Vychytávky pro spalování tuků

Autor: Pavel Vacek

Přečtěte si o dalších možnostech, kterými podpoříte svůj dietní program. Volné pokračování článku Jak nejlíp podpořit spalování tuků? Vyberte si ten správný spalovač pro vás. DSC05372
V minulém článku Jak nejlíp podpořit spalování tuků? jsme se věnovali těm nejšetrnějším doplňkům, které by vám měly pomoct v boji s přebytečnými kilogramy. Možná jste už sáhli třeba po lecitinu nebo karnitinu, anebo netrpělivě čekáte na další typy, protože ty z předchozího článku už máte vyzkoušené, a možná jste už s jejich pomocí ubrali i nějaký ten centimetr v pase.
 
V následujícím článku si postupně představíme dalšího možnosti, jak úspěšně podpořit spalování tukových zásob. Stačí si jen vybrat, co vám bude nejvíc vyhovovat. Samozřejmě nepůjde o žádné toxické chemikálie, ale zase o látky z přírodních zdrojů.
 
Kyselina hydroxycitronová (HCA)
 
Milovníkům fitness nejspíš ani nemusím představovat kyselinu hydroxycitronovou, která se získává z ovoce garcinia cambogia. Také u této kyseliny platí, že neudělá práci za vás. Je jasné, že musíte sami snížit příjem kalorií a hýbat se. V čem vám ale může tenhle doplněk pomoct? Kyselina hydroxycitronová jednak snižuje chuť k jídlu, proto se užívá před jídlem, zejména snídaní, obědem a večeří, a jednak zabraňuje tvorbě tuků z přijatých sacharidů. Zároveň pomáhá také v boji s cholesterolem a příznivě ovlivňuje obnovu zásob glykogenu ve svalech a játrech. HCA je zajímavým doplňkem při redukci tělesné hmotnosti, seženete ji ve fitness shopu, koutku se zdravou výživou v supermarketu, nebo třeba v lékárně, izolovaně nebo v kombinaci s dalšími látkami jako třeba extraktem ze zeleného čaje, atd. mmm
Chitosan
 
Další zajímavý pomocník pocházející z přírodních zdrojů, a to přímo ze schránek mořských korýšů, které obsahují chitin, ze kterého se tento polysacharid získává. Chitosan tělo nevstřebá, projde jednoduše zažívacím traktem a cestou na sebe naváže tuk. Chitosan se používá podobně jako kyselina hydroxycitronová, tedy před jídlem. Co se týče doporučené denní dávky, můžete si vzít 1-3 g. Kromě hubnoucího účinku se podílí také na redukci cholesterolu. Účinky můžete podpořit současným užíváním vitaminu C, který se vám v zimním období a zrovna řádící chřipkové epidemii může docela dobře hodit.
 

Chromium pikolinát
 
Hubnutí není vždycky jen o doplňcích, které rozpouští tuky nebo zabraňují jejich tvorbě, důležité je také potlačit chuť k jídlu, která bývá dost často viníkem naší nespokojenosti s postavou. Chromium pikolinát je dobrým zdrojem chromu, tělo jej dokáže snadno přijmout a využít. Hlavním účinkem chromu je snížení chuti k jídlu a navíc dokáže upravit hladinu cukru v krvi. Chrom najdete také v potravinách jako například ořechy, obiloviny, vejce a další. Co může být horší než chuť na sladké, možná právě tenhle doplněk vyřeší váš problém. COFFY JPG.jpg
Kofein
 
V jednoduchosti bývá často klíč k úspěchu. Kafe nebo čaj měl v životě snad každý z nás. Populární je i guarana. Kdo nemá rád ani jedno, může si kofein jednoduše koupit jak v lékárně, tak ve fitness shopu. Důležité je si pohlídat množství, které se u jednotlivých výrobků může dost lišit, prostě vám nabídnou za hodně peněz málo muziky, tedy v našem případě málo mg v jedné tabletě. Kofein je sice dobrý sluha, pomáhá využít tuk jako energii, dokáže nakopnout před tréninkem, ale taky špatný pán, protože se po několikadenním kofeinovém maratonu můžete stát docela dobře závislí, a bez kofeinu pak nebudete moct existovat. Stačí ho občas vysadit, abyste vůči němu nebyli úplně rezistentní.
 
Pokud si libujete ve večerních trénincích, které ještě podpoříte kofeinem, můžete mít problém s usínáním. V našem Coffy spalovači třeba najdete 200 mg kofeinu v jedné tabletě, což odpovídá přibližně 2 kvalitním šálkům espressa. No a usněte po 2 pořádných kafích.
Jód
 
Také pomocí jódu můžete bojovat s nadbytečnými kilogramy. Přijímáním jódu totiž zrychlíte fungování metabolismu, a tím podpoříte spalování tuků. Slyšeli jste někdy o mořské řase kelp? Právě kelp má spoustu pozitivních účinků, od snižování hladiny cholesterolu až po redukci tělesného tuku. Mimo jiné obsahuje mnoho potřebných minerálních látek a stopových prvků jako železo, vápník, hořčík, draslík a hlavně jód, který dokáže podpořit funkci štítné žlázy. Snižování váhy pak spočívá, jak už jsme řekli, v rychlejším fungování metabolismu. Pokud rádi vaříte, můžete si kelp koupit jako řasu ve zdravé výživě, a pokud ne, řasu seženete v podobě tablet, které budete užívat s největší pravděpodobností vždycky před jídlem.
 
Obyčejné ovoce
 
Kromě různých preparátů v tabletách, samozřejmě najdeme i něco, z čeho se najíme a dokonce nám to pomůže také s hubnutím. Řeč není o ničem jiném než o ovoci. Komu chutná ananas, papája, meloun nebo třeba rybíz, má vyhráno. V ovoci najdeme samozřejmě spoustu vitaminů, ale hlavně trávicí enzymy jako bromelain (ananas) a papain (papája), které napomáhají štěpení bílkovin a tuků, takže si plátkem tohoto ovoce nezapomeňte ozdobit svůj propečený steak. Ve svém jídelníčku se také zaměřte na potraviny s vysokým obsahem vitaminu C (třeba jahody a kiwi), který vám také dopomůže k vítězství. Při svých redukčních dietách neopomeňte ani vitaminy skupiny B, které se podílejí na správném trávení a navíc pomáhají v přibírání svalové hmoty.
  ananas
Jak jste se právě přesvědčili, spalování tuků je opravdu širokou kapitolou. A není v našich silách „vcucnout“ do jednoho článku všechny možnosti, protože pak už byste se neměli na co těšit a navíc by se vám většina informací slila dohromady. Ale i tady platí pravidlo pokus – omyl. Pokud se vám některý z nabízených doplňků zamlouvá, prostě ho vyzkoušejte a nedejte na rady kamarádů a kamarádek, kteří vám tvrdí, že jsou naprosto k ničemu, protože oni je už prostě vyzkoušeli. Každé tělo, a tím i metabolismus reaguje jinak. Hlavně si nezapomeňte hlídat svůj jídelníček a pravidelně cvičte! V dalších článcích se můžete těšit na termogenní spalovače, stimulátory hormonů a další zajímavé doplňky podporující spalování.