Zdeněk Razák- Výmluvy nepotřebuju

Autor: Pavel Vacek

Na sobotní trénink jsem si pozval do libereckého Fitmexxu juniorského vicemistra světa z roku 2010, Zdeňka Razáka, abychom nafotili jeho trénink zad, aktuální formu a prohodili přitom pár slov o nadcházející sezóně. Razák 002.JPG
Jak se ti tady Zdeňku cvičí?
Cvičí se mi tady náramně dobře, je to pěkný, čistý fitko. Jsou tady hezký cvičenky (smích), pohoda. Člověk tady má všechno, co potřebuje.

No, zase to nepřežeň, aby tě nepokáral Března, že vychvaluješ konkurenci.
(smích) To si nemyslím. Naše posilovna je taky pěkná, navíc to je trochu něco jinýho. U nás je to klasická bouchána, hromada železa. Působí u nás trojbojařský oddíl, takže spíš trochu hardkórek.

To se ale bavíme o novém fitku Petra Březny v Novém Boru, že?
Ano, přesně tak.

Jaký je vůbec Petr šéf?
(velký smích) Jak se to říká? No coment… Razák 011.JPG
Od tvých posledních závodů uplynul už něco málo přes rok. Vidím, že zase začínáš nabírat formu. Kam se chystáš?
Chci jít na Mistrovství Čech. Pokud postoupím na republiku, tak samozřejmě i tam. Chci zkusit závodit i v Rakousku na tom jejich poháru. To vše již absolvuji v kategorii mužů.

Do toho Rakouska jezdíte jako Extrifit Gym celkem pravidelně, a pravidelně se vám tam daří, ne?
Ano. Já tam minule zvítězil coby junior i v kategorii mužů. Pan Dostál v kategorii Masters tam taky dosahuje vynikajících výsledků a i další kluci od nás. Máme to tam rádi a zároveň to je vždy dobrý test formy před závody, kde už o něco jde.

V tvém výčtu mi chybí Mistrovství Evropy. Na tu se necítíš, nebo o ní neuvažuješ?
O to ani nejde, jestli se cítím, nebo ne. Já se rozhodl teprve teď a tím pádem nesplňuji podmínky monitoringu. To znamená, že bych musel oznámit půl roku dopředu svůj úmysl, startovat na ME. No a to se nestalo, takže tím můj start, jakkoli pomyslný, nepřipadá v úvahu. A navíc na ten výjezd nemám finance. Ale to je jedno, můj hlavní cíl je vyhrát republiku. Razák 041.JPG
Takže čemu můžeme vděčit za to náhlé vzplanutí?
Ani nevím. Prostě mě to popadlo, že chci závodit, tak jdu závodit. Řekl jsem si, že pokud jsem zase poskládanej do kupy, zdravej, tak proč toho nevyužít. Nepotřebuji výmluvy proč nezávodit.

Tys měl trochu problémy s koleny. Zatím všechno drží?
Jo, teď je to dobrý. Snad to tak zůstane až do závodů.

V jaké kategorii plánuješ soutěžit?
V kategorii do 75 kg. Pravděpodobně.

Dieta už je plném proudu?
Jo, začal jsem už 23. ledna, protože jsem zjistil, že závody jsou už v dubnu, což je celkem o dost dřív, než bývá zvykem.

Figurují tam nějací závodníci, ze kterých máš respekt, nebo by ses jich nějak bál?
Samozřejmě netuším, kdo tam bude. Vím jen o pár lidech, kteří by se tam měli ukázat. Měl by tam startovat můj kamarád Luboš Kalenský, který je stejně starý jako já. Bude tam Michal Volf, který momentálně žije v Itálii a měl by startovat i Josef Hrubý, který závodí už za masters, ale je vždy perfektně připraven a vyřezanej na kost. Razák 034.JPG
A jak se ti líbí ten koncept dvoudenní soutěže na Mistrovství ČR?
No výborný, fakt jo. (ironicky) Pořád nechápu důvody, proč to tak je udělaný. Je to finančně příliš nákladné a časově náročné. Ale musím se tomu podřídit, co mi zbývá? Budeme si hrát na mistrovství světa ve Žďáru nad Sázavou…

Dobře, odbočíme. Jsou nějaké změny v tvém životě?
Nejvýraznější změnou je asi to, že jsem se odstěhoval od rodičů, postavil jsem se na vlastní nohy a bydlím s přítelkyní v České Lípě. A to je vlastně další změna, protože se vlastně poprvé budu připravovat s nějakou domácí podporou.

Tomu moc nerozumím. Jak to myslíš?
No, že mám přítelkyni, která se o mě stará, pečuje o mě a vychází mi vstříc. To jsem dřív neměl a musel jsem si všechno připravovat sám.
A dietu už s tebou prodělala?
Prodělala, ale to jsme spolu ještě nekempovali. Ale zná mě v těch dietních náladách, protože mě viděla u nás ve fitku v Lípě, kde jsem dělal a ona tam chodila cvičit a předcvičovat.

Já ti Zdeňku prozatím děkuji za rozhovor…