Tomáš Tabačiar- Svůj boj o Pro kartu nekončím

Autor: Extrifit

Tomášovi Tabačiarovi uniklo vítězství v kategorii kulturistika do 90 kg na EVLS Prague 2016 pouze o jeden bodík. Tím pádem ani nemohl bojovat v absolutce o PRO kartu, což byl jeho cíl. Bylo z toho znovu stříbro jako týden předtím na Arnold Classic Europe (tehdy do 95 kg). Po návratu do Žiliny jsme se s ním popovídali.

Před cestou do Prahy si měl obavy, zda se vejdeš do kategorie do 90 kg, jelikož kategorie do 95 kg na těchto závodech nebyla, ale zvládl si to. Jak se ti to povedlo?

S mým trenérem Josefem Pírym jsme se shodli na tom, že půjdeme do kategorie do 90 kg a tomu jsme museli přizpůsobit závěr, jelikož bylo třeba redukovat hmotnost i saunováním. Jak vypadal můj den, ve kterém jsem absolvoval prezentaci na soutěž? Jelikož jsem se musel vejít do váhového limitu, ve čtvrtek 29. 9. jsem do prezentace nemohl nic jíst ani pít. V tento den jsem měl budíček o 5.00 h, do Prahy jsem cestoval ze Žiliny vlakem a o 13:00 jsem se ubytoval v hotelu, který jsem si vybral takový, aby byla v něm sauna a fitness. Hned po ubytování jsem se šel potit do sauny, kde jsem za hodinu snížil svou hmotnost skoro o 3 kg. Pak jsem si vzal taxík do Tipsport arény, v níž se konala prezentace na soutěž. Tam jsem navážil přesných 90 kg, a tak mě zapsali do této kategorie. Ulevilo mi, že to vyšlo a mohl jsem začít ladit formu na závody. Kolem 16:00 jsem se vrátil do hotelu a do té doby jsem nic nepil ani nejedl. Bylo to náročné, ale vydržel jsem to. Telefonoval jsem se se svým trenérem, který mi řekl, že mohu přijmout nějaké tekutiny a dát si první jídlo. Ještě v ten samý den jsem měl pak večer trénink v hotelovém fitku.

Chtěl si vyhrát, proto tě druhé místo nemohlo uspokojit, ale co říkáš na svou formu, byla taková, jakou si chtěl?

Formu jsme udělali úplně top a také podle hodnocení trenérů, rozhodčích a dalších odborníků jsem udělal další progres. Skončil jsem na druhém místě pouze o jeden bod za vítězem. Vyhrál Zohir Mihoubi, ale bylo to velmi těsně, on měl dobré partie, já jsem měl jiné dobré partie a v ten daný den se o něco víc líbil rozhodčím tento Alžířan. Ale takový je sport, někdy cyklista vyhraje o galuzku, někdy motocyklový závodník zvítězí o sekundu a někdy kulturista triumfuje o jeden bod. Přiznám se, že jsem byl z druhého místa zklamaný. Doufal jsem ve vítězství, chtěl jsem v absolutce zabojovat o PRO kartu, ale bohužel nevyšlo to. V Praze jsem měl silnou konkurenci, v kategorii do 90 kg startovali čtyři medailisté z letošního Arnold Classic Europe. Například Estonec Ott Kiivikas (v Praze byl čtvrtý do 90 kg, v Barceloně získal stříbro do 85 kg), řekl, že takových kvalitních konkurentů jako na EVLS Prague neměl ani na mistrovství světa. Na absolutní titul jsem favorizoval vítěze mé kategorie, ale nakonec vyhrál domácí závodník Pavel Beran, jehož forma, prezentace a pózování ho zaslouženě vynesly na nejvyšší piedestal.

Co dál, další pokus o splnění svého snu přijde kdy?

Z toho pražského zklamání jsem se už vyspal a požádal jsem o start na IFBB Diamond Cup v Aténách (26. 11.), což mi v SAKFST již schválili. Nyní mám přes sedm týdnů čas na přípravu a doufám, že do třetice se mi to podaří. I na této soutěži absolutní vítěz v kulturistice získá PRO kartu, takže motivace je velká. V jaké kategorii budu soutěžit, to teď nevím, ale je to jedno, protože prvořadá je forma, kterou chci mít alespoň takovou jako v Praze nebo ještě lepší.

Kdy začneš tažení na Atény?

Tento týden funguji v light režimu, t. j. trénink pouze jednou denně plus ranní kardio nalačno. Teď si ještě můžu dovolit více sacharidů, ale určitě to nepřesáhne únosnou míru. Plánuji formu udržovat a pak v závěru to ještě vygradovat. Takzvaný udržovací režim by měl trvat týden až dva, pak během těch šesti týdnů bych chtěl zabrat úplně na maximum, dvoufázové tréninky a v závěru co nejlépe vyladění formy. Vše jsem konzultoval se svým trenérem, který mi je velkou oporou, za což mu děkuji. Trenér řekl, že mi připraví vše tak, aby to bylo perfektní, a já mu věřím. Velmi oceňuji, že ho mám. Když jsem byl v Barceloně i Praze, tak jsme spolu konzultovali po telefonu každý detail. Vděčím mu za hodně. Je to top trenér a výsledky naší spolupráce hovoří za vše. V tomto roce jsem absolvoval pět soutěží a ze všech mám medaili. Na jaře jsem se stal absolutním mistrem Slovenska, získal jsem bronz na mistrovství Evropy, zlato na IFBB Diamond Cup v Žilině, v podzimní sezóně jsem byl stříbrný na Arnold Classic Europe i EVLS Prague. Listopadový IFBB Diamond Cup v Aténách bude další příležitostí na úspěšný výsledek. Každá soutěž je jiná, ale v Aténách budu chtít jednoznačně vyhrát a pokusit se získat PRO kartu. Za tímto účelem tam půjdu.

Převzato z Mozolani.com