Výňatek ze semináře při Extrifit Day III

Autor: Pavel Vacek

Připravil jsem si pro vás ukázku ze semináře, který se odehrál při příležitosti Extrifit training day III. Tento krátký úryvek nemůže obsáhnout ani 10% z celého toho povídání. A o přátelské atmosféře setkání nevypovídá už zhola nic, nhicméně berte ji jako malou ochutnávku toho, co můžete očekávat třeba od Extrifit day IV. _DSC0035.JPG
Chtěl bych se zeptat na dávkování BCAA. Jak je to v tréninkové dny a mimo trénink?

SB (Slavoj Bednář): Já říkám, čím víc, tím líp. Když zbaštíte půl krabice na posezení, tak se vám určitě nic nestane. Maximálně lépe zregenerujete. Když někomu řeknu, že optimální dávka je dvacet aminokyselin denně, tak se zhrozí. Jenže když si vezmete, že ta jedna tableta má půl gramu bílkovin, tak je to hrozně málo. Já považuji za absolutní minimum 10 kapslí před a 10 po tréningu, což je nějakých 5 gramů bílkovin před a po tréninku. Já si pamatuji, jak jsem četl někde před třema rokama v Muscle & Fitness nějakou studii z Ameriky, kde psali 5 – 10 gramů bílkoviny v jedné dávce. To je 10-20 amin najednou. Ale pořád to jsou jenom amina, které vstupují při tréninku do metabolismu, kdy jedině ty tři aminokyseliny BCAA je tělo schopno přeměňovat na energii. Čili, pokud máte skutečně tvrdý trénink, tak probíhá rozklad glykogenu, získáváte sacharidy na energii. Ale tělo je schopno získat tu energii i jinýma cestama. Z tuků a ze svalů. No a pokud tam ty BCAA nejsou, tak vy začnete odbourávat při tom tréninku i svalovou hmotu. Pokud máte skutečně seriózní tvrdý trénink a ty svalový vlákna v podstatě trháte, tak tělo z nich bere a vy, pokud nemáte dostatek ochranných látek poškozujete svalovou hmotu. Takže, BCAA musíte dát hromadu, protože oni vám chrání svalovou hmotu. A v dietě to platí dvojnásob. Tam jsou ty kalorie utnuté a BCAA jsou v podstatě základ. V tomto období na nich není třeba šetřit. _DSC0074.JPG
A aminokyseliny přímo při tréninku?

SB: V drtivé většině se používají takové ty obří ampule. Problém je, že jsou drahé, protože toho množství tam je málo. A chodit po posilovně a polykat prášky se nikomu nechce. Navíc to vypadá blbě. Přitom doplňky, nebo lépe řečeno přísun stavebních složek přímo při tréni ngu je možná nejdůležitější. Ale teďka vyšel ten hell gel a ten ty parametry suplementace splňuje. Je tam hromada glatuminu, aminokyselin apod. Takže já vidím cestu v tomhle, protože já tam prdnu jeden před a druhý v průběhu tréninku.
Extrifit: Já bych teď do toho vstoupil a řeknu, že se po novém roce můžete těšit na hromadu nových výrobků a mezi nimi bude i vynikající věc právě na suplementaci při tréningu. _DSC0052.JPG
Já mám zkušenost s tím, že se mi po Hell gelu trochu motala hlava. Je to možné?

VK (Vojta Koritenský): Jo určitě. Tam jsou hrozně důležité dvě věci. Časový odstup od jídla a jakási rezistence na tenhle druh výrobku. Pokud to dáte společně s jídlem, tak sice nebudete cítit žádné chvění apod., ale také vám to nezabere. Lepší to dát na prázdný žaludek. A pokud se objeví takovéhle nepříjemnosti, tak prostě začněte půlce pytlíku. 10-15 minut před tréninkem půlku, 20-25 minut po započetí tréninku druhou a dejme tomu za další půlhodinu půlku druhého pytlíku. Tím se vyhnete takovým těm návalům, protože je fakt, že některých látek je tam fakt hromada. Prostě, někteří lidé jsou na tyhle specifické stimulační látky citlivější a někteří snesou všechno. A je úplně jedno, jak vypadaj. To může být klidně chlap jak hora a naopak. Může mít 50 kilo a schrupne to jak malinu. Takže jak říkám, je to individuální. Každopádně ty ingredience, které tam jsou, jsou legální, schválené a jejich rozsah a množství nemá konkurenci. _DSC0086.JPG
Kreatin mám brát ihned po tréninku, nebo až na noc?

SB: Jaký? Ester nebo monohydrát?

Ester.

