Správná výživa pro vaše klouby!

Autor: Pavel Vacek

Na to, abyste měli problémy s klouby, nemusíte být ani staří, ani obézní, nemusíte mít sedavé zaměstnání nebo se málo hýbat. S bolestmi kloubů se potýkají i sportovci a kondičně cvičící jedinci s ukázkovým životním stylem. Přitom stačí tak málo, prostě se o své klouby trochu více starat, a to ještě před tím, než začnou dělat potíže. Základem je samozřejmě přiměřený pohyb. Ze sportů se doporučuje plavání, jízda na kole popř. rychlá chůze. Pokud holdujete jiným sportům jako je tenis, fotbal, basketbal nebo třeba posilování, mějte se na pozoru. Kdo si v posilovně potrpí na leg press a hluboké dřepy, by jistě mohl vyprávět. Zařaďte proto ve fitku alternativní cviky na nohy a celkově cviky dost často obměňujte, abyste klouby nezatěžovali jednostranně.

 

45

Kromě správného cvičení je také nezbytná vyvážená, plnohodnotná strava obsahující základní potraviny. Pozorně zvažte, které potraviny jsou pro vás důležité a které ne. Je třeba také omezit kouření a alkohol. Ale to jistě už dávno dobře víte.

A které potraviny bychom si měli dopřát v hojné míře? V prvé řadě je to zelenina (syrová nebo dušená) a ovoce (syrové), celozrnné pečivo, směsi ovesných vloček, ořechy, rýže, sušené plody (bez obsahu síry), papáju, banány, šípky, želatinu a tučné ryby. Pokud patříte mezi sportovní nadšence, neměli byste zapomenout na všelijaké doplňky výživy jako organický křemík, výtažek z hroznového vína, výtažek z kůry borovic, šípkový prášek, glucosaminsulfát, chondroitisulfát, kolagen, minerální látky, stopové prvky nebo MSM (organická síra).

dorian_yates_nutrition_interview_a – kopie.jpg

Přehled doporučených potravin a doplňků:

Voda

Obyčejná voda je opravdovým všelékem. Do nekonečna opakované historky o pitném režimu jsou i tady na místě. Pozitivní účinky dodržování pitného režimu ocení i naše klouby. Voda zásobuje tkáně a orgány tekutinami. Dopravuje důležité látky do všech orgánů a samozřejmě i do našich kloubů. Proto je nezbytné, abyste hodně pili, optimálně 2 až 3 litry denně. Pozor si dávejte na přemíru oxidu uhličitého v nápojích, raději vždy sáhněte po neperlivé vodě.

Papája

O papáje se hovoří jako o zázračném ovoci. Toto šťavnaté a sladké ovoce obsahuje prospěšné enzymy papain, chymopapain, provitamin A, vitamin C, draslík a hořčík. Právě draslík a hořčík jsou pro zdraví našich kloubů to pravé. Enzymy papáji navíc urychlují a aktivují všechny procesy v těle a jsou důležité pro využití živin. Určitě tedy není na škodu si po hovězím steaku dát plátek papáji, kromě toho, že dobře chutná, pomohou její enzymy rozložit v žaludku těžko stravitelné bílkoviny z masových vláken a přeměnit je na potřebné aminokyseliny.

Šípky

Věděli jste, že šípky jsou takovým přírodním multivitaminem, který se používá na povzbuzení imunity a pomáhá bojovat proti zánětům? Šípky jsou ovoce, které obsahuje spousty malých zrníček. Běžně známe šípkovou marmeládu, čaj, víno nebo sirup. Nás ale bude zajímat hlavně šípkový prášek z rozemletých sušených plodů. Prášek z šípků je vynikající antioxidant a zabraňuje vzniku volných radikálů, které ničí buňky. Šípky jsou účinným bojovníkem proti zánětům kloubů, zabraňují vstupu bílých krvinek do postiženého místa, a tím chrání chrupavku před další likvidací. Kromě toho mají ještě spoustu dalších pozitivních účinků, vždyť jsou již mnoho let součástí lidového léčitelství. Zmiňovaný prášek bývá součástí vitaminových doplňků, v obchodech jej seženete zejména v kombinaci s vitaminem C.

Výtažek z jader tmavého hroznového vína

Hroznová jádra podobně jako šípky patří mezi vynikající antioxidanty a chrání buňky před nebezpečnými volnými radikály. Navíc usnadňuje cirkulaci krve v těle, a tím zlepšuje zásobování pojivových tkání a kloubů důležitými látkami. Konzumace hroznového vína je opravdu prospěšná, hrozny obsahují hlavně vitamin C a vitaminy skupiny B, ale pozor na vysoký obsah cukru!

Banány

Banány obsahují vitamin A a C, minerální látky (zejména fosfor, železo, draslík, hořčík, mangan) a vlákninu. Draslík je důležitý pro správnou činnost svalové hmoty a chrání organismus před škodlivinami. Jeho nedostatek se právě projevuje bolestmi kloubů. Hořčík se zase postará o plynulou souhru nervových a svalových vláken a zamezí tvorbě svalových křečí. Navíc tento prvek podporuje ukládání vápníku v kostech. Banány mimo jiné obsahují všech osm aminokyselin, stavební kameny bílkovin, které si tělo nedokáže vyrobit samo a přijímá je jen z potravy.

