Výhody Tribulusu

Autor: Pavel Vacek
Je téměř jisté, že jste již o tribulusu něco slyšeli. Ale možná nevíte, že tento výrobek byl prohlašován za nejlepší doplněk stravy v USA, obsahující prekurzor testosteronu a první zmínky o něm se poprvé objevovaly již v roce 1996. To, co k tomuto prostředku poutalo pozornost všelijakých expertů, byly výkony bulharských vzpěračů na závodech, kde se provádějí dopingové kontroly. Zdálo se, že i poté, když tito sportovci přestali brát zakázané anabolické přípravky (normálně následuje přechodné období, během něhož dochází k poklesu hladin hormonů, nálady a fyzických schopností), se jejich psychické a fyzické schopnosti díky tribulusu během intenzivního tréninku zlepšovaly. Jinými slovy, zdálo se, že tribulus pomáhá posunout hranice svých fyziologických možností, ať už prostřednictvím tréninku, stravy nebo stresu. 547610_345749432162030_891664214_n Tato informace probudila zájem o výrobky obsahující tribulus. Ale zanedlouho se ukázalo, že mnoho jedinců, kteří užívali výrobky obsahující tribulus, nedosahovalo žádaných výsledků. Aby zjistil, proč tomu tak je, začal Weider Research Team testovat a analyzovat více než dvacet různých výrobků, které měly obsahovat účinná množství výtažku z rostliny Tribulus terrestris.
Testy potvrdili, že Bulhaři byli v této oblasti o hodně napřed. Křížením vytvořili zvláštní rostlinu, která vytvářela větší množství aktivních složek. Dále vyvinuli speciální metody pěstování a sklízení rostlin a extrakce účinné látky. Vědecký tým se před začátkem testování domníval, že když je v různých výrobcích používán vysoce kvalitní tribulus, měly by tyto výrobky mít také podobné chemické a fyziologické účinky jako původní značka vyráběná v Bulharsku, tzv. Tribestan od společnosti Sopharma AD. Zjištění vědeckého týmu byla jak pesimistická, tak povzbudivá, nikoliv však nepoučná. TRIBU_JPG.jpg Vaše každodenní lopocení může značně problematizovat přírůstky vašich svalů v posilovně. Nejenom, že je pro vás pravděpodobně složité pravidelně jíst, ale když se k tomu přidá ještě stres v zaměstnání, jste na dobré cestě ke zpomalení pokroku. Stres může způsobit útlum činnosti varlat (snížení produkce testosteronu) a ještě ztížit už tak obtížnou regeneraci a růst svalů. Přidejte k tomu ještě trochu intenzivního tréninku, zvláště pokud hraničí s přetrénováním, stravu s nízkou energetickou hodnotou nebo nedostatkem určité živiny, jakoukoliv infekci, psychologický nebo emoční stres a produkce testosteronu ve vašem těle může rychle klesnout. Prekurzory hormonů (androstendion, androstendiol, norandrostendion, norandrostendiol, DHEA atd.) mohou také způsobit útlum činnosti varlat. Obecné mínění o těchto suplementech je, že jsou, pokud se týče negativních vedlejších účinků, relativně neškodné. To prostě není pravda! Skutečnost je taková, že pokud tyto prekurzory efektivně zvýší hladiny cirkulujících anabolických hormonů, vaše tělo na to zareaguje útlumem jejich přirozené produkce. A proto se stane, že když je přestanete brát, může vaše tělo začít trpět nedostatkem vlastních androgenů, pokud dostatečně nenastartuje jejich vlastní produkci. Je velmi pravděpodobné, že během tohoto zpomalení anabolismu začnete ztrácet svalovou hmotu a můžete také chytit nějakou infekci. Váš imunitní systém totiž nemůže normálně fungovat, dokud se neobnoví normální hladiny androgenů. Látky jako marihuana, alkohol, mnoho léků na předpis a dokonce i některá jídla mohou také tlumit funkci varlat. Pokud si nehlídáte jejich příjem, mohou tyto látky způsobit velké a přetrvávající útlumy endokrinních a imunitních funkcí a také snížit sexuální libido. A tohle je bod, v němž může do hry o testosteron vstoupit náš tribulus. Adaptační zvýšení hladin hormonů, které může jeho podávání způsobit, by vám mohlo pomoci zlepšit výkonnost v posilovně i mimo ni, například v ložnici. Je mnohem méně pravděpodobné, že látky, z nichž je tribulus složen (ať při jeho užívání nebo vysazení), naruší chemii vašeho těla, hormonální rovnováhu, psychický stav nebo tělesnou konstituci, než je tomu u populárních hormonálních prekurzorů. 564978_243094429134934_1254740627_n
Zpomalování stárnutí
 
