Vlastimil Kužel:"Před každou sezónou mám jasný plán."

Autor: Pavel Vacek

Ahoj Vlasto, my jsme se sešli při příležitosti točení tvého společného tréninku s Petrem Petrášem a tak by mě zajímalo, jestli ti takový trénink může ještě něco dát? Zda načerpáš při tvé výkonnosti i nějaké tipy navíc?

No rozhodně ano. Petr má neskutečnou sílu, ale podstatné je, že mi ukázal další cviky, které by měly napomoci větší síle. Tohle mi určitě pomohlo a jsem rád za ten trénink. Strašně jsem se na ten trénink těšil. Věděl jsem sice, že bude zvedat úplně jiné váhy než já, ale přesně za to jsem rád. Člověk se vždycky zlepšuje, když cvičí s někým lepším. Pokud člověk cvičí s někým slabším, tak ten progres je především na něm a kolikrát ta motivace nemusí být optimální. Jožka (Grmolec- sparing Petra Petráše a juniorský závodník v liftu) byl taky výbornej. Na ten jeho věk a na to, že necvičí nijak moc dlouho, má opravdu špičkový výkony.

Zaslechl jsem nějaké rady k tomu, že bys měl u toho benče víc mostovat…

To bylo první, co mi říkali a samozřejmě mají pravdu. To už mi říkalo mnohem víc lidí, protože já nemostuju vůbec. Nicméně jsem si vědom, že to je chyba. Tenhle rok už to nějak pilovat nebudu, ale v příštím roce se na to chci zaměřit a tu techniku včetně mostování vylepšit. Mám v plánu jet za některými trenéry na Slovensko, kteří s tím mají zkušenosti a kteří by mě v tom mohli poradit. Slibuju si od toho, že bych se mohl s tou váhou posunout zase někam jinam. Letos už to ale nedám, protože jsem v přípravě na soutěž, tak nechci riskovat nějaké zranění ze zkoušení nových věcí.

Tys před tréninkem zmínil nějaké zdravotní potíže. O co šlo?

Před týdnem jsem si dal sushi a asi bylo nějaké špatné. Večer už to ze mě lítalo a ve dvě v noci jsem skončil na kapačkách. Během dne jsem shodil 7 kilo, úplně jsem se odvodnil a nebylo mi úplně nejlíp. Než jsem si dal to sushi, vážil jsem 115 kilo, teď už se to vrací, ale pořád mám jen 112 kilo. Na síle je tohle hrozně znát a není taková, jaká by měla vzhledem k probíhající přípravě být.

Na co se vlastně chystáš?

Připravuju se na MS v Srbsku, které je za měsíc a pak taky na EVL’s Prague, kde bude soutěž v benči.

Myslíš si, že tahle příhoda ovlivní celou tvou přípravu?

Ne, to zase ne, na to je ještě dost času. Ale stát se mi to 14 dní, nebo týden před soutěží, tak bych to mohl zabalit. Na síle je tohle mnohem víc znát, než třeba na formě u kulturistů. Než se mi to stalo, tak jsem zabenčoval 240 kg, což teď třeba nedám. Takže jsem udělal jakoby krok zpět, místo toho, abych dal zase 240, nebo o něco víc.

Ty jsi světový rekordman v kat.do 110 kg, ale nechal ses slyšet, že plánuješ přechod do vyšší kategorie. Proč?

Letos bych to rád ještě udržel ve 110 kg kategorii, protože ve dvou federacích bych chtěl zlomit ještě nějaké rekordy, ale když to rozumně nestáhnu, půjdu do 125 kg kategorie. Tím myslím to, že musím stahovat váhu postupně a pomalu a jenom tuky, ale ne svaly. Ale jakmile ucítím, že jde síla dolů, vykašlu se na to a radši půjdu o kategorii výš. Já už teď jsem docela vyseklej, takže se mi to bude stahovat špatně, proto je jasné, že příští rok už je 125 kg kategorie tutová. Ale to je dobře, protože budu moct nabrat váhu, nebudu pod nějakým limitem a můžu být klidně o dvacet kilo nahoře v benči.

