Ženský, nebojte se činek!

Autor: Pavel Vacek


Většina žen si nechce připustit, že má svaly a že jejich funkčnost je totožná se svaly mužskými. I když chrabrá žena v zemědělství, nebo v masokombinátu jistě zaregistruje své svalstvo rozhodně zřetelněji, než paní na přepážce městského úřadu, všeobecně přetrvává fakt, že ženy odmítají zvednout cokoli těžšího než je průměrná taška s nákupem.

Pokud už se ve své touze po změně svého těla přece jen odhodlají k návštěvě fitness centra, situace se opakuje. Jejich zrak se upne hlavně ke kardio zóně a v případě že zavadí jakousi shodou náhod pohledem o nějaké činky, tak číslovka vyjadřující jejich zátěž zpravidla nepřesáhne jednocifernou hodnotu. Jejich názory bývají zkresleny fotografiemi kulturistek ve vrcholové formě, kombinované s nádherně naivně pomýlenou představou, že se nárůst svaloviny odehrává s téměř nadsvětelnou rychlostí. 


Ženy mají zvláštní vlastnost. Dokáží trávit mnoho hodin líčením se před zrcadlem, „aby se líbily“, ale do prostředí, kde by jejich snaha byla náležitě oceněna, tedy do prostředí mužů, se málokdy odváží jít samy. Cesta do fitka tak bývá mnohdy paralelou stezky odvahy, kterou jsme absolvovali na letních táborech. A tak jako tenkrát, tak i nyní je třeba se na tuto výpravu náležitě připravit. Základním kamenem je samozřejmě nákup oblečení a bot. Oboje musí být poplatné sportovní módě a všudypřítomná kamarádka musí dostatečně přesvědčivě tvrdit, že v tom kolegyně „nevypadá tlustě“. Druhým krokem je přemluvit kamarádku, přinejhorším případně vyhledat další osobu, která by tento zlomový okamžik, návštěvu fitcentra, podstoupila společně s ní. V případě, že se jedná skutečně o naprosté začátečnice, doporučuji si na internetu vyhledat a posléze kontaktovat osobního trenéra, který by dotyčným odhalil především základy tréninku. Proto je vhodné vybírat podle textu, nikoliv podle fotografie s vyobrazeným odhaleným statným mládencem. Pokud svalnatého krasavce doprovází i seriózní text a výsledky, tak alespoň máte v rukou pádný argument, se kterým budete shánět  náhradnice za odpadlé kámošky mnohem snadněji.


Obrovskou výhodou žen je jejich zvladatelné ego. Ženy zkrátka ochotně dělají, co se jim řekne a jejich trénink je častokrát mnohem efektivnější než u mužů. Ženy prostě nemají potřebu si naložit co největší váhu pro případ, že by se někdo koukal. Tím pádem nemarní čas nad absolutně nezvládnutými cviky s absurdní technikou. Jejich nedostatkem naopak bývá to, že drtivá většina návštěvnic fitcenter do cvičení nedokáže dát srdce. Málokdy, resp. spíše nikdy nedokážou jet nadoraz. Takže, když to shrnu, začátečníci – muži sice cvičí blbě, ale zase jsou u toho schopni vypotit krev. A to u žen uvidíte jen skutečně zřídka. fat-v-muscle
 Dalším problémem se může jevit neodolatelné nutkání trávit bezbřehé hodiny na stepperu, běžícím páse, rotopedu, schodech, gynda strojích a podobných vynálezech. Všeobecně rozšířenou mylnou představou začátečníků je totiž předpoklad, že se tuk promění ve svaly a proto to není třeba nikterak s činkami přehánět. Jenže tady je nutno říci, že tato situace nikdy nenastane. Svaly a tuk jsou dvě naprosto odlišné tkáně a proto se nemůžou přeměnit jedna na druhou. Podobný zázrak moderní doby dokázal pouze jistý doktor Rath, při svém legendárním eskamotérském kousku založeném na proměně tekutiny v papír.
Ženy si proto musí uvědomit, že sval je sval, mužský nebo ženský, ale pořád sval. Estetické křivky zadečku a stehen mohou vzniknout pouze tam, kde kůži podkládá sval. Pevný dekolt a paže, jež se netřesou jak alkoholik v absťáku, také vytvoří pouze a jenom zpevněním příslušných svalů. Zkrátka, sval má tvar, kdežto tuk je beztvarý. Jenže tyto partie se na všelijakých „toning“ a „shaping“ a jiných rádoby cvičeních nevypracují. Proto jednou z prvních zásad pro ženy je, naučit se podat jistý výkon, čili vyprodukovat námahu. Musí si uvědomit, že výsledky se nerodí lehce s lehkými druhy cvičení. Nestačí se jenom unavit nekonečným počtem opakování, musíte postupně zvládnout další prvky metodiky. A nečekejte také, že to bude přes noc! 422599_249308165144184_135272693214399_568676_948812808_n.jpg
Co si tedy ženy musí osvojit?

1. Ženy často udělají určitý počet opakování a skončí. To je chyba, pokračujte vždy až do selhání, kdy již nedokážete další opakování v dobré formě pohybu!

2. Ženy mají tendence cvičit stále se stejnými váhami. Znovu, až ve zvoleném rozsahu opakování dosáhnete horní hranice, přidejte zátěž. A přidávejte jí do té doby, dokud dokážete provést zvolený počet opakování.

3. Nepoužívejte výlučně přístroje. Učte se trénovat s činkami. Tím v žádném případě nic nezkazíte a naopak dokážete zacílit a na všelijaké stabilizační a podpůrné svalstvo, které při izolovaných cvicích na strojích nemáte šanci zatížit. No a navíc je to pro chlapy víc sexy. Tedy až do té doby, než začnete zvedat víc jak oni. 309574_302021539811780_110711512276118_1388076_39832368_n.jpg
4. Nezaměřujte se pouze jenom na jednu část těla. Ženy rády cvičí nohy a břicho, ale zanedbávají ty partie, které jsou slabé a nevyvinuté – záda, ramena a paže. Nejenom že to časem může vypadat blbě, ale mnohem horší je, že si můžete vytvořit různé svalové dysbalance, které můžou vést k různým svalovým bolestem.

5. Používejte plný rozsah pohybu od natažení svalu do smrštění. Učte se schopnosti, cítit daný sval a procvičovat jej individuálně.
 
6. Samotná dieta s aerobikem je málo. Pamatujte, že není jiné cesty zvětšit a hlavně zpevnit svaly nežli pomocí kulturistiky. Neexistuje jiný sport, který by dokázal tak přesně tvarovat postavu.
Nenechte se zaskočit zjištěním, že po několikatýdenním navštěvování posilovny vaše váha neklesá. Někdy tomu je dokonce naopak a hmotnost může dokonce mírně stoupnout. Tento fakt je dán tím, že sval má větší hustotu a tudíž má při stejné hmotnosti menší objem.  To znamená, že při stejné tělesné váze budete vypadat mnohem štíhleji a pevněji. A to přeci chcete. Uvidíte, třeba vás to chytne natolik, že se stanete jednou z těch fitnessek, jejichž fotografie lemují tento článek a jejichž těla jsou pro muže mnohem přitažlivější, než tolik proklamovaný ideál krásy v podání polomrtvých a vychrtlých modelek. 248194_325207410893947_1274814352_n