WPC, WPI, ISO, HYDRO, BCAA -vyznáte se v tom vůbec?

Autor: Pavel Vacek
Až přespříliš často dostávám otázku „Který protein je nejlepší?“ Inu, příjde na to, jak k čemu a kdy jsou zapotřebí. Zásadní význam při určení vhodnosti toho kterého produktu hrají obrovitými písmeny napsané zkratky, jenž naleznete téměř na každém proteinovém koncentrátu od rozličných výrobců. Tyto zkratky vám také napoví, proč je jeden výrobek dražší než jiný. Je tedy dobré, vědět co ten shluk písmen jako WPC, WPI, ISO, HYDRO, BEEF, BCAA atd. vlastně znamená. IMG_6509
BÍLKOVINY - proteiny - co je to?
 
Bílkoviny čili proteiny jsou polypeptidické řetězce. Tolik moudrá slova z wikipedie, kterým ovšem rozumí málokdo. Ale každý určitě ví, že většina látek se skládá ještě z dalších jednotek-různých stavebních kamenů.  V případě bílkovin se jedná o aminokyseliny, které se spojují do různě dlouhých molekul, čítajících až několik desítek tisíc aminokyselin. Bílkoviny jsou pro život nepostradatelné. Jsou totiž základním stavebním kamenem prakticky všeho, co se v těle vyskytuje. Od enzymů přes mezibuněčnou tekutinu až po opěrný a pohybový systém (tedy především svaly - ty jsou v podstatě prakticky samá bílkovina). Důležitá je pro vás informace, že bílkoviny se neukládají do zásoby, proto je potřeba je pravidelně dodávat tělu ve stravě steak.jpg
Zdroje PROTEINŮ - bílkovin

Živočišné: jejich výhodou je vyšší podíl esenciálních aminokyselin (jsou označovány jako plnohodnotné).
Nevýhodou je, že s sebou přináší často i velké množství tuku a cholesterolu. Proto je třeba klást důraz na přísun jen nízkotučných zdrojů - libové maso, drůbež bez kůže, ryby, králík, šunka, zvěřina, vejce, bílky, nízkotučné sýry, netučný tvaroh....

Rostlinné: výhody - většinou nízkotučné, přináší zároveň vlákninu, řadu ochranných látek rostlinného původu.
Nevýhoda – kromě sóji a sójových výrobků nemají všechny nepostradatelné aminokyseliny (jsou nazývány jako neplnohodnotné). Bohatým zdrojem jsou luštěniny, sójové boby a sójové výrobky (kostky, drť, plátky, boby, tofu), rostlinná „masa“...
PROTEINOVÉ - bílkovinové - KONCENTRÁTY - proč je užívat?
 
Bílkovinné koncentráty se používají jako doplněk k přirozeným zdrojům pro zabezpečení požadovaného, dostatečného příjmu bílkovin při redukci tukové tělesné hmoty. Značný význam mají bílkovinné koncentráty jako rychlá dodávka proteinů před a po fyzické zátěži.  Zásadní výhodou jsou plnohodnotné, „čisté“ bílkoviny s minimálním přísunem sacharidů, tuků, cholesterolu, rychlá příprava a dostupnost  v podobě koktejlu.
  80VR - JPG.jpg
PROTEINOVÉ - bílkovinové - KONCENTRÁTY - jaké mají složení?
 
WPC- Whey Protein Concentrate
 
Moderní proteinové koncentráty jsou tvořeny nejkvalitnějšími bílkovinami, doplněné minerály a vitamíny pro jejich lepší metabolické využití. Bílkoviny jsou tvořeny směsí lehce stravitelných proteinů, jejichž základ převážně tvoří speciální kombinace dvou nejkvalitnějších zdrojů bílkovin 90% sójového izolátu a 80% koncentrátu syrovátkového proteinu (Whey Protein Concentrate- odtud tedy zkratka WPC). WPC obsahuje všechny nejdůležitější (nepostradatelné) esenciální aminokyseliny a až 26% tvoří aminokyseliny s rozvětveným řetězcem BCAA (svalová tkáň jich obsahuje celou jednu třetinu). Sójový izolát je nejkvalitnější zdroj rostlinných bílkovin s vysokým obsahem antioxidačně působících isoflavonů působících proti škodlivým kyslíkovým radikálům vznikajících při svalové námaze. Tento protein je vyhledávaný především u veganských sportovců, kteří jím doplňují bílkoviny. Nicméně má osobní zkušenost se sójovým proteinovým koncentrátem, je veskrze tragická, neboť jeho stravitelnost se s klasickým syrovátkovým WPC nedá srovnávat.