Nabírá se ti lehce? Jsi ten typ, pro kterého není 10 kilo navíc žádný problém?

Úplně lehce ne. Nejsem typ, co se lehce zalije tukem. Teď je to o to „horší“, protože mám pocit, že od té doby, co baštím doplňky, se mi ten metabolismus výrazně zrychlil. Já si hodně potrpím na ActiNox a ten mi podporuje spalování neskutečně. Ale já v tuhle chvíli zase tak moc jídlo nehlídám, takže jakmile budu chtít nabrat, budu se na to muset víc soustředit a jídlo budu upravovat tak, aby bylo více kalorické. Taky začnu cvičit mnohem víc nohy, které teď necvičím skoro vůbec, protože bych se jinak nevešel do kategorie. A říká se, že při tréninku nohou ten organismus celkově zesílí.

S tím jídlem si mě trochu překvapil, protože ty v podstatě vypadáš jako kulturista a ne jako klasický benčař. Takže bych očekával nějaké diety. Jak tedy jíš?

No… dietu nedržím žádnou. Jím všechno, dá se říct. Dietu jsem držel jenom asi 14 dní na začátku léta, kdy jsem si chtěl udělat takovou plážovou formu k vodě. No a od té doby se to nějak drží. Ale jak říkám, mě v tomhle hodně pomáhají ty věci od Extrifitu. Především Actinox. Ten já piju 3x denně a přijde mi, nebo aspoň mám ten pocit, že to neskutečně kope metabolismus. Já se furt potím, pořád mi je teplo a pořád jsem jakoby nafouklej. Jasně, protein, bcaa, aminy, hlavně ty beefy to je všechno výborný a já vlastně užívám druhy doplňků jakoby do diety. Pak to pávě chci trochu změnit, přidat HERO, víc sacharidů, třeba nějaký Gainer, abych nabral na váze.

Takže nějaké počty bílkovin na kilo váhy nijak neřešíš, je to tak?

Nepočítám to, no… prostě jím, na co mám chuť, sním dost vajec a třeba nepiju nic jiného, než instantní BCAA. Tím myslím, že nepiju jiné pití. Ráno si to nasekám do flašek a piju to po celý den.

Plánuješ zdolat na Mistrovství světa ten tvůj rekord 250 kilo?

Určitě jo. Každý rok se chci překonat. Před každou sezonou si dám plán, který se snažím dodržet. Samozřejmě musím se snažit, abych se nezranil, ale musím zaklepat, že tohle se mi zatím vyhýbá. Takže letos jsem si dal za cíl udělat 255 kg, který bych chtěl udělat ať už na MS, EVL’s, nebo v Americe, kam se taky chystám.

Nejsem úplně odborník na tuhle disciplínu, ale na tuhle velkou váhu zvedanou bez dresu se mi zdáš relativně lehký. Na EVL’s, kde se soutěží na koeficient, bys tedy měl mít tedy výraznou šanci na vítězství, nebo ne?

Myslím si, že jo. Jsou tam přihlášení kluci, co zvedají hodně, ale co se týká Čechů ve 110-kg kategorii, tak druhý nejlepší dává kolem 215 kilo. Ale budou tam i Rusáci, Poláci, takže doufám, že si trochu zabojuju. Docela se na to těším, bude to dobrý závod. Ono jít na závody a vědět, že se svým standardním výkonem vyhraješ, taky není nic příjemného. Aspoň pro mě. Chci si zabojovat.

Vzhledem k divácké účasti na EVL’s by mohla být i bouřlivá atmosféra. Možná i to by ti mohlo pomoci ke zdolání toho rekordu, ne?

Určitě, to bezesporu. Čím víc diváků, tím víc se chceš předvést. Máš úplně jinou chuť ze sebe vydolovat to nejlepší, všechno co jde.

… A na stánku Extrifitu pak rozdáš pár podpisů, ne?

Určitě. I na to se moc těším. Všichni si to tam užijeme.

Tak děkuju Vlasto za rozhovor.