Vítek Sahula – „Pokud by se naskytla možnost, byl bych rád v extrifit teamu!“

Autor: Pavel Vacek

Jeden z našich nejúspěšnějších juniorů, velký milovník bodybuildingu, naděje české kulturistiky, to jistě nejsou všechny vlastnosti, které Vítka charakterizují. Pro mě je to fajn kluk, který udělá pro kulturistiku naprosto všechno a nechce nic zadarmo, a to je dobře. Těchto kluků je v dnešní době málo, a proto mi bylo ctí s ním udělat rozhovor. Tady ho máte. 577677_3048557454544_4274117_n
Zkusíš se nám nějak představit?
Ahoj, jmenuju se Vítek Sahula, je mi 21 let a pocházím z města Český Brod. V současné době studuji na VOŠ dopravní v Praze.
 
Jakých soutěží ses zatím zúčastnil?
Od roku 2006, kdy jsem prvně vstoupil na soutěžní prkna, až do roku 2008, jsem absolvoval mistrovské soutěže Čech a České Republiky. Tím nejúspěšnějším pro mě byl rok 2008, kdy jsem vyhrál kategorie staršího dorostu nad 72 kg, a absolutní titul jak na MČ, tak na MČR. Následovala pauza a dalších závodů jsem se účastnil na podzim 2010, kdy jsem se chystal na MS juniorů v Turecku. Tam jsem obsadil 5. místo v klasické kulturistice juniorů. Letošní sezónu jste mě mohli vidět na MČ mužů v Nechanicích, v kat. klasická kulturistika nad 180 cm, kde jsem obsadil 2. místo. Ale hlavním cílem pro letošní rok bylo juniorské ME v klasické kulturistice, kde jsem rovněž skončil na stříbrné pozici. 
 
Co tě přivedlo ke kulturistice a co tě na kulturistice vlastně baví?
Co mě přivedlo? To je jednoduché, jednak lenost a neochota soutěžit v kolektivních sportech :). Byly v tom i trochu zdravotní potíže se zády, a také se u nás ve městě otevřelo nové fitko s trenérem. Moje mamka se mě ptala, jestli bych to nechtěl zkusit, samozřejmě trenérem nebyl nikdo jiný než Slávek Vinogradov a ten mě vtáhnul do kulturistického světa! Na kulturistice mě baví dřina ve fitku a ten pocit napumpování. A ta atmosféra na soutěžích, plno ochotných a milých lidí v zákulisí i v hledišti, celkově ta vyzařující pohoda. 553095_347552885302850_104341722_n
Kolik ti bylo, když jsi vzal svoji první činku do ruky?
Bylo mi asi tak 8-10 let?? Ale to bylo spíše takové blbnutí, jelikož jsme měli doma 3kg jednoručky :). První opravdový kontakt se železem byl až ve 14 letech ve fitku u Slávka.
 
Je pro mladého kulturistu v dnešní době těžké sehnat sponzora?
Samozřejmě nic lehkého to není, ani v případě, kdy má člověk za sebou nějaký ten větší úspěch i na mezinárodní scéně. To je v dnešní době pochopitelné, sponzor jako takový neví, co od mladého závodníka čekat, jestli hodlá pokračovat v kulturistice a úspěšně prezentovat danou firmu. Nebo se za rok rozhodne se závody skončit, protože se to jeho přítelkyni přestane líbit. A jako každý investor musí svůj „ vklad “ hlídat. V tomhle ohledu jsem měl velké štěstí, když jsem se připravoval v roce 2010 na MS v Turecku. Na mezinárodní soutěž jsou přeci jen ty finanční náklady jinde, letenka, startovné apod. Byla to právě Bára Benešová a firma All Stars, která mi projevila důvěru a podpořila mě v přípravě jak na MS 2010, tak i v závěru letošní přípravy na ME 2012. Za to Báře a firmě All Stars patří velký dík. Další, kdo mi pomohl, byla firma Size and Symmetry. Nesmím zapomenout ani na webové stránky fitnessworld.cz, kde jsem měl výhodné ceny na doplňky stravy, ale i sportovní oblečení Mad Max. Závěrem bych řekl, že sehnat sponzora jako takového jde v dnešní době těžko, ale vždy se dá najít pár ochotných lidí, bez kterých by to nešlo.
Kdybys měl tu možnost, chtěl by ses stát členem extrifit teamu?
Tak samozřejmě, kdo by nechtěl:) ?! Pokud by se ta možnost naskytla, rozhodně bych ji bral. S doplňky firmy EXTRIFIT mám dobré zkušenosti hlavně v objemové části, i když jsem neměl možnost zkusit vše.
 
Co pro tebe kulturistika vlastně znamená?
Není to jenom sport, ale i část osobnosti, která vás odlišuje od ostatních lidí. Učí člověka řádu a cílevědomosti i do běžného života.
 