V případě Extrifitu se jedná především o výrobky WPC60 a nesmírně populární WPC80.



WPI - Whey Protein Izolát

  Syrovátkový izolát vyrobený procesem mikro a ultra filtrace. Díky revoluční technologii výroby Whey Protein Izolát výrobkem s nejvyšší možnou biologickou hodnotou a využitelností pro lidské tělo. Whey Protein WPI má nejvyšší podíl využitelných aminokyselin v 1 gramu proteinu. Je bez tuku a bez laktozy. Jedná se o velmi rychle vstřebatelný protein, to z něj dělá ideální protein pro každého, kdo potřebuje dodat organismu nejkvalitnější zdroj s maximálním množstvím aminokyselin v co nejkratším časovém horizontu. Hlavní výhodou tohoto proteinu je rychlá vstřebatelnost a plné spektrum syrovátkových peptidů. WPI umožňuje rychlejší regeneraci a zlepšení dusíkové bilance a to je důležité pro optimální výkon. Whey Protein je díky velmi nízkému podílu tuku a laktozy vynikající pro nárůst svalstva bez zbytečné tvorby podkožního tuku. Proto jeho oblíbenost stoupá především v předsoutěžních dietách kulturistů na všech možných výkonnostních stupních. Jeho extrémně rychlá vstřebatelnost ho přímo předurčuje k požití ihned po výkonu. Protein neobsahuje žádný cukr. Protein syrovátky obsahuje vysoké hladiny antikatabolických řetězců aminokyselin.  90 - JPG - MALY.jpg Tyto aminokyseliny jsou vynikajícím zdrojem výživy svalů, které mohou být vyčerpány intenzivním tréninkem. Jsou rychle využívány svalovými buňkami po namáhavém cvičení, a jak už je uvedeno výše, jsou důležitou součástí účinné sportovní diety. Velmi důležitým faktorem je pozitivní vliv syrovátky na posílení imunitního systému, protože příjem syrovátkového proteinu zvyšuje hladinu glutathionu, což je jeden z významných antioxidantů. Jeho maximální vstřebatelnost umožňuje přijmout mnohem více bílkovin, než je tomu u jiných proteinových výrobků.  V syrovátkovém proteinu jsou zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny. Zároveň je nejbohatším přírodním zdrojem aminokyselin s rozvětveným řetězcem (nebo-li větvených aminokyselin, BCAA-leucinu, isoleucinu a valinu). Tyto aminokyseliny mají nezastupitelný význam zejména pro aktivní sportovce, protože ochraňují svalovou hmotu před poškozením ze zvýšené námahy a tím výrazně snižují dobu regenerace. Vedle toho Whey Protein obsahuje poměrně vysoké množství aminokyseliny cysteinu, kterého je v jiných zdrojích po málu. Další významnou látkou je lactoferrin, látka přirozeně obsažená v lidském těle, která je účinná v boji proti mikroorganismům způsobujícím gastroenterickou infekci (v trávicí soustavě), protože potlačuje růst bakterií (včetně některých patogenních). Je naopak prospěšná pro růst přínosných bakterií a reguluje absorpci železa.

Extrifit nabízí tuto bílkovinu pod obchodním názvem ISO90
MICELÁRNÍ KASEIN
 

Pomalé a dlouhodobé uvolňování aminokyselin z micelárního kaseinu do krevního řečiště může trvat až 7 hodin po požití. Z toho důvodu je micelární kasein výbornou volbou k použití před spaním jako vysoce antikatabolický doplněk s pozvolným uvolňováním aminokyselin během celé noci. Micelární kasein obsahuje vysoké procento L-Glutaminu, nejhojnější aminokyseliny v lidské svalové tkáni, a také vysokou úroveň větvených aminokyseliny BCAA (L-Leucin, L-Isoleucin, L-Valin). Micelární kasein obsahuje vysoké množství bílkovinných frakcí jako Beta-laktoglobulin, Alfa-laktalbumin, Glycomacropeptid, imunoglobulin, hovězí sérový albumin, Lactoperoxidasa, Laktoferrin. Kasein se převážně kombinuje s jinými (rychleji stravitelnými) druhy proteinu tak, aby došlo k takřka permanentnímu zásobování organismu bílkovinou po delší dobu například spánku. RONNIE - HYDRO 77 VR.jpg
HYDROLYZÁT
 
