Seminář v Liberci- 1. díl

Autor: Pavel Vacek
2.Extrifit den Liberec Fitmexx 17.10 (64).jpg 2.Extrifit den Liberec Fitmexx 17.10 (62).jpg
Pavel Vacek (PV): Péťo, každý vidí, že jsi očividně ve formě. Dělá ta tvrdá dieta něco s tvojí psychikou?
Petr Března (PB): Jak kdy. Někdy to snáším velmi dobře a nečiní mi nějaké zvláštní potíže, ale někdy to jde ztuha. Samozřejmě, že ta psychika je občas trochu narušená, ale nemyslím si, že bych byl nějaký extrém.  Dokonce se až divím, že jsem relativně v pohodě. Na to, že se mi tento rok opravdu daří to nijak zásadně neporušovat, jako to bylo v minulých letech, tak to probíhá celkem v pohodě. I když… v objemu je člověk přeci jen trochu vyrovnanější.

PV: Tobě Tomáši, co si tak letmo vybavuji, ta dieta nijak dobře nedělala, viď?
Tomáš Kašpar (TK): No nic příjemného to zrovna není, to je pravda. Na druhou stranu je to zase fajn vidět, jak se to klube ven a forma stoupá.
PB: …O to hůř, když ne. To je pak člověk na nervy a teprve v ten moment je to nářez na psychiku. Snažíte se, držíte jídlo a ono furt nic. Když vidíte, že to jde tím směrem, co vy chcete, tak pak je ta dieta úplně v pohodě. Jenže když se vám nedaří po fyzické stránce, je to pak problém i v té psychice.

Tomáši, tys nám vzbudil na stránkách dost rozruchu. Jak je to tedy s tvou hmotností a plány do budoucna?
TK: Momentálně si dávám trochu pauzu od jídla, takže mi váha klesla na nějakých 129-130 kg. V objemu bych se chtěl vyšplhat na nějakých 140-145 kg. Ale asi to zůstane na těch 140 kg, abych se moc neprasil. Jinak bych se chtěl představit na soutěžních prknech příští rok na jaře. Ovšem na jakých, to bych si zatím nechal pro sebe. 2.Extrifit den Liberec Fitmexx 17.10 (32).jpg
Tomáši, co pro tebe znamená, že jsi v objemu? Dodržuješ jídlo, nebo to do sebe hrneš pod tlakem a sníš všechno, co vidíš?
TK: Základ je, dostat tam maximum bílkovin. Aspoň 450-500 gramů bílkovin. Sacharidů kolem 1000 gramů.

Ale to nedáš v normálním jídle, nebo ano?
TK: Jasně že ne. To jsou koktejly, jídlo, všechno dohromady. Já si myslím, že by to snad ani v jídle nešlo. Nesnědl bych, respektive nedělal bych nic jiného. A stejně si myslím, že by to tak zatížilo trakt, že by to bylo spíš kontraproduktivní. Ale s pomocí suplementů to jde.

Když už jsme u toho množství jídla, tak se tě zeptám Petře, jestli máš v dietě hlad, nebo jestli se ti zdá, že máš málo jídla?
PB: Ne, vůbec. Množství jídla mi vůbec nechybí, naopak jsem rád, že do sebe nemusím cpát ty kvanta žrádla co v objemu. Jediné co mi v tuto chvíli chybí, je energie. Taková ta šťáva na trénink.

Trénuješ dvoufázově?
PB: Ne. Vlastně ano. Ale ne každý den a jenom kardio. Tzn., že ráno nasadím MP3 přehrávač a vyrazím na procházku. Dokonce mi tenhle typ aerobky ani nevadí. Jinak totiž kardio moc nemusím.  2.Extrifit den Liberec Fitmexx 17.10 (11).jpg
Slávo, ty teď momentálně vážíš kolik? (3 týdny před Extrifit Cupem) A jak teď trénuješ?
Slavoj Bednář (SB): Momentálně mám zhruba 111 kilo. Myslím si, že je to v trochu lepší kvalitě. Trénuji dvoufázově 1+1. Jeden den dvoufázově, kdy to mám strašně nabitý s prací a takřka se celý den nezastavím a druhý den mám volno, kdy se věnuji rodině, dětem atd. Je to trochu netradiční split, ale když se nad tím zamyslíš, tak zjistíš, že to vyjde nastejno jako nějaká klasika.  Kardio necvičím.

U tebe je Kájo asi nezdvořilé ptát se na váhu, že?
Karolína Holubcová (KH): Ale klidně, v pohodě. Dneska (17. 9.) jsem měla 57,5 kg a plánuji mít kolem 52 kg na Ms. Universe. To by mohlo vypadat dobře.

No a Vojto, když už jsme u toho vážení. Jak jsi na tom teď ty?
Vojta Koritenský (VK): Mám teď kolem 92 kg. Což je nárůst hmotnosti zhruba o nějakých 8 kilo oproti zhruba stejnému časovému odstupu od závodů. Takže uvidíme, co se z toho vyloupne. Jinak musím říct, že já dělám kardio pouze v objemu, což je taky vcelku neobvyklé. Ale potřebuji při těch kilech v objemové fázi taky nějakou kondičku, tak zařazuji párkrát do týdne kolo atd.. V dietě všechno řeším pouze úpravou jídla.

Když už jsme se bavili o té psychice v dietě, tak musím říci, že vy mě přijdete úplně v pohodě.
KH: Teď jsme v pohodě. Cestou jsme si vzali nějaké drogy a svět je zase o něco veselejší. (smích) Samozřejmě žertuji, ale do toho úplného vrcholu je ještě daleko, takže nemusíme jet ještě úplně nadoraz.
VK: Z té tříměsíční diety jsou ty první dva měsíce většinou v klidu. Ale ten poslední měsíc už to docela skřípe.  Snažíte se vypálit zbytečky toho tuku a ta energie už prostě není a vy jste tak unavení, že se vám nechce ani mluvit. 2.Extrifit den Liberec Fitmexx 17.10 (20).jpg
Co pro vás znamená “nadoraz“?
SB: To je moment, kdy to začínáš nenávidět. Chceš s tím skončit, vykašlat se na to. Právě v tu chvíli musí přijít ta vnější motivace v podobě Mr. Universe, touhy představit se v tom nejlepším světle a podobně.  Prostě nějaký konkrétní cíl, protože bez toho se člověk nedokáže vyburcovat k tomu, aby šel nadoraz.

Jak je to s tím NO, co nám slibujete?
František Nádvorník (FN)-majitel fy Extrifit: Ano, ano vím o tom, nicméně se vyskytly drobná zdržení spojená s legislativním procesem, různými schvalovacími procesy a podobně. Je to také dané tím, že ta forma a složení je naprosto unikátní a na našem trhu jedinečné. Dovolte mi, abych ještě chvilku udržel tajemství. Každopádně jsem přesvědčen o tom, že jiné, než naše NO už kupovat nebudete. Ostatně kluci už to na sobě testují, tak se jich můžete sami zeptat, jak jim to funguje.
VK: Dávám před tréninkem dvě dávky a nemohu si to vynachválit. Já nemůžu moc používat koffein, ale po tomhle už jsem měl po 5 minutách takové příjemné chvění ve svalech, takovou jakoby naplněnost energií. Po