Kolega Pavel Vacek ve svém článku o sponzoringu hovoří o tom, že by mladý kulturista měl dát do své přípravy naprosto všechno včetně financí, děláš to tak i ty?
Pokud se chystám na závody, snažím se dát do přípravy maximum, avšak je třeba mít nějakou tu finanční rezervu pro případ nouze. Člověk, obzvláště student, se nemůže vydat ze všech peněz a doufat že vše vyjde podle plánu, i za předpokladu že ho podporují finančně rodiče. Z vlastní zkušenosti vím, že nikdy není nic, tak jak si to člověk maluje. To ovšem mluvím o přípravě na mezinárodní soutěže. Tam je ta rezerva nutná a podpora i v podobě menšího daru v podobě doplňků stravy nebo peněz se vždy hodí. Na mistrovské soutěže se dá dle mého názoru připravit i bez sponzora. 400843_373427156068560_763265695_n
Vím, že jsi pomáhal s přípravou na závody Míše Podnecké. Jaké to bylo?
Ano pomáhal, nebyl jsem to však jenom já. Točilo se okolo ní více lidí, které jsem požádal jako trenérský nováček o pomoc. V první řadě Jitku Papežovou, Slávka Vinogradova, Martina Novotného a pár dalších. Tito lidé mají zásluhu na tom, kde teď Míša je a čeho dosáhla. S Míšou se spolupracovalo moc dobře, je cílevědomá a nebojí se tvrdě makat.  Avšak po MS 2011, kde obsadila skvělé 2. místo, jsme spolupráci ukončili.
 
Jak se momentálně stravuješ? Napiš nám typický den v týdnu.
Abych pravdu řekl, v současné době je to dost „volné“. Snažím se dodržovat množství sacharidů a bílkovin během dne. Jelikož brzo vstávám a nejsem zrovna dvakrát čilý, moji snídani tvoří buď piškoty PIM´s nebo sladké pečivo. Cestou do školy si koupím 3 balení (300g) čokoládových racií. Ty zhruba po dvou hodinách ujídám. Na oběd mám rýži s masem, nebo zajdu do čínské restaurace. Záleží na tom, jak mám dlouho školu. Doma následuje další porce masa s rýží, trénink, po cvičení protein a doma zase rýže a maso :). Před spaním 250g tvaroh a multivitamin.
 
Řekneš nám nějaký svůj oblíbený recept?
Mám rád ovesné vločky s vodou a piškoty, to celé promíchám a na vrch dám pár lžiček domácí marmelády. To celé na 2 min do mikrovlnky, naprostá bomba!
Jak často nyní trénuješ a jaká tréninková metoda ti pro tebe přijde nejlepší?
Trénuji 4x týdně, a co se týče tréninkových metod, nemůžu posoudit. Celoročně trénuji dost podobně a snažím se, aby každý trénink byl něčím jiný.
 
Řekneš nám prosím svoje maximálky?
Není to žádný zázrak, na bench 3x 140 kg, mrtvý tah 2x 200 kg, dřep 8x 200 kg.
 
Kdybys měl jmenovat jednoho z českých kulturistů, kterého si nejvíce vážíš, kdo je tvým vzorem, kdo by to byl a proč?
Slávek Vinogradov je mým vzorem, je úspěšný ve všem, do čeho se pustil. Je úspěšný závodník, skvělý trenér a kamarád. Člověk, kterého si opravdu vážím, a jsem rád, že ho znám!
 
S kým momentálně trénuješ? Potřebuješ vždycky sparinga, třeba na trénink hrudníku, nohou nebo ramen?
Aktuálně trénuji s Jardou Pažoutem, mým dlouholetým sparingem. Jednou za týden cvičím s Davidem Příkopem, který je v přípravě na jarní sezónu. Sparinga nutně nepotřebuji, zvládnu cvičit i sám. Záleží na náladě, ale převážně se sparingem, člověk se má pak s kým hecovat o lepší výkon ;). 545986_3668741570507_65089685_n
Kolik měříš a vážíš a jaké máš nyní procento podkožního ruku?
Na poslední soutěži jsem měl 181,5 cm a váha se teď pohybuje okolo 98 kg. Co se tuku týče, nemám tušení. Ale břišáky vidět jsou :).
 
Jaké máš plány do budoucna, na jaké soutěže by ses chtěl připravit?
Teď je pro mě hlavním cílem úspěšně dokončit školu, a pak se uvidí. V úvahu připadá MS juniorů 2013. Pokud by se našel sponzor na budoucí spolupráci, budu jedině rád. ;)
 
Na kolik ti třeba finančně přijde příprava na jednu sezónu?
Raději to ani nepočítám, ale levné to není. Jenom během dietní části přípravy mě doplňky přišly zhruba na 12 000 Kč. To mluvíme pouze o proteinu, bcaa, aminech a tribullusu.
 
Bude tě i v nadcházející sezóně stále připravovat Vjačeslav Vinogradov?
Určitě ano, Slávkovi plně důvěřuji a vím, že mě dokáže vždy připravit na 100%.
Co bys chtěl vzkázat mladým klukům a holkám, kteří váhají, zda vůbec do tohoto sportu vkročit nebo ne?
Pokud je baví cvičení a chtějí to zúročit na soutěži, tak rozhodně ano. Není to zrovna nejlevnější, ale ta atmosféra, zážitky a vše okolo za to rozhodně stojí.
 
Komu bys chtěl poděkovat?
Především bych chtěl poděkovat svojí rodině za veškerou podporu, mají na tom všem velký podíl. Dalším je Slávek, je to skvělý trenér a kamarád, který vždy poradí. Poděkování patří mému sparingovi Jardovi, Davidovi a Pavlovi, se kterými cvičím. Celé Delta Fitness, že je mohu reprezentovat na soutěžích. Městu Český Brod za finanční podporu. Báře Benešové, Vláďovi Pajičovi za veškerou pomoc. Děkuju všem, kteří mi fandí. Moc se omlouvám těm, které jsem zapomněl zmínit.:)