Vytrhejte si zuby. Stejně je k ničemu nepotřebujete.

Autor: Pavel Vacek

Minulý týden na mě zablikal obrovský titulek, který avizoval nejočekávanější bijáky roku 2017. Nadšeně jsem na to kliknul a poctivě projel všechny přiložené trailery a bohužel musím konstatovat, že nic moc nás tenhle rok v kině nečeká. Tedy pokud vám není zrovna 12 let a hlas vám co chvíli nepřeskakuje o oktávu výš. Přesto mě jeden až dva snímky mezi záplavou superhrdinských komiksových příběhů zaujal. Tím prvním byl film o evakuaci Angličanů z Dunkerque, kde si piloti, co mlufili tachle, udělali plážovou střelnici s pohyblivými (ale ne zase tak moc) terči. A tím druhým má být příběh, shodou okolností taky z druhé světové války, ve kterém má Brad Pitt- anglický důstojník, odkráglovat svou manželku, údajně německou špionku.  A to bude trhák, protože potenciální zabíjení svých protějšků, je oblíbené hypotetické téma u každého dlouhodobě ženatého muže, či vdané paní, nehledě na dobu, kde se taková lapálie má odehrávat. Samozřejmě budu fandit Bradovi, aby to zmákl na výbornou, páč je to sympaťáka a jako herce ho mám moc rád. Ostatně si to už jednou vyzkoušel ve filmu Pan a paní Smithovi, kde si šli vzájemně po krku s Angelinou Jolie.

A zdá se, že se jim to tak zalíbilo, že v tom pokračují i ve skutečnosti. A i ve skutečnosti fandím v téhle rozvodové taškařici Bradovi. Jednak proto, že chlapi by měli držet při sobě a jednak proto, že Angelina mi naopak není sympatická ani trochu. Nepopírám, že by latexový obleček ve zmíněném filmu neměl žádný vliv na můj šourek. Myslím, že v den premiéry jsem vyprodukoval víc testosteronu, než se nacházel v žilách borců v zákulisí Mr. Olympia, ale její záliba v pojídání kůry stromů a import dětí z druhého konce světa místo obvyklých suvenýrů, to skvěle vyváží. A navíc nemá kozy. Dobrovolně. Nechala si je ufiknout z obav před rakovinou prsu. Což před nedávnem vyvolalo obrovské nadšení u žen, které nám rázem začaly tvrdit, jak jsou prsa nedůležitá a navíc je deklasují na pouhý objekt mužského chtíče. To jako vážně? Vážně prsa zajímají jenom chlapy? Tak proč si kupujete pushapky? A proč půlku dlouhé čekací fronty na nového Rolls Royce tvoří plastičtí chirurgové? A vede je ten, co našil nové Angelíně. Je to jedna z ženských reakcí, které prostě chlap nikdy nepochopí.

Zrovna tak jako nikdy nepochopí, proč by si měli řezat něco, co funguje, ale jednou by nemuselo. Prostata? Jo, bezva, vlastně ani nevím, na co je dobrá, ale chlápci prý umírají ve velkém na její rakovinu. Že bych se jí zbavil? A co takhle plíce? Prý nám jedna bohatě stačí. Po těch letech v kulturistice to nebude žádná sláva ani s ledvinama. Že bych se dal na dárcovství a přenechal budoucí problémy někomu dalšímu? A co teprve penis a všechny ty chámovody, co k němu vedou? Ty už mě stály peněz! Toho už jsem se měl zbavit už v minulém století. Hmmm, ale i přes budoucí postupné odumírání tkáně, to asi ponechám na svém místě. Ale je tu jedna věc, kterou bychom si mohli nechat vzít už teď. A to jsou zuby. Bolej, kazej se, žloutnou, opravy jsou drahý a evidentně je půlka kulturistů vůbec nepotřebuje.