Absolutní špička na trhu. Tento protein vám dovolí přijímat skutečně obrovské množství bílkovin, aniž byste neúměrně zatěžovali trávicí trakt. Jedná se totiž o enzymaticky štěpený (předtrávený) - hydrolyzovaný protein určený pro profesionální sportovce. Disponuje nejvyšší možnou biologicky využitelnou hodnotou a kompletním aminokyselinovým spektrem. Je speciálně upraven procesem hydrolýzy na jednotlivé aminokyseliny, peptidy, dipeptidy a tripeptidy, které dokonale zkracují čas vstřebávání syrovátkové bílkoviny. Obsahuje velmi vysoké množství větvených aminokyselin BCAA a Glutamínu, velice významné složky, které působí při intenzivní zátěži jako ochrana svalové hmoty před jejím rozpadem a dodávají potřebnou energii pro svalstvo a v neposlední řadě jsou velmi účinným pomocníkem pro zkrácení doby regenerace po sportovním výkonu.

Tuto bílkovinu u Extrifitu najdete v celé řadě s označením HYDRO.

BEEF PROTEINY
 
Hovězí bílkovina patří mezi ty nejkvalitnější zdroje proteinů, jaké si jen dokážeme představit. Ještě kvalitnější však tato bílkovina je, je-li enzymaticky hydrolyzovaná, čili předtrávená, neboť hydrolýzou se velmi zkracuje čas potřebný pro natrávení bílkoviny a její úkol je tak plněn takřka bez jakéhokoliv časového prodlení.

V tomto případě Extrifit nabízí ještě lepší zpracování bílkoviny ve formě aminokyselin BEEF HYDRO AMINO.

SPECIÁLNÍ NOČNÍ PROTEINOVÉ - BÍLKOVINOVÉ SMĚSI
 
V podstatě je o této směsi zmínka již u micelárního kaseinu. Noční proteinové formule jsou unikátní proteinové komplexy pro zajištění pozvolného zásobování svalů živinami během noci, bez nutnosti užívání dalších doplňků před spaním. Jedná se o dokonale vyvážený poměr různých zdrojů bílkovin doplněný o podpůrné komplexy tak, abyste dosáhli efektu stabilní dodávky stavební složky (proteinu) pro vaše svaly v regenerační odpočinkové fázi.

Extrifit v tomto případě nabízí Long 80
Long-graf.jpg
BÍLKOVINY - jaké množství tělu dodávat?
  U běžné populace a rekreačních cvičenců, je to denně asi 1 gram bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Takovéto množství je reálné dodat tělu v denní dávce jídla. Nejkvalitnější z hlediska výživy je bílkovina obsažená v bílcích vajec, mléce, mléčných výrobcích (tvaroh), a mase. O kvalitě bílkovin asi nejlépe vypovídá tzv. PER (protein efficiency ratio) hodnota, která nám udává, kolik gramů svalové tkáně se vytvoří z jednoho gramu přijaté bílkoviny. Pomyslným vítězem dle tohoto hodnocení je syrovátková bílkovina. Bílkoviny by měly být obsaženy ve 2-3 porcích jídla denně. Bohužel, v dnešní uspěchané době, kdy je spousta vytížených lidí odkázáno na fast-foody, bagety na pumpách a podobná svinstva, je i toto číslo mnohdy problém. Proto mnohdy nastupuje ke slovu konzumace těchto proteinových koncentrátů coby mnohem kvalitnější náhrada fast-foodu.
U sportovců je doporučovaný příjem 2 - 3 gramy na kg tělesné hmotnosti denně - dle potřeby a také fáze tréninku. Takovéto množství ale již není příliš příjemné pro lidský organizmus zpracovávat formou příjmu v potravinách. Proto je vhodné používat potravinové doplňky. Ovšem nic se nemá přehánět. Nadměrný přísun bílkovin nepřiměřeně zatěžuje metabolismus a zvyšuje riziko poškození ledvin. Proto se při dávkování řiďte návody a příbalovými letáky. Zásadně NEKUPUJTE a NEUŽÍVEJTE žádné potravinové doplňky, kde není popsáno přesné složení výrobku! Každý přípravek obsahuje různé množství bílkovin. Výběr a množství přizpůsobíme podle příjmu dalších doplňků s obsahem bílkovin (aminokyselin), abychom přijali celkové požadované množství bílkovin.
  bcaa