Tomáš Tabačiar 8 dní před Diamond Cup

Autor: Extrifit

Dnes 18. 11. dělí jen 8 dní do startu slovenského reprezentanta v kulturistice Tomáše Tabačiara na soutěži IFBB Diamond Cup v Aténách (26. 11.), na níž absolutní vítěz v kulturistice získá PRO kartu.

Pro Tomáše Tabačiara je rok 2016 úspěšný. Dobré výsledky dosáhl v jarní sezoně (absolutní mistr Slovenska v Dubnici n. V., bronz na Mistrovství Evropy v Santa Susanne v kulturistice do 90 kg, 1. místo na Diamond Cupu v Žilině v kulturistice do 95 kg) i aktuální na podzim - 2 . místo v kulturistice do 95 kg na Arnold Classic Europe v Barceloně (25. 9.) a 2. místo v kulturistice do 90 kg na EVLS Prague (1. 10.). Další možnost na splnění svého snu zisk PRO karty bude mít na Diamond Cupu v Aténách.

PŘÍPRAVA

"Začátek přípravy na tuto soutěž, kterou jsem odstartoval hned po EVLS, byl komplikovaný, protože jsem dostal chřipku, čtyři dny jsem ležel doma a bral infuze. Všechno zlé je však k něčemu dobré, ten odpočinek mi pomohl a pak jsem se vrátil do tréninkového procesu plný sil, energie a elánu. Příprava jde dobrým směrem, jelikož se mi podařilo přibrat nějakou svalovou hmotu a uvidíme, do jaké formy to dokážu zpracovat. V této přípravě se mi váha vyšplhala až na 103 kg, co jsem dosud v dietním období nikdy neměl, ale v současné době vážím 98,5 kg a startovat chci v kategorii do 95 kg, což si myslím, že nebude problém. Důležitá není váha, ale forma, v jaké nastoupím na stage. Je jedno, jak vypadáš dva týdny, týden nebo den před soutěží, důležité je, jak vypadáš těch deset minut, když stojíš na stage, tehdy se láme chléb. "

Tomáš Tabačiar v prvních třech až čtyřech týdnech trénoval systémem ráno kardio, večer silový trénink. "Pak jsem postupně přešel do dvoufázových silových tréninků, po kterých vždy následuje 20 až 30-minutové kardio. A v tomto pokračuji. Trénuji tak, abych byl symetrický, měl dobrou propracovanost postavy, byl tvrdý a vyrýsovaný. Nezaměřil jsem se na žádnou svalovou partii, i když je pravda, že ze slabin jsem udělal docela přednost, co se týká zad a ramen, takže uvidíme, jak to bude na soutěži. Můj denní příjem sacharidů, které čerpám z rýže a ovesných vloček, je konstantně 100 až 150 g, což mi vyhovuje, protože můžu jít v tréninku na maximum a to je důležité. V této přípravě jsem nezařadil sacharidové nuly, nakolik mi to nedělalo dobře, byl jsem z nich velmi unavený a hladový, narušovalo mi to nervový systém, nebavilo mě trénovat, zkrátka, vůbec mi to nepasovalo. Proto mi to můj trenér Jožko Píry vyloženě zakázal. Co se týče příjmu bílkovin, ty držím na úrovni denně 3 až 3,5 g na 1 kg tělesné váhy. Bílkoviny čerpám z více zdrojů. Střídám to, snažím se každou dávku masa mít jinou (kuřecí, krůtí, hovězí), jím i ryby, vajíčka (denně sním kolem 20 bílek). Před třemi týdny jsem vysadil mléčné výrobky jako cottage a tvaroh. Deset dní před závodem jsem vysadil i sůl a některé doplňky výživy, které zadržují vodu. "

Tomáš Tabačiar je jednou z tváří české značky Extrifit a od tohoto českého výrobce má i kvalitní doplňky výživy, které používá v přípravě. "Jsou to beceačka, amino peptidy ve velkém, hydro proteiny, spalovače apod. Je to velká pomoc, můj sponzor na mně nešetří, mohu si dávat maximálně dávky, jaké se dají, za což mu děkuji. "

AMBICE

"Se svým životem jsem maximálně spokojený. Mám velkou a zdravou rodinu, kterou miluji, mám ideální podmínky pro cvičení, mám sponzory, ale nic jsem nedostal jen tak zdarma. Tomuto sportu se věnuji 11 let a ruku v ruce s výsledky přišel i zájem sponzorů. Odkdy jsem začal spolupracovat s Jožkou Pírym zaznamenávám progres ze soutěže na soutěž a o tom je tento sport. Stále se zlepšuji, nabírám svalovou hmotu a na světových soutěžích končím na předních příčkách, to mluví samo za sebe. Za každého mluví výsledky a já je mám. Do Řecka určitě půjdu s tím, abych získal PRO kartu. Dělám pro to maximum. Rád bych se tam představil v životní formě, protože na každé soutěži chci být lepší než na té předchozí. Progres je očividný, a pokud dokážu svalovou hmotu zpracovat do takové formy, abych byl co nejtvrdší, pak to už bude na rozhodčích, co budou preferovat a kdo se jim bude líbit. Laťku jsem si v této sezoně postavil vysoko, na PRO kartu nestačí vyhrát pouze svou kategorii, ale i absolutku. Budu bojovat a věřím, že tentokrát to vyjde. Cíl je jasný, chci se stát profesionálním kulturistou a musím pro to udělat maximum. Děkuji všem, kteří mi v přípravě pomáhají, velmi si toho vážím. "

Tomáš Tabačiar odletí do Řecka v pátek 25.11. ráno a v tento den v Aténách absolvuje prezentaci. Na stage soutěže IFBB Diamond Cup se postaví v sobotu 26.11.

Držte mu palce!

Překlad z Mozolani.com