Triky na hubnutí

Autor: Pavel Vacek

 
Jistě znáte dobře zavedená stravovací pravidla na hubnutí, která je třeba dodržovat. Jíst šest až osm porcí denně, aby se vaše sacharidy mohly držet v šachu, a přijímat vysoký příjem bílkovin. A pak ještě existují méně známá vychytaná pravidla. Mohou se třeba někomu zdát kontraproduktivní, ale bylo prokázáno, že fungují, a to buď vědecky, neoficiálně nebo obojí. 
1. Hřešte při dietě!
Divili byste, jaký může mít podvádění v dietě efektivní účinek na redukci tuků. To neznamená, že byste měli jíst ve fast foodu celý den, ale jde spíše o to, že můžete zvýšit sacharidy a celkový příjem kalorií v jeden konkrétní den. Dokonce můžete sníst jedno jídlo jaké chcete: pizzu, hamburger a hranolky, lasagne, atd. cheese-pizza.jpg
Proč to funguje?
Pokud jste v přísné dietě, vaše hladina hormonu leptinu začne kriticky klesat. Leptin snižuje pocit hladu a zároveň zrychluje metabolismus, takže když jeho hladina začne klesat, spálíte méně kalorií. Přejídání zvyšuje hladinu leptinu, který drží metabolismus na maximum, a vy nemáte hlad, což vám umožní spalovat více kalorií. Jak na to? Zvyšte přísun kalorií o 25% - 50% jeden den v týdnu, anebo alespoň zdvojnásobte svůj příjem sacharidů v tento den.
2. Jezte před spaním!
 Zatímco spíte, vaše tělo je v podstatě v katabolismu, odstraňuje aminokyseliny z vašich svalů a přeměňuje je na pohonné hmoty mozku z důvodu nepřítomnosti jídla. A protože každá ztráta negativně ovlivní váš metabolismus, zabrání se tím i ztrátě tuků.

Proč to funguje?
Jíst těsně před spaním znamená, že aminokyseliny se budou čerpat z tohoto jídla, a nikoliv ze svalů. Nicméně doporučujeme pouze bílkovinu nebo tuk. Dobrý nápad je tvaroh, řecký jogurt, přírodní arašídové máslo, ořechy, lněný olej a kaseinový proteinový prášek - to vše se pomalu tráví. Výzkum ukázal, že i kasein může pomoct spalovat tuky v noci během spánku.

Jak na to?
Snězte buď 8 lžic nízkotučného tvarohu, 1 lžíci přírodního arašídového másla nebo jednu odměrku kaseinového prášku. long baner.jpg
3. Konzumujte pomalé sacharidy před tréninkem!
Mnoho lidí stále volí rychlé sacharidy před tréninkem v domnění, že poskytnou svalům rychlou energie. Máte pravdu, ale nepomůže Vám to spálit přebytečné tuky. Důležité je pomalé trávení a rozkladání sacharidů s nízkým glykemickým indexem.

Proč to funguje?
Ze studie vyplývá, že sportovci užívající před tréninkem jídlo s nízkým glykemickým indexem, spálili více tuku při cvičení a byli schopni cvičit déle  než ti, kteří konzumovali potraviny s vysokým glykemický indexem.

Jak na to?
30 minut před tréninkem přijměte 20 - 40 g sacharidů s nízkým glykemickým  indexem v podobě celozrnného pšeničného chleba, ovesných vloček, sladkých bramborů nebo 20 g syrovátkového proteinu.
4. Zaostřeno na tuk!
Omezit tuky na minimum není dobrý nápad. Zdravé tuky, zejména omega-3 mastné kyseliny, stejně jako mononenasycené tuky, mohou skutečně pomoci k úbytku tělesného tuku.

Proč to funguje?
Tučné ryby jako například losos a pstruh, nebo ořechy jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, zatímco olivový olej, arašídové máslo, avokádo a vejce jsou všechny dobré zdroje mononenasycených tuků.
 
