Umíte si správně naložit?

Autor: Pavel Vacek

Viděl jsem v nejrůznějších posilovnách provádět lidi už pěknou řádku nesmyslů. Většina z nich pramenila z obyčejné začátečnické nevědomosti, čemuž lze dost těžko něco vytýkat. Jiná sorta cvičenců provádějící všelijaké prapodivné variace se zase rekrutuje z typu lidí, co si myslí, že najednou přišli na něco převratného, co změní metodiku kulturistického tréninku od základů. A tak neváhají spojit do jednoho cviku trénink lýtek, tricepsů a zad, neboť to považují za efektivní úsporu času.

A pak je tu nakonec ještě jedna speciální partička. Pokud lze označit první skupinu za neznalé začátečníky, druhou za neškodné blázny, tak ta třetí množina je úplně jiný kalibr. Jsou to pošuci, zakletí ve svém egu a vlastních unreálných představách. a8434619a9_73972253_o2 Poznáte je snadno. Ve třiceti stupních nad nulou z nich stékají čůrky potu, neboť v rámci nabuzení dojmu velikosti vlastního těla jsou nuceni nosit těžké mikiny s odpovídajícím střihem a v posilovně dokáží nevídané kousky. Jsou schopni uvést do prostoru obrovské množství kilogramů na čince, bez toho aby se příslušná činka nějak pohybovala. Jediným pohybem, který zaznamenáte, jsou trhavé záškuby těla příslušného borce, ale i ty jsou ve svém rozsahu vpravdě minimální. Jistě uznáte, že tento eskamotérský výkon si nezřídka zaslouží potlesk. Pokud by ovšem byl míněn coby skutečně cirkusové vystoupení ala silák z roku 1886.

Jenže v tom je právě ten zádrhel. Tihle kluci to se svým cvičením myslí smrtelně vážně a rovněž absolutně vážně hovoří o svých tréninkových číslech jako o absolutně seriózním údaji. Pokud namítnete, že i třetinová váha by ho přikovala k podlaze, věřím, že byste se se zlou potázali.  A i když jsou použité hmotnosti skutečně vděčným tématem hovoru na různých společenských setkáních se svými vrstevníky, tak svalový rozvoj onoho borce jej v drtivé většině případů usvědčuje z absolutní neefektivity takového cvičení. 5191334850640320 A to je vlastně důvod, proč o tom píšu. Ač se to nezdá, zvolení té správné a optimální zátěže je docela kumšt. Určitě víte, že byste si měli přidat váhu, pokud odcvičíte určitý počet opakování. Ale mluvíme tady o opakováních v plném rozsahu pohybu. Já vím, že jste viděli tréninky Branche Warrena, který cvičí s rozsahem pohybu menším než délka penisu průměrného Asiata, ale to je borec, který má už něco nacvičeno a dokáže vnímat signály svého těla. Náctiletý cvičenec dokáže z vlastního těla vnímat leda tak ranní erekci a proto by se ze začátku měl držet osvědčené klasiky. Plného rozsahu opakování. Tak tedy pokud uděláte deset těchto opakování bez záklonů, chaetingu, dopomoci atd… tak si přidáte. Další sérii, s vyšší vahou, se pokusíte udělat zase 10 opakování, ale to už by mělo jít poněkud ztuha. Pokud ne, přidali jste si málo. Pokud je ale váha zvolena vhodně, kolem 7-8 opakování, byste měli být již s precizností provedení trochu na štíru a na poslední 2-3 op. můžete použít mírný cheating, nebo dopomoc. Jinými slovy řečeno, vy máte udělat poslední desáté opakování s vypětím všech sil.  V tuto chvíli vám to připadá jako samozřejmost, ale já se dnes a denně přesvědčuji, že to samozřejmostí rozhodně není. Nedávno jsem pozoroval po očku nějaké kluky okolo 17 let, kterak provádí asi trilion sérií a cviků na partii a většina těch sérií byla totálně o ničem. Když jsem chlapci navrhl, že by si měl vzít těžší činky (o dost), opáčil, že to asi nedá, neboť to ještě nezkusil. Takže to zkusil teď a s tím jeho osobním rekordem, dal 14 opakování úplně sám a bez dopomoci. Úplně vykulenej z toho. No tak co to sakra je? Ti kluci si neumějí naložit váhu a pak tam jsou prostě na nic. No a pak je tady úplně opačný problém, který mnohem lépe než slova vystihuje přiložené video, kterým se vracím na začátek tohoto článku. Tady je sice váha, ale taky úplně k ničemu.

Já se přiznám, že jsem dlouho váhal, jak s tímto videem naložit. I když vím, že spousta z vás tento bezesporu pozoruhodný materiál již vidělo, tak já nechci být ten, který spustí lavinu posměšných komentářů, byť se tomu lze asi jen těžko vyhnout a vytvoří mýtus jakési dementlegendy. Proto bych vás chtěl požádat o jistou zdrženlivost, neboť si nejsem zcela jist zdravotně mentální způsobilostí onoho jedince a toto video předkládám jen jak zářný příklad toho, jak by to vypadat skutečně nemělo. Nicméně nezastírám, že to, co uvidíte, stojí skutečně za to. Já osobně jsem byl v nevěřícím úžasu celé čtyři minuty.