Slavoj Bednář- Chci vyhrát první ročník Lee Priest Classic

Autor: Pavel Vacek

Již necelý týden zbývá do první profesionální soutěže federace NABBA, které se zúčastní člen Extrifit Teamu Slavoj Bednář. Rozhovor nebude jen o soutěži, ale Slavoj přednese i svůj názor na trénink. Položil jsem mu tedy pár otázek a k článku připojil několik aktuálních fotografií.  

Ahoj Slávo, ty jsi teď týden před soutěží, čeká tě daleká cesta, kdy konkrétně odlétáš?
Odlétám ve středu v 16:30 z Prahy, letíme do Dubaje, to je nějakých 8-9 hodin. V Dubaji budu v 8 ráno, kde mám nějakých 8 hodin na přestup. No a pak už rovnou do Sydney.  

Máš už nějakou předsoutěžní zkušenost s takhle dlouhým přesunem?
Vůbec. Lítal jsem sice do Států, ale ne v dietě a ne na soutěž, tohle je moje premiéra.  

Nebojíš se toho letu z hlediska formy?
Myslím, že ani ne. Snažím se ten let nevnímat a soustředit se plně na formu. Letím dva dny před soutěží, nyní nějakých 10 dní jedu na hodně nízkých cukrech, takže počítám s tím, že tu finální formu, ty jemné, ale důležité detaily, budu řešit až na místě. Je super, že mám na to vlastně plné dva dny, neboť já jdu závodit až večer po amatérské části. Beru to jako nutné zlo, prostě sednu do letadla, zavřu se do sebe, vystoupím a budu případně řešit formu.

Říkáš, že jsi nově delší dobu bez sacharidů. Je to nový postup u tebe?
Dá se říct, že celou přípravu jsem pojal jinak než dřív. V podstatě jsem 3 měsíce neuhnul z diety, nedal jsem si nic. Dříve jsem jeden den v týdnu pustil, dal si čokoládku, sušenku, udělali jsme si s mojí ženou Magdou hezký víkendový den. Letos ne, nebyla ani moje oblíbená Extrifit tyčinka, prostě nic. Byl jsem fakt striktní, maximálně jsem si navýšil vločky, rýži atd… Teď jsem viděl, že je 14 dní do soutěže, forma je pěkná, ale ne tak, aby nemohla být ještě lepší. Takže jsem to posledních 10 zařízl. Vím, že to udělá svoje a potáhnu to tak pravděpodobně až do Austrálie.  

Slávo, znám tě léta a fascinuje mě, že neustále na sebe lepíš další a další kila svalů. I letos tomu není jinak, dokonce bych řekl, že ten pokrok v masivitě je ještě výraznější. Kolik odhaduješ kilo navíc
Myslím si, že tak 2 kila masa, v oblastech kde chyběly, tam jsou.   Jestli bych na tobě měl něco vyzdvihnout, tak obdivuji tu tvoji masivnost zad.

Jak to děláš, že je máš tak „tlusté“, masivní? Děláš na ně něco speciálního, nebo silového?
Neřekl bych, že speciálního, spíš se snažím zapojit mozek do cvičení. Poslední roky se snažím propojit sval s mojí myslí. Mě neuvidíš jet mrtvolu s více jak 160 kily. Ale uvidíš u mě 100% mrtvý tah, kdy se snažím procítit každý sval od prvního centimetru pohybu. Uvidíš 100% techniku a soustředění a žádné mrvení si páteře. Začnu si na metráku a v pohodě se naladím na ten cvik. Ten cvik většinou jedu ke konci tréninku, kdy jsou už napumpované, předunavené. A podle toho, jak je dokážu procítit a posoudit, jestli ten Mrtvý tah má pro mě v danou chvíli význam, přikládám si po deseti kilech a zaměřuji se na každé vlákno, kdy s tím svalem pracuju. A takhle to jedu se všemi partiemi. Myslím, že ta mentální stránka věci je důležitá. Taky jsem dřepoval přes 230 kilo, ale dneska mě neuvidíš víc jak se 190 kily. A nohy mě rostou, protože to je o pocitu ve svalu. Samozřejmě, když to dobře cítíš, přidej váhu, ale se 230 kily už nejedeš čistě jenom stehnama. Jedou ti záda, jede ti páteř, jede ti všechno. Navíc už nejsem dvacetiletej a je třeba taky u toho trochu myslet, aby nepřišlo zranění. Musíš si být jistý tou funkcí svalu. I při tzv. základních cvicích ten sval v mysli izoluju. Při těch zádech například dokážu oddělit zatížení středu zad, spodních zad atd… Myslím, že to je ta příčina toho, že ty svaly jsou tak efektivně zatížené, což vede k jejich růstu. Ale s tímhle chci do budoucna ještě hodně pracovat. V neposlední řadě je to taky o tom, že mám od Extrifitu zajištěný přísun věcí, který potřebuješ. Dneska už každý ví, že aminokyseliny jsou nedílnou součástí diet, NO jsou skvělý, když to fakt koušeš na doraz atd… A já tohle využívám masivně.  

Máš trénink rozdělený na jednu, nebo dvě partie?
Jedu 2 partie, ale teď v závěru, řekněme ty poslední 3 týdny, už víc jak hodinu tréninku nedám, takže nastupují dvoufázové tréninky. Samozřejmě se snažím o maximální intenzitu a nasazení. Ale klasický split jedu přes rok vždy. Záda s tricákem, prsa s bicákem, taková klasika.

Vraťme se ještě k soutěži, kterou možná ne všichni znají, nebo se v tom jednoduše neorientují. Pověz nám o tom něco.
Je to první ročník Lee Priest Classic. Ta informace o pořádání totiž vyběhla relativně nedávno, někdy na podzim. Udělali tomu velké promo, je kolem toho humbuk a já jsem to tak prohnal hlavou, že bych si do podzimu odpočinul a pak na to vlítl. Takže teď se to v těch paralelních federacích hojně propírá a já si říkám, že by nebylo špatný vyhrát na prvním ročníku. Navíc, situace kolem NABBA se trochu změnila, sloučila se s federací WFF a hejbe se to slušným směrem. Soutěž Lee Priest classic by měla být takovou paralelou Arnold Classic, které se už dneska koná snad na každé vesnici, teď aktuálně zrovna taky v Austrálii. Takže na jaře by měl být Lee Priest Classic ještě v Anglii, tak bych tam jel taky.  

Lee Priest Classic je taky rozdělena na dvě části? Amatérskou a profi?
Tím, jak se spojila WFF s NABBA, tak na Lee Priest Classic má NABBA profesionály a WFF amatérskou část. Takže nejprve bude asi tisíc kategorií WFF a jako hřeb té soutěže bude klání profesionálů NABBA.  

Máš nějaký doprovod s sebou?
No, seznámil jsem se s výborným klukem, v podstatě jedním z mých sponzorů- firma Perskindol a toho to tak čaplo, že prodal motorku, koupil letenku a letí mi fandit. Těžkej srdcař, takové lidi mám rád, co se dokážou nadchnout pro věc.  

A jako závodník tam budeš sám z Česka.
Ne, jede se mnou ještě Filip Grznár, který bude soutěžit v té amatérské části soutěže.  

A slovník sprostých slov s sebou máš? (smích).
Ne, manželka mě vybavila MP3.