Zvěřina - vyzkoušejte tuto nízkokalorickou lahůdku!

Autor: Pavel Vacek

Myslíte si, že kuřecí maso je to nejlibovější, co do sebe můžete dostat?
Omyl, vítězí zvěřina. Pojďte se o tom přesvědčit!   

 

nas-tip-zverina   Je čas na změnu!     Kuře, kuře, hovězí, hovězí, občas nějaká ta ryba, vepřové, jehněčí, telecí. A co zvěřina? Není sice tak snadno k dostání, ale není důvod ji opomíjet. Představuje totiž skvělou variantu pro obměnu vašeho jídelníčku. I co se týče jednotlivých druhů, máte k dispozici opravdu bohatý výběr. Vyčkejte na podzimní sezónu, určitě se to vyplatí!   Jednotlivé druhy zvěřiny   Jako je tomu u ostatních mas, i tady můžeme vyčlenit pár druhů, a není jich zrovna málo. Myslivci obecně dělí zvěř na pernatou a srstnatou, užitkovou a škodnou. Pro nás je ale důležité, na čem si můžeme pochutnat. Pro kulinářské účely uvádíme základní dělení. Srstnatá zvěř: -          spárkatá: jelen, daněk, divočák, srnec,... -          drobná zvěř: zajíc, králík Pernatá zvěř: -          bažant, koroptev, křepelka, divoká kachna a husa,...   Pohled na jelena střeleného v přírodě může někdy vypadat docela romanticky a tradičně, ale spousta kusů pochází také ze speciálních farem, podobných farmám s hospodářskými zvířaty. Pokud zasurfujete na internetu, určitě nějakou objevíte, většinou se jedná o daňčí nebo jelení farmu, a jedna z takových farem může být dokonce v blízkosti vašeho bydliště. Výhodou je, že si tady maso lze objednat i mimo sezónu Binais.Eating

V čem je zvěřina tak dobrá?

Zvěřina v sobě skrývá spoustu pozitivních vlastností. Nejenže má maso kořeněnou příjemnou chuť, obsahuje méně tuku a kalorií, ale je také mnohem lépe stravitelné. Divoká zvířata se volně pohybují v přírodě a jejich maso je velmi bohaté na svalovinu, která se při konzumaci snáze stráví. Zvěřina také obsahuje nenasycené mastné kyseliny, o kterých mluvíme pořád dokola, a jejich pozitiva už dobře znáte. Divoká zvířata se v přírodě živí „čistou stravou“, nezatíženou hormony a léky. A právě v tom tkví výhoda jejich masa.

Co může být lepšího než přijmout maso od zvířete, které běhalo volně v přírodě a krmilo se přírodní stravou? Co je ale pro kulturisty a kondičně cvičící asi nejdůležitější, že obsahuje 20 až 25 g bílkovin ve 100 g. Navíc v mase najdete také určité množství sacharidů. Zvěřina je mimo jiné bohatá i na vitaminy skupiny B a minerální látky jako železo, fosfor, draslík, zinek a selen. Teď už určitě neodoláte.

Jak poznám čerstvé maso?

Čerstvost masa poznáte hlavně podle charakteristické barvy, kterou je tmavě červená, a samozřejmě podle vůně. Spoléhejte hlavně na svůj instinkt, hned na první pohled poznáte, jestli před vámi leží starý kousek nebo čerstvý. Na mase by neměly být patrné tmavé skvrny, a ani by nemělo zapáchat. Divoká zvěř je ve většině případů lovena, a nemusí tedy na porážku. Nedochází proto k vykrvácení, a z toho důvodu má maso charakteristické tmavě červené zbarvení. Zvěřina by se obecně měla zpracovat co nejrychleji, jinak je třeba ji zamrazit, protože se rychle kazí.

Kde maso sehnat a jak ho připravit?

Zvěřinu seženete i ve větším supermarketu, ve většině případů ale bývá zamražená, a co je zamražené, nebývá zpravidla tak dobré jako čerstvé. Pokud vyrazíte k řezníkovi, určitě uděláte lépe. Pokud od známého odkoupíte nebo dostanete čerstvě ulovený kus, měl by se nejprve nechat pořádně uležet. Kdybyste se vrhli hned na vaření, museli byste maso vařit neskutečně dlouho a stejně by bylo pořád tvrdé. Zvěřina je záležitostí sezóny a sezóna lovu bývá obvykle na podzim. Pokud jste nevyhráli nějakou trofej na mysliveckém bále, nezbývá než si počkat na příští rok.

Samotnou chuť masa můžete podpořit správnou přípravou, určitě by neměla chybět zelenina a koření. Maso vždy dobře a dostatečně poduste, bude pak jemnější a měkčí. Maso také není na škodu naložit, třeba s cibulí a jalovcem. Obecně je zvěřina chudá na obsah tuku a maso může být po tepelné úpravě dost suché. Jestli nejste zrovna na dietě, můžete přidat při pečení trochu špeku. Další variantou je nechat maso přes noc v lehce osoleném vývaru z kostí a uložit do chladného prostředí. Šťáva tak zůstane uchována uvnitř masa. I takový klasický guláš se dá připravit celkem dietně, když si k němu nedáte pět knedlíků. Receptů je spousta, najdou se určitě v každé slušné kuchařce, a když si je upravíte do dietnější podoby, určitě si pochutnáte.

 

wildessen2

A co Černobyl?

Možná vás to překvapí, možná ne, protože jste nedávno mohli na novinkách.cz zahlédnout článek o kontaminaci masa divočáků pocházejícího ze Šumavy, ale určitě nejde o poplašnou zprávu. U divočáků opravdu existuje určité riziko, že jejich maso nebude vhodné pro českou kuchyni. Na rozdíl od ostatní zvěře, divočáci více ryjí v půdě, živí se houbami a lanýži, které v sobě radioaktivní záření uchovávají, a tím přijímají škodliviny, které sem přinesl radioaktivní mrak, který se po výbuchu Černobylu dostal do Evropy. Vše ale hlídá veterinární kontrola, takže by se vám takto znehodnocené maso na jídelníček rozhodně dostat nemohlo, pokud jste je třeba nekoupili od pytláka nebo nedejbože neporazili kance cestou autem, nenaložili a teď si ho nechystáte k obědu nebo k večeři. Určitě ale dobře víte, že je to v podstatě trestné, zvěř by si měl odvézt myslivec, jinak budete označeni za pytláka a ještě dostanete pokutu.

Doufám, že vás náš článek dostatečně inspiroval. A možná už přemýšlíte nad tím, kde sehnat ten jelení steak. Pokud jste majiteli nějakého skvělého receptu, pochlubte se!