SB: Pokud to zjednoduším, tak Ester se stejně uvolňuje postupně, takže ho dej na noc. Protože pokud užíváš CEE před tréninkem, tak vzhledem k tomu postupnému uvolňování ho tam máš i po tréninku. Takže pokud užíváš CEE, tak bych dal 5 g před tréninkem a 5 g na noc. protože díky tomu postupnému uvolňování je hladina kreatinu v krvi téměř konstantní. Pokud by to byl monohydrát, tak určitě po tréninku a i večer. Já osobně jsem se po deseti vrátil k monohydrátu, abych měl nějakou změnu, a musím říct, že jsem hodně spokojenej.  Je prostě dobré to sem tam prostřídat. _DSC0108.JPG
Co by podle vás bylo ideální brát přímo při tréninku?

PB (Petr Března) : Pokud jde o objem, tak bych míchal glutamin s maltodextrinem, aby byla energie ze sacharidů. Udělejte si takový mix 1:1 a zapíjejte tím BCAA. Ale jak už tady byla řeč, ono i v tom gelu je dost BCAA, glutaminu, konkrétně tuším 4 gramy, což je poměrně dost. A k tomu ty stimulační látky, takže si teď vystačím jenom s tím.

Chci se zeptat, co jsou ty sacharidové vlny a k čemu je to dobré? Proč se to vlastně dělá?

PB: Já osobně začínám dělat ty „vlny“ až někdy v půlce diety. Nejdříve vyhodím z jídelníčku všelijaký balast, který tam nepatří, jako fast-food, sladkosti, omáčky a podobné nesmysly a držím takovou klasickou dietu s minimem tuků. A v momentě, kdy si s tímhle už nevystačíte, tzn. že už nehubnete, nastupují ty sacharidové vlny. To je proces, kdy se snažíte ošálit metabolismus. Jeden den si dáš dejme tomu 400 sacharidů, druhý 300, třetí 200. Tělo se postupně adaptuje na nižší příjem potravy a zpomaluje metabolismus, protože si schovává energii z jídla na delší dobu hladovění. Ale tomu se chceme vyhnout. Proto se tam ten čtvrtý nebo pátý den, dá zase hromada sacharidů, abyste dali tělu jakoby „najíst“. V ten moment metabolismus zjistí, že nemusí s jídlem šetřit a zase se rozjede. Cílem je mít tak rozjetý metabolismus, abyste pálili tuky třeba při 600 g sacharidů denně. Každopádně já třeba dělám vlny až jako nejzazší možnost. Radši přidám kardio, než bych ubíral jídlo. Ale tohle je taky trochu o spolupráci s někým zkušeným, co na vás koukne a trochu poradí co a jak. 
V dietě děláte kardio často a jaký druh?

PB: Já docela jo. Když je přijatelné počasí, tak chodím někde venku. Mám takovou hodinovou trasu a tu si svižně projdu. Teda svižně…tak svižně, jak dovedu. Když je hnusně, tak šlapu ve fitu na páse.
MH (Martin Holub): Já kardio pro změnu nedělám vůbec. Nepotřebuju ho a navíc mám slabší rozvoj nohou a tím kardiem ty nohy strašně trpěj a objemově odcházejí. A to si nemůžu dovolit.
VK: Já dělám kardio jenom v dietě, kvůli fyzičce. Jinak ho taky nepoužívám. _DSC0096.JPG
No jo, ale pokud mám trénink 1,5 – 2 hod., pak ještě kardio třeba hodinu, to se nedá stíhat.

SB: No to se ale musí stíhat. Tady je upřímné říct, že veškerý náš volný čas jde do kulturistiky.
VK: Čtu diskuse a permanentně narážím na názory, že jsme nějaký profíci. Ani náhodou! Každý z nás má nějakou práci, něco co ho skutečně živí. Kulturistika to není ani omylem, to je pouhý koníček, který nás stojí akorát peníze. Ale to je v pořádku. Chceme to dělat, tak to děláme.
PB: Rozdíl je pouze v tom, že my si ten trénink neodepřeme a najdeme si čas na jídlo a všechno to okolo.
Extrifit: Ta myšlenka, že kluci jsou dobří, protože maj sponzora, je strašně scestná a mylná. Bohužel taky strašně rozšířená. Zjednodušeně si myslí, že jsou mistři světa, protože maj doplňky zadarmo. Jakoby snad ani nechodili 5x-6x týdně cvičit. Doplňky jsou fajn samozřejmě, ale jsou to pořád jenom doplňky. K nim musíte chodit makat, dřít, dobře se stravovat a dodržovat životosprávu. O tom to je. Nikdo se nestal mistrem světa tím, že ležel doma na gauči a pil protein.
PV (Pavel Vacek): Já bych snad jenom doplnil, že každý z těch kluků a holek co tu jsou, dostal sponzoring na základě výsledků, ne jen tak pro nic za nic. Ovšem na druhou stranu je zase třeba dodat, že od té doby, kdy ten sponzoring Extrifitu mají, šla jejich výkonnost neskutečně nahoru. A pokud si uvědomíme, že ty morální vlastnosti, které je do toho tréninku ženou, motivace apod. je pořád stejné, tak je evidentní, že motorem pokroku jsou právě ty suplementy, které prostě a jednoduše fungují.