď se celkem dost mluví o kyselině linolové. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? SB: Víte, hromada věcí zničehonic vylítne, jen proto, aby po tom za chvíli nebylo ani vidu ani slechu. Také jsem CLA už před časem používal, ale je to jen takový minimální článek do té diety. Ona se doporučuje hlavně právě do diety. Jenže dieta, resp. předsoutěžní dieta je úplně o něčem jiném. Řeknu to takhle: třeba jo, zvýší se trochu efektivita toho spalování, ale jestli je to tak 1-2%, tak je to ažaž. Takže jeho přínos bych viděl spíš v placebu efektu, než v nějakém reálném účinku. 
Takže si myslíte, že suplementy v dietě nemají až takový význam? SB: To bych zase takhle neřekl. Různé urychlovače na bázi syneffrinu, Carnitinu vážně fungují, ale prostě se to odvíjí od složení diety. Pokud člověk nemá nižší příjem než výdej, tak mu suplementy nepomůžou. Prostě ty doplňky mu ten proces urychlí, ale v první řadě se to odvíjí od toho, že má kalorický deficit.    long baner.jpg