Soustředění talentované mládeže očima návštěvníka.

Autor: Pavel Vacek

Jak už jsme vás informovali v rozhovoru s Milanem Obořilem, navštívil jsem v sobotu Soustředění talentované mládeže 2014. Bylo to především kvůli zmíněnému rozhovoru, natáčení videologu a pořízení aktuálních fotografií jak Milana, tak Petra Březny, ale neméně druhotným cílem návštěvy bylo samotné soustředění.   Tahle akce se koná už pátým rokem a každoročně se o ní můžete dopodrobna dočíst na Ronnie.cz. Nejinak tomu bude i letos. Proto nechci psát o akci jako takové, ale o mém pohledu na podobné soustředění. A bude to věru krátký text.

IMG_9550

Nedá se totiž o tom napsat nic jiného, než že je to skvělé, bezvadné a extrémně přínosné. Proboha co já bych za to dal, kdyby se podobná setkání konala v mém dorosteneckém a juniorském období! Okamžitě by mě to katapultovalo o několik měsíců, ne-li roků dopředu v mých vědomostech. Jistě, v raně devadesátých letech, tedy v období, o kterém se zmiňuji, byl přístup k informacím absolutně nesrovnatelný. Mobilní telefony byly výsadou restituující smetánky a internet byl pojmem, v kterém se orientovali pouze zatvrzelí fanoušci sci-fi. Tehdy by měla podobná soustředění mládeže skutečně nevyčíslitelnou cenu. Ale i dnes, v době kdy vás nejrůznější informace doslova přepadávají, má několikadenní sraz zapálených a především ve své generaci úspěšných borců obrovský dopad na další růst zúčastněných.  Je totiž velký rozdíl nechat si radit od sice zkušenějších kolegů z posilovny, nicméně často kolegů, kteří se třeba nikdy neprosadili a kolikrát ve své zapšklosti „vědí všechno nejlíp“. Anebo takové informace z netu! Kolikrát nemáte absolutně tušení, kdo dané informace napsal, zda někdy byl vůbec v posilovně a zdá má popsané postupy vyzkoušené na sobě, nebo alespoň na svých svěřencích. Zato informace od skutečných odborníků, od renomovaných borců v aktivní kariéře, to je panečku jiná káva!

IMG_9677 Možná i proto jsem viděl obrovské zapálení ve tvářích těch mladíků, a musím říct, že mnozí byli sakra dobří, když s nimi absolvoval trénink jejich téměř vrstevník, ovšem Mistr světa s obrovským ročním progresem, Milan Obořil, zrovna tak jako další vynikající závodník Vítek Sahula. Velkým zážitkem pro ně musel být seminář a opět trénink pod bedlivým dohledem dvou momentálně hodně zářivých hvězd Kuby ŠubrtaMilana Šádka. To celé podpořené vědomostmi metodika Svazu kulturistiky Lukáše Roubíka a taktéž vynikajícího závodníka a rozhodčího v jedné osobě Luboše Koumala. Zkrátka, podobný seminář, musí být pro mladého závodníka na startu jeho kariéry obrovským benefitem. I proto jsem rád, že se ho zúčastnili naši kluci z Extrifit Clubu Jirka Kočvara, Vladimír Nedvěd, David Fechtner a Honza Lukeš v roli účastníků, Milan Obořil v roli jednoho z trenérů a Jakub Šubrt coby čestný VIP host. Pořádajícího Lukáše Roubíka snad ani netřeba nadále zmiňovat. A vy ostatní, makejte, sbírejte medaile a za rok se nominujte na podobné Soustředění SKFČR. Stojí to za to.