Každý člověk v téhle zemi totiž ví, že se má žvýkat. Říkají nám to od té chvíle, kdy nám přestanou dávat přesnídávky, rozemletou kapustu s bramborem a podobný hnusy, eufemisticky zvané dětská svačinka. I moje dcera přišla ze školky s tím, že se nemá jídlo plivat, ale žvýkat a polykat. Říkala jim to paní učitelka, prý. A má pravda ta paní učitelka. Co těm dětem asi neříká, je to, že k tomu, aby mohly být bílkoviny (respektive aminokyseliny) přijaté potravou využity pro tvorbu svalové hmoty, musí proběhnout trávení a vstřebávání těchto bílkovin. Tedy procesy, v jejichž průběhu dochází pomocí trávicích enzymů v trávicím traktu ke štěpení bílkovin (polypeptidů až makropeptidů) na elementární složky – aminokyseliny. Tenhle složitý proces začíná již v puse, kde dochází k rozmělnění potravy a jejímu promíchání se slinami, taky se odněkud vynoří enzym ptyalin, celé to žvýkání aktivuje činnost žaludečních stěn, nastoupí do práce enzym pepsin a začne štěpit dlouhý řetězec aminokyselin na kratší úseky. V tomto stavu postupuje natrávená bílkovina do tenkého střeva – dvanáctníku, kde ji očekávají další enzymy vylučované slinivkou břišní – konkrétně se jedná o trypsin a chymotrypsin. Zde již dochází ke konečnému štěpení na di- a tripeptidy (propojení dvou až tří aminokyselin), které již mohou procházet střevní stěnou. Pak se dějou ještě všelijaký různý věci, přičemž výsledkem je, že díky tomu máte výživu pro vaše bicepsy a pěkný dáreček pro vaší záchodovou mísu. A to vše, kvůli blbému žvýkání.  Čert ví, proč to udělala příroda takhle složitý, ale je to tak.

Pokud si zadáte do googlu odkaz „žvýkání potravy“, vyjede vám druhý největší počet stránek hned po odkazu „sex s domácím mazlíčkem“. A všude to samé, žvýkat, žvýkat, žvýkat, jinak budete mít jen o dost dražší a smradlavější hovínka. Dokonce existuje i nějaká žvýkací dieta, kde byste měli přežvýkat jídlo asi 10 000x, přičemž se dopracujete díky výše popsaným skutečnostem k dokonale zpracované potravě bez odpadu. Ve skutečnosti vydáte tolik energie na mletí pantem, že prostě musíte zhubnout i kdybyste přežvykovali jenom jitrnice. Faktem ale zůstává, že byste měli přežvýkat jídlo alespoň 32x.

Takže, máme tu nějaká neoddiskutovatelná fakta. Pak tu máme shodu na tom, že pevné jídlo je základ. Dokonce tu máme i zkušenost z konce 90-tých let, kdy si mnoho závodníků (včetně mě) mixovalo stravu v domnění, že čím víc toho do sebe dostanou, tím víc přiberou. Nikdo nepřibral ani prd, zato si mnoho lidí přivodilo trávicí problémy. Takže se snad shodneme na tom, že trávicí enzymy ve vhodném poměru, přijaté během konzumace potravy (bílkovin), jsou potřeba, ne? Takže teď mi vysvětlete, proč je tolik lidí, kteří dokážou říct a napsat, že protein jako protein? Že protein za 350 korun kilo, je stejný jako ten za 600,-. Vážně? Takže to, že do sebe lejete něco, co absolutně neprojde výše popsanými procesy, je najednou, zčistajasna, nějaká výjimka? Já myslím, že ne. Proto naše proteiny tak extrémně dbají na zpracování bílkoviny, proto obsahují trávicí enzymy a proto je detailně popsáno v popisu produktu, co znamená například „hydrolyzovaný“. Obrovská hromada lidí to pochopila. Ten zbytek si klidně může nechat vytrhat zuby. Stejně je nepotřebují a v budoucnu ušetří nejen na proteinu, ale i na Ibalginu proti bolesti.