S věkem sice přichází moudrost, ale také i únava endokrinního systému. Doplnění vaší stravy o tribulus pravděpodobně neotočí běh vašich biologických hodin, ale může způsobit, že se budete rozhodně cítit mladší. Už to není jako v dobách, kdy jste zvládli téměř cokoliv a nezanechávalo to na vás žádné stopy. Pocit, že jste plni energie, je nyní odměnou, která pomáhá maximalizovat vaší motivaci a produktivitu jak během těch těžkých dnů v práci, tak i během intenzivního posilování.
Spojitost se sexem
 
Co se týče zlepšení, která budete pozorovat v ložnici, detaily v podstatě mluví samy za sebe. Zvýšené libido, zvýšená frekvence erekcí, zvýšení objemu ejakulátu a zvýšený růst vousů poukazují na pravděpodobné zvýšení hladin gonadotropních hormonů a testosteronu.
Dopingové kontroly
 
Pokud soutěžíte v nějakém sportovním odvětví nebo jste členem sportovní organizace, která se řídí dopinkovými standardy Mezinárodního olympijského výboru (MOV), nové a velice sofistikované metody odhalování dopingu vás mohou označit za pozitivní. Tedy pokud jsou vaše hladiny testosteronu v důsledku používání výrobků obsahujících tribulus příliš vysoké. Protože MOV nedělá rozdíly v tom, co způsobilo tyto zvýšené hladiny testosteronu, doporučuje se těm, kteří užívají tribulus terrestris, získat více informací u antidopingových výborů svých zemí. 561813_424060814274518_110711512276118_1793949_447772620_n.jpg
Co je tribulus terrestris?
 
Tribulus obsahuje několik tisíc látek. Má výjimečně vysoký obsah potenciálně biologicky významných látek, včetně různých rostlinných sterolů, saponinů, alkaloidů, flavonoidů, nenasycených kyselin, olejů, vápníku, fosforu, železa, draslíku a bílkovin. Rozsáhlý výzkum tribulusu byl proveden v Indii. Bulhaři však zaměřili svůj výzkum na potenciál tribulusu jako afrodisiaka a stimulantu plodnosti. Počátkem osmdesátých let bulharští vědci označili dvě steroidní fytosloučeniny – protodioscin a protogracillin – za klíčové složky tribulusu. Ty jsou zodpovědné za zvyšování hladin pohlavních hormonů v těle. Zdá se, že tyto látky stimulují uvolňování gonadotropních hormonů (luteinizačního a folikuly stimulujícího hormonu) v adenohypofýze. Tyto látky mužům napumpovávají varlata a podporují v nich tvorbu testosteronu a spermií. U žen způsobují odpovídající estrogenní a ovulační změny. Ani nejoptimističtější zastánci tribulusu netvrdí, že tento doplněk stravy zvýší hladiny testosteronu stejně jako vysoké dávky anabolických steroidů. Tribulus ale nemá zdraví škodlivé vedlejší účinky steroidů a s jeho pomocí můžete přesto dosáhnout jedinečných výsledků v oblasti růstu svalů, regenerace, zvýšení energie, libida a dalších aspektů sexuality.