Umění koncentrace

Autor: Pavel Vacek

\"Pokud něco děláte, dělejte to správně!\" Určitě jste takovou radu už slyšeli. Rozvineme ji takto: Pokud chcete budovat svalové objemy a sílu, ujistěte se, že to děláte správně! Na určitém stupni trénovanosti totiž nestačí prostě absolvovat předepsaný - i když sebelepší - tréninkový program. Třeba více - vytěžit maximum z každého tréninku, z každého cviku, z každého opakování. Jinými slovy - třeba se dokonale koncentrovat.
Úspěšní z nejrůznějších oblastí života znají rozhodující význam schopnosti koncentrovat se. V kulturistice tomu není jinak. Kulturista, který se dokáže koncentrovat, dokáže vytěžit více z každého tréninku. A více vytěžit znamená být větší, silnější, tvrdší.
528919_297622043646129_135272693214399_675045_460351578_n.jpg
Všimli jste si, jak se někdy soustřeďují děti? Stáhnou tvář, přimhouří oči a zatnou čelist, až to vypadá, jakoby je něco bolelo. Něco podobného můžete vidět i v posilovně. Kulturisté připravující se na těžkou sérii se zhluboka nadechnou, pozorují oči na činku, zatne zuby a napnou celé tělo. Ano, vypadá to, že se soustřeďují, ale je to opravdu tak? Je skutečně veškerá jejich mentální energie nasměrována do každého opakování každé série nebo jen zbytečně plýtvají emocionální energií?

Pokud svraštíte obličej a napínáte tělo ve vědomém pokusu koncentrovat se, pravděpodobně vůbec nejste soustředěni na zvedání váhy. Aktivní pokus koncentrovat se zaměstná vaši mysl tak, až se zapomenete soustředit na samotnou věc. Pokud chcete z tréninku opravdu vytěžit maximum, musíte dosáhnout synergie svalů a mysli za současného soustředění celého já na vrcholovou kontrakci. A takovýto druh koncentrace vyžaduje praxi a zkušenost.
KaiGreene-FLX-PavelYthjall-793.jpg
Učte se koncentraci

Na zlepšení koncentrace doporučujeme následující cvičení:

Cvičení 1

Usaďte se pohodlně v tichém prostředí, zavřete oči a pozorujte, jak dlouho se dokážete soustředit na určitou jednotlivou myšlenku. Mnoho sportovců se přesvědčilo, že natrénováno prodloužení této schopnosti je mimořádně užitečné v jejich sportovní praxi. Začněte opakovaným soustřeďováním v trvání 10 sekund, později 20 sekund, 30 sekund. Kulturista potřebuje udržet intenzivní koncentraci asi 1 minutu (trvání série), a pak se vracet ke stejnému stupni koncentrace během následujících sérií.
Věnujte každý den 5-10 minut pokusu prodlužovat schopnost koncentrace. Uvedený cvik můžete provádět i pomocí obrázku kulturistu nebo díváním se na svůj obraz v zrcadle. Zaměřte se na určitou svalovou skupinu na obrázku nebo v zrcadle tak dlouho, jak to dokážete. Pokud do vaší mysli vstoupí rozptylující myšlenky, nesnažte se je zahnat, ale prostě vraťte pozornost zpět k svalové skupině.

Cvičení 2

Usaďte se pohodlně na tichém místě a zavřete oči. Nalaďte se na nějaký pocit nebo myšlenku, kterou prožíváte a řekněte si: Teď jsem si vědom pocitu ... \"Pak otevřete oči, soustřeďte se na cosi z okolního prostředí a řekněte si: teď jsem si vědom ... (Čehosi, co se děje mimo vás). Takto opakovaně přesouvejte pozornost ze svého nitra na vnější svět během několika minut.

Když jste v posilovně, zaměřte se na určitou svalovou skupinu a uvědomujte si pocity v ní během série. Soustřeďte se například na biceps a představte si, že jste chirurgem pokoušející se porozumět složitosti vrcholové svalové kontrakce. Prociťujte napětí v paži při každém jednom opakování.

Zapamatujte si: špičkoví kulturisté se dokáží dokonale soustředit a nenechají se vyrušit bezvýznamnými pobídkami. Ovládají umění koncentrace, výsledkem čehož jsou kratší a efektivnější tréninky. A kdo z nás by nechtěl rychlejší pokroky a méně času stráveného v posilovně zároveň? Se zdokonalenou schopností soustředění to dokážete.
323662_314689801916677_202786569773668_877179_1783373776_o.jpg