Extrakt z kůry borovic

Zajímavý a účinný doplněk. Také extrakt získaný z kůry borovic v sobě skrývá antioxidační vlastnosti. Vysoce kvalitní extrakt se získává zejména z francouzských borovic, s jejichž pomocí se léčí například artritida.

24280Vareni-a-stolovanizeleninadusicnany-foto-2.jpg

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová není jen jazykolamem, ale velmi důležitým  polysacharidem, který tvoří základ chrupavkové struktury, bez ní se prostě chrupavka nevytvoří. Teprve při spojení s látkou chondroitinsulfát vznikne ta správná pevná, pružná, dobře stlačitelná struktura, která dobře klouže. Čím více této kyseliny máte, tím lépe se hýbete.

Tato kyselina plní v lidském těle mnoho funkcí. Pro nás je důležité, že usnadňuje plynulý pohyb v kloubech. Pozitivně ovlivňuje stabilizaci a strukturu povrchu chrupavky a podílí se na zvýšeném počtu buněk v chrupavce. V medicíně se používá jako lék na artrózou postižené klouby, kdy je dovnitř kloubu vstříknuta pomocí injekční jehly. Klouby se pak doslova promažou, vy nebudete cítit takovou bolest a zlepší se i vaše sportovní výkony. Právě injekční podání této kyseliny je nejúčinnější a v podstatě nejšetrnější. U žen je oblíbená aplikace této kyseliny na kůži nebo vpichy do kůže, které dokážou vyhladit vrásky, protože podporuje tvorbu kolagenních a elastických vláken. Podání ústy se příliš nedoporučuje, neboť má kyselina hyaluronová příliš velké molekuly, které tělo nedokáže přenášet přes střevní sliznici, zbytečně se pak většina přijatého množství prostě bez užitku vyloučí.

Glucosamin a chondroitin - dvě nezbytné látky pro naše klouby

Glucosamin dodává kloubu potřebné látky k regeneraci a výstavbě kloubní chrupavky a je dokonce nezbytnou součástí kloubní tekutiny a chrupavky. Tuto látku si sice umí tělo vytvořit samo, ale při náročném sportování prostě přestane stíhat a je třeba sáhnout po vhodném doplňku.

Chondroitin je dalším stavebním kamenem chrupavek, vyskytuje se ve strukturách mezibuněčné hmoty chrupavky a zajišťuje dokonalou pružnost. Chondroitin pozitivně ovlivňuje množství vody v kloubní chrupavce, a tím reguluje její elasticitu.

GELA JPG.jpg

Takže glucosamin je spíše přenašečem, chondroitin stavebním kamenem. Obě tyto látky mají také pozitivní vliv na všechna pojiva a tkáně, které tvoří kolagen, neúčinkují však jen uvnitř kloubu, ale chrání a zpevňují také naše šlachy, vazy a struktury kostí. Obě látky se objevují ve zvýšeném množství ve zvířecích chrupavkách nebo schránkách krabů, raků, humrů a mušlí, zkrátka ve všem, co se v běžném lidském jídelníčku vůbec nevyskytuje, ale naštěstí tu máme hrstku inteligentů, kteří nám vyrobí vhodné doplňky výživy.

Pokud budete chtít udělat něco pro své klouby, ať už bolavé, nebo jako prevenci, porozhlédněte se po doplňcích výživy s obsahem chondroitinsulfátu a glucosaminsulfátu. Na škodu není přidat i trochu čistého kolagenu. Vaše klouby to ocení.

MSM – methylsulfonylmethan

MSM je organická sloučenina, tzv. organická síra, která se vyskytuje v přírodě i v lidském organismu. Je nezbytná pro tvorbu buněk, pro hormony, enzymy a antioxidanty. Síra ale mimo jiné ovlivňuje rozhodujícím způsobem tvorbu keratinu, kolagenu a elastinu.  Tyto látky zodpovídají za pevnost a strukturu pojivové tkáně, chrupavek, pleti, nehtů a vlasů. MSM vám pomůže při různých obtížích s klouby, zmírňuje bolesti i záněty.

 

Jak tedy na zdravé klouby?

Základem je vždycky prevence. Dostatek pohybu a strava respektující zásady zdravé výživy. Sportovci zařadí vhodný doplněk s obsahem chondroitinsulfátu, glucosaminsulfátu a kolagenu. Sebemenší mírnou bolest nebo píchnutí v kloubu není dobré podceňovat, zvláště tehdy, jestli patříte mezi nadšené sportovce. Mírný tlak v koleni se může vyvinout až v nepříjemný zánět, který vás vyřadí až na několik dní z běžných činností. Pokud chodíte rádi do posilovny, dávejte si pozor na správné provedení cviků a jejich vhodné střídání. V neposlední řadě nezapomínejte na potřebnou denní dávku vitaminů a minerálů, zejména pak hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku, železa a zinku.