Jak na to?
Udržujte příjem tuků na 20% - 30% z celkových denních kalorií. Nejste si jisti, co jíst ke snídani? Máme pro Vás tip: vejce. Výzkum ukázal, že lidé, kteří konzumují celá vejce k snídani, spálili mnohem více tuků než ti, kteří vejce nejedli. 393837_203939866371869_173378329428023_349288_1461423648_n.jpg
5. Spalujte tuky pomocí OVOCE!
Kolik znáte lidí, kteří dostali tuky z těla pomocí ovoce, třeba pomocí banánů? Asi moc ne, viďte? Myslel jsem si to. Ovoce není zrovna to nejideálnější, ale některé druhy jsou lepší než ostatní, pokud jde o získání štíhlé linie.

Proč to funguje?
Lidé, kteří jedli půlku grapefruitu nebo osm lžic grapefruitové šťávy třikrát denně zhubli v průměru o 4 kg za 12 týdnů. Je to pravděpodobně proto, že šťáva z grapefruitu snižuje hladinu inzulínu a zvyšuje rychlost metabolismu. Jablka na druhou stranu obsahují antioxidanty zvané polyfenoly, které kromě zvýšení síly a vytrvalosti pomáhají při odbourávání tuků, a to zejména v oblasti břicha.

Jak na to?
Přidejte půlku grapefruitu k snídani a k obědu každý den a jedno velké jablko jako váš zdroj předtréninkových sacharidů.
6. Kontrolujte VÁPNÍK!
 Konzumace mléka a mléčných výrobků není jen o získání bílkovin pro budování svalové hmoty, vápník je obrovskou výhodou pro odbourávání tuků. Mnoho studijí prokázalo, že vápník se podílí na zvýšeném spalování tuků, zejména v okolí břicha. Hormon calcitrol totiž podporuje spalování. Vápník může také pomoci snížit množství tuků v potravě absorbované ve vašich střevech.

Jak na to?
Jezte mléčné výrobky, jako jsou nízkotučný tvaroh a řecký jogurt dvakrát nebo třikrát denně.
7. Jezte BIO!
Nákup ekologicky pěstovaných potravin vás bude stát o nějakou korunu navíc, ale u některých potravin se to vyplatí, protože mohou výrazně zlepšit proces spalování tuků.

Proč to funguje?
Ekologicky vyprodukované mléko mělo zhruba o 70 % více omega-3 mastných kyselin než běžné mléko a také více CLA, obě látky podporují spalování tuku a stejně tak pomáhají budovat svalovou hmotu.

Jak na to?
Nakupujte bio mléko, tvaroh, jogurt, sýr a hovězí maso. icewater.jpg
8. Místo DRINKU si dejte raději studenou vodu!
Pitná voda se může zdát jako příliš jednoduchý způsob, jak získat štíhlé tělo, ale funguje to! Obzvláště když je voda studená. Navíc je levná, takže ušetříte peníze, které mohou být použity na nákup bio mléka, mléčných výrobků a hovězího masa. Věděli jste, že pitím dvou šálků studené vody zvýší rychlost metabolismu o 30 %. Některé studie zjistily, že lidé, kteří pili 2 šálky vody mezi jídly, jedli méně a zhubli dalších 5 kilogramů v průběhu 12 týdnů.

Jak na to?
Pijte dva šálky studené vody mezi jídly po celý den. Co rozhodně nedělejte? Nepijte dietní limonády!!! Mnoho lidí je závislých dietní limonádě a jiných nápojích, které jsou uměle slazené a dokážou uspokojit sladké chutě. Výzkum prokázal, že takové nápoje způsobují chuť k jídlu, takže je větší pravděpodobnost, že při jejich konzumaci vybočíte ze zdravého stravování. Navíc tyto nápoje zvyšují uvolňování inzulinu, který může potlačovat spalování tuků.
9. Kupte si SÓJU!
Vím, co si myslíte. Opravdoví muži nejedí sóju!  Ale ve skutečnosti muži sóju jedí, protože je to silný spalovač tuků. Věděli jste, že bylo zjištěno, že jedinci, kteří jedli 20 g sojových bílkovin denně po dobu tří měsíců, ztratili značné množství břišního tuku v porovnání s těmi, kteří používali kasein. Dále bylo zjištěno, že sója zvyšuje hladinu růstového hormonu, který pomáhá budovat svalovou hmotu, a zároveň spaluje tuk.