Tajná zbraň jménem...

Autor: Petr Pohl

Voda. V minulém článku jsme podrobně rozebrali téma vajec, dnes přišla řada na H2O – sice se nenacházíme v horkých letních měsících, ale dodržování pitného režimu je důležité i teď, v zimě. Povíme si, k čemu všemu vodu potřebujeme, jaké procesy v našem těle řídí, kolik ji denně vypít a v neposlední řadě jaká rizika se pojí s jejím nedostatečným příjmem. Našejkujte si protein a pohodlně se usaďte, začínáme!

 Voda je nezbytnou součástí všeho živého a nachází se v každé buňce. Planeta Země se skládá z přibližně 70% vody; stejně tak i naše tělo. Je nedílnou součástí všech tělních tekutin. V lidském těle má funkci přepravní, rozpouštěcí, vylučovací (odvádění škodlivin) a neméně důležitou funkci termoregulační. Přímo ovlivňuje proteosyntézu, proces, při kterém si tělo vytváří bílkoviny. Dále pomáhá tělu zbavit se nebezpečných toxinů a zlepšuje metabolizaci tuků. Voda toho zkrátka umí strašně moc a jenom vyjmenování všech pozitivních účinků na lidské tělo by zabralo několik stránek formátu A4. Čím lépe budete dodržovat správný pitný režim, tím lépe budou jednotlivé procesy probíhat a tím větší budou vaše svaly.

To nás přivádí k dalšímu tématu, a tím je samotný pitný režim. Existuje mnoho vzorců, přes které si snadno můžete vypočítat, kolik litrů denně vypít, a já vám dva z nich uvedu v následujících řádcích. První vzorec je takový, že na každých 10 kg tělesné hmotnosti byste měli vypít zhruba 300-400 ml neslazených tekutin. Na vzorec druhý už budete (nejspíš) potřebovat kalkulačku – vezměte svoji hmotnost a vynásobte číslem 0,035. Výsledná hodnota udává optimální denní příjem tekutin (v litrech), nicméně každému člověku bude vyhovovat trochu něco jiného. Při samotné kalkulaci denního příjmu berte v potaz následující faktory:

 

  • Fyzická aktivita – dělník bude potřebovat tekutin víc, než úředník (vyšší pohybová náročnost)
  • Klimatické podmínky – teplota, vlhkost vzduchu (větší teplo - více potu - potřeba pít více vody)
  • Věk – obecně čím je člověk starší, tím více by měl pít
  • Pohlaví – denní příjem vody by měl být u mužů až o 20% vyšší, než u žen(!)
  • Zdravotní stav – při horečce, průjmu zvýšená potřeba příjmu tekutin

Pití vody také přímo ovlivňuje účinky některých suplementů, viz. kreatin monohydrát. Díky němu dochází ke zvětšení svalové buňky a vy jste následně větší a plnější. Tento proces se ale uskuteční pouze tehdy, má-li tělo dostatečný příjem H2O. Voda má také výborné účinky na vitaminy (B,C), neboť funguje jako jejich rozpouštědlo – s dostatkem vody budete z jejich účinků těžit naplno.

 Jediné, čemu se raději vyhněte velkým obloukem, je pití vody bezprostředně před spánkem. Zbytečně byste si ho zkazili, neboť byste měli neustálou potřebu lítat na toaletu. (Já vím, na to už jste určitě přišli sami, jen připomínám...) Vodu přijímejte v průběhu celého dne; obzvláště důležité je přijmout tekutiny ihned po probuzení, protože tělo potřebuje doplnit zásoby. Nezapomínejte na pitný režim ani během samotného tréninku – spousta vody se vyloučí v podobě potu, takže pokud chcete, aby vám to dobře zvedalo, dostatečně pijte. Zajistíte si tím lepší pumpu a prospěje to vašim kloubům, které budou díky dostatku H2O lépe zvládat tíhu činek-závaží. Ideálně si „dávku“ v gymu rozdělte do více skleniček po menším objemu.

            A v jaké formě vodu vlastně přijímat? Máte na výběr ze čtyř možností:

  • Balená kojenecká
  • Minerální
  • Filtrovaná
  • Kohoutková - tam ale záleží na lokalitě, ve které se nacházíte, protože všude je voda jiná (jak po chuťové, tak kvalitativní stránce). Všeobecně ale můžeme říci, že kvalita naší české vody z vodovodu je nadmíru dobrá.

Nyní nastal čas vyjmenovat si některá rizika spojená s nedostatečným příjmem tekutin. Čistě teoreticky vás dehydratace může zabít, ale myslím si, že to vám, čtenářům Extrifitu, nehrozí. Co vám ale hrozit může (při nedostatečném příjmu tekutin), je např. únava a s ní spojená vyčerpanost, rozladěnost a zhoršená koncentrace. V neposlední řadě se to podepíše i na vašem dechu, s kterým budete mořit vše živé. A jak vlastně takový nedostatek tekutin poznám? Tmavá hutná moč, únava, hlad (i přes to, že jsem jedl), suchá kůže, vrásky… Indikátorů je opravdu mnoho.

 Voda je životně důležitá tekutina, která v našem těle zastává mnoho funkcí a řídí nespočet  důležitých procesů pro budování svalstva. Lidé často na správný příjem vody zapomínají, což je fatální chyba. Pokud je intenzita vašich tréninků vysoká, jedna z nejjednodušších věcí, kterou pomůžete vašemu tělu se opravit, je zkrátka pití více vody. Jak prosté.