Veronika Elvíra Javorská: Nejsem žádná bárbína.

Autor: Pavel Vacek

Veroniku Elvíru Javorskou na soutěžním pódiu nepřehlédnete. Patří mezi soutěžící s výraznou kvalitou svalstva, avšak s objemy, které balancují na hraně jednotlivých kategorií. V uplynulém víkendu však dosáhla výrazného úspěchu, když na prestižní a skvěle obsazené soutěži GP Pepa Opava obsadila vynikající 2. místo.  Ve virtuálním světě facebooku pak vzbudila pozornost neobvyklou sérií fotek s nádhernými čtyř i dvoukolovými stroji. O tom, o soutěžení, ale i o jejím neobvyklém jméně bude následující rozhovor.

Veroniko, máš ráda auta? :-)) Ano, mám ráda auta, což je vidět z mého posledního fotoseriálu, který jsem dělala s fotografem Filipem Ťoupalíkem. Takovýto nádherný vozový park má jeden můj kamarád a dovolil mi, abych se na nich mohla trochu poválet.  

No právě. Ten fotoseriál mě vážně zaujal. Kdyby sis měla vybrat jedno, jaké by to bylo? Juj, no teda… Byl by to Mercedes GL. Jednoznačně. Miluju tu klasiku. To auto se zvenku nezměnilo minimálně 15 let a pořád si drží neskutečně vysokou cenu. Ale Lamborghiny Aventador je taky pecka. I když se z něj v podpatkách a spodním prádle fakt blbě leze, to ti tedy povím. Maserati je zase taková kočička, krásná a elegantní, to by asi na denní popojíždění z fitka do fitka bylo ideální :-)))  

Patří svaly a auta k sobě? Co myslíš? Všechno krásný přece patří k sobě!  :-) A svaly jsou krásný. Akorát, že většina svalovců a svalovkyň jsou díky těm svým svalům švorc, takže o takových autech maximálně tak sní.  

To je pravda. No, začali jsme netradičně, proč v tom nepokračovat. Jaké vlastně používáš jméno? Veronika, nebo Elvíra, protože, co si budeme povídat. Elvíru znám jednu jedinou. Tebe. No, Veroniko mi říká maximálně tak maminka. Když se zlobí.  

Fakt? Myslel jsem, že je to obráceně. Existuje tedy nějaká zdrobnělina k Elvíře? Elvírka .. El .. Elvuš .. a tak různě na mě pokřikují. Občas. Většinou mě ale oslovují Elvírko, nebo El.  

Tak dobře El, jdeme si povídat o cvičení. Já tě zaregistroval výrazněji poprvé letos na jaře, kdy jsi zaznamenala obrovský progres. Předtím jsi soutěžila, nebo jak si se tu \"vyloupla?\" Ano, předtím jsem už soutěžila. Poprvé si mě zaregistroval už v Čelákovicích v bikinách, kde jsem, myslím, byla třetí, nebo čtvrtá 2 sezóny zpět. Pochválil si mi hezky vypracované paže na bikinu. Jenže už tenkrát to bylo ale na bikinu příliš. Letošní jaro byla další sezóna, kdy jsem se ale místo závodění v kategorii bikiny měla již věnovat přesunu do jiné kategorie.  

Ty jsi měla výraznou formu, ale přesto to umístění nijak skvěle nedopadlo. Jak to? Na mistrovství Čech jsem přijela rovnou z Mozolani Classic, kde jsem skončila o jeden bod pod finále. Postupovým klíčem jsem tedy již měla zajištěnou republiku a tak jsem na Čechách skončila až sedmá, byť velmi těsně. Na republice to bylo opět těsně pod čáru. Proč? To je zřejmé. Trend v bikinách se značně za rok změnil a definoval. Vaše tvář Sabina dala jasný vzor, jak má bikina vypadat. 40 kg, jemné osvalení, prsa a krásný elegantní vzhled.  

Sabina nemá 40 kg. Má 46 :-))) Přesto, myslíš si, že podle tebe jsi spíš bikina, ale domácí trend tě nutí do Physique? Kdepak. Teď už vím, že nejsem moc bikina ani kikina ani barbie  :-))) Zpětně se tomu musím trochu smát. Mám ráda činky i své svaly a určitě je nebudu hubnout, abych se vešla do kategorie, navíc můj věk mi nepřidává. Do physique mám taky zatím stále daleko, ale myslím, že po letošní zkoušce v bodyfitness zůstanu v této kategorii. Přece jen o něco málo víc ženštější. Pod správným vedením se správným tréninkem a stravou si myslím, že za rok bych mohla dosáhnout vysněných kvalit a postavit se i na světová pódia.  

