Tomáš Tabačiar-Vítězit je pocit k nezaplacení

Autor: Pavel Vacek

Tomáše Tabačiara mohli fanoušci v České republice sledovat na amatérské části soutěže EVL’s Prague a vždy dostál své pověsti skvělého slovenského reprezentanta. Nyní ho v Praze uvidíme v nové roli. V roli profesionála IFBB, který se utká s nejlepšími profíky kategorie do 212 lb. Jaká jsou jeho očekávání a co si myslí o samotné soutěži? Dozvíte se z následujícího rozhovoru..

Ahoj Tomáši, máš za sebou profesionální debut. Můžeš s odstupem času popsat nějaké dojmy, co ti utkvěly v paměti?

Tato soutěž byla pro mě především velkým testem. Zejména jsem potřeboval vědět a vidět, jak budu mezi profesionály vypadat. S odstupem času mohu už říci, že do Chicaga jsem nepřišel ve své top formě, protože jsem zkusil nový závěr, novým způsobem, který mně absolutně nevyhovuje. Nevyšlo to podle představ a proto se musím vrátit ke svým obvyklým a ověřeným praktikám.

Mění se pro tebe osobně něco tím, že soutěžíš mezi profíky?

Samozřejmě, to se mění velmi. Celý druh přípravy v profesionálech se zcela liší od přípravy na soutěž v amatérech a právě v tomto teď zatím vidím velké rezervy. Musím v první řadě zapracovat na svalových objemech, protože soupeři jsou mnohem objemnější. Zde nestačí být jen vyrýsovaný, ale také objemný, a abych toho dosáhl, chci tomu přizpůsobit celou svou přípravu.

Čím podle tebe můžeš zaujmout, co je tvoje silná stránka a na čem musíš v porovnání s profi konkurencí nejvíce zapracovat?

Mohu zaujmout svou připraveností. Na tom jsem stavěl i v amatérech a to chci přenést i mezi profíky. Bohužel, přesně toto mi právě chybělo na soutěži v Chicagu a to je aktuálně první věc, kterou mohu změnit natolik, abych byl pro rozhodčí zajímavější. Jak jsem ale už řekl, jenom to stačit nebude. Mou silnou stránkou musí být i objem svalů, který dokážu vybudovat, protože 95% mých soupeřů je téměř o hlavu menších než já a při váze 212 lb vypadají obrovsky.

Změnila se třeba strategie v tom, že plánuješ, že na nějaké závody budeš chodit plnější, na jiné menší, ale vysušenější?

V první řadě musím přijít do každé soutěže 100% připraven. Ať už mám kilo více či méně, na tom až tak nezáleží.

Dáváš na něco teď větší důraz ať už při tréninku, stravě, nebo suplementaci?

Myslím si, že toto vše je jedna nedělitelná součást a já se plně koncentruji na všechny tři body mé přípravy. Trénink, doplňky a výživa, to vše se snažím dodržovat na 100%

Tebe čeká prestižní soutěž Evl’s Prague. Jaké umístění by pro tebe znamenalo úspěch?

Chtěl bych se dostat do top 10, ale chci mít lepší formu než v Chicagu a pokud bude umístění ještě lepší, než bych chtěl, budu samozřejmě o to raději.

Ty jsi v Praze úspěšně závodil jako amatér. Co by si řekl o organizaci soutěže a můžeš ji porovnat s mnoha soutěžemi, které jsi absolvoval ve své kariéře?

Mám velmi rád tuto soutěž, protože byla vždy dobře organizovaná a vždycky jsem se na ní prezentoval v Top formě. Ta soutěž má světové parametry a i proto chci využít této příležitosti a zabodovat tu už jako profesionál.

Na kterou soutěž vzpomínáš asi úplně nejraději a proč?

Existují dvě soutěže, na které vzpomínám za celou svou dosavadní kariéru. Tou první je Mistrovství Evropy v roce 2010, kdy jsem se stal Absolutním vítězem. Stát na stupních vítězů jako ten nejlepší a poslouchat svou národní hymnu, to je pocit k nezaplacení. Druhou soutěží je právě Olympia Amateur v Praze, kde jsem zvítězil v kategorii a měl jsem svou životní formu. Tam mě navíc potěšilo velké množství fanoušků, kteří mě přijeli podpořit.

Největším lákadlem EVL’s je pro kulturisty možnost získání Profikarty IFBB. Ty už ji máš a tak mi dovol jednu kacířskou otázku. Stojí to za to?

Od roku 2015 si jdu tvrdohlavě za je

dním. A tím je zisk Pro Card, což mi nakonec vyšlo a uspěl jsem. Profi karta sama o sobě byla můj cíl, takže boj za její zisk za to určitě stál. Nicméně, jak se to bude dále vyvíjet, je jen na mně, mých cílech a bude zase opět záležet jenom na mně, jak toto všechno dokážu naplnit.

Vloni kategorie do 212 lb bohužel nebyla, letos ovšem ano a ty budeš jedním z účastníků. Láká tě souboj s absolutní špičkou jako je např. FlexLewis, který EVL’s několikrát vyhrál?

Právě proto jsem za tu kartu bojoval a pro tohle stojí za to, ji vlastnit. Stát na jedné scéně s nejlepšími z nejlepších a bojovat s nimi o vítězství.

Máš nějakého oblíbeného závodníka do 212 lb, nebo sleduješ někoho víc než ostatní? A proč?

Mým oblíbeným v roce 212 je Flex Lewis.

Jaké to je, sledovat po mnoho let účastníky Mr. Olympia a najednou stát vedle nich a bojovat o postup na zmíněnou soutěž?

Vlastně už jsem to řekl v předchozí otázce. Je to nepopsatelná zkušenost.

Tvoje popularita rapidně roste, spoléháš na to, že se projeví i v hledišti v Praze?

Budu rád za každého jednoho fanouška, který mě přijde podpořit na takto významnou a prestižní soutěž. Velmi si jejich podpory cením.

Ty si všeobecně znám i tím, že se věnuješ i rodinnému životu, máš tři děti. Mnoho mužů oddaluje plánování rodiny s tím, že by se museli vzdát cvičení a kulturistiky. Máš pro tyhle kluky nějakou radu, nebo vzkaz?

Soutěžení v kulturistice je první řadě jenom velké hobby a rozhodně to není nic, co by nahradilo rodinu. Taková věc na světě není. Vždycky jsem chtěl mít děti, to byla moje priorita a já bych nikdy tuto prioritu neodsouval jen kvůli soutěžení. Ale pokud máte správného partnera, můžete úspěšně skloubit sport i spokojenou rodinu.

Děkuji ti Tomáši za rozhovor a budeme se na tebe těšit na EVL’s Prague.