Ano, po druhém místě na velmi dobře obsazené a prestižní soutěži GP to vypadá, že ti kategorie Bodyfitness padne. Dokonce si myslím, že představuješ jistý směr, pro ty tvrdší dámy, které by rádi měly výraznější svaly, ale nechtějí už zmužnět. Přesto mě zajímá tvůj trénink. Jaká je tvoje filozofie? Jaké používáš váhy? Váhy používám poměrně velké po celou dobu přípravy. V podstatě se v dietě snažím stále držet maximálky s tím, že vše \"jedu\" v supersériích. Ale je fakt, že ze špatného vedení z dřívějška mám pár defektů na těle, které postupně napravuji  - záda, přitahovač lopatky a rotátory ramen. Tam se snažím maximálně dbát na techniku s menší váhou.  

Děláš i vyloženě \"mužské \" cviky typu přítahy na hrazdě, mrtvé tahy atd..? Já mám v podstatě asi mužský trénink komplet celý, když se nad tím teď zamyslím. Ano, všechny tyto cviky jsou v mých trénincích zařazeny. Změnila jsem jen malinko trénink nohou a omezila jsem těžké volné dřepy kvůli problému s kyčelním kloubem. Předtím jsem běžně dřepovala 110 kg  4 série po 12ti opakováních. Sice mě to hodně baví, ale kyčle docela trpěly.   

To je hodně pěkné. Ty se živíš jako osobní trenérka. Co naordinuješ zákaznici, která přijde s tím klasickým požadavkem: Bříško, zpevnit zadek, ale proboha žádná kulturistka! Jéé to je krásná klasika.  Klientky určitě nemučím těžkým tréninkem,  většinou cvičím s klientkami kruháčky, prokládám to hodně cviky s vlastní vahou na balančních podložkách atd... Snažím se s klientkami pracovat individuálně a na každém tréninku s nimi řešit i stravovací návyky a tak nějak změnit přístup k jídlu a sportu. Většinou nevědí ani jaká potravina co obsahuje a kdy je vhodné ji konzumovat a kdy ne. A jak všichni víme, jídlo je základ.  

Rozumím. Vzešla s tvých klientek nějaká, která by třeba ráda šla v tvých šlépějích? Mám pár klientek, které by třeba rády v budoucnu něco zkusily, nebo jsem je minimálně přivedla k tomu, že ten sport začaly mít rády. Mají výsledky, tvarují se, hubnou a dělají to s nadšením a pro zábavu. To je asi nejpodstatnější a z toho i já mám největší radost.  

A co by udělalo radost tobě v budoucích soutěžních sezónách? Nooo .. Teď si dám chvíli asi klídek. Nějak jsem úplně zapomněla na svůj osobní život. V podstatě 4 sezóny v kuse jsem byla v nějaké přípravě. Uvidíme, co bude nebo ne, neplánuji datum, kdy vylezu znova na podium, ale pokud to bude, chci sama být se svou formou 100 % spokojená a rovnou zkusit nějakou světovou soutěž.  Tato sezóna byla zkouškou v nové kategorii a náhodou to vyšlo. Já to nečekala ani omylem a můj trenér mi před Opavou řekl, že máme formu tak na 40 %, tak nečekej žádné skvělé umístění. S tím jsem do toho letos šla. Zjistit, jak vlastně budu mezi holkama v bodyfitness vypadat.  

Měl bych závěrem ještě jednu otázku. Ty jsi naší dobrou zákaznicí a chtěl bych se tě zeptat, jak si spokojená s shopem a Extrifitem jako takovým? Jak jistě víš, objednávám celkem často pro sebe i své klienty, takže já jsem určitě spokojená. Miluju beef protein a ananasové bcaa. Navíc objednám a druhý den je krabička krásně na mé adrese.  

Tak to je super. A neodpustím si ještě.. Kdo z Teamu je ti nejsympatičtější? .. noo…asi \" drobeček \" Kašpar.  

On si to rád přečte. Já ti děkuji za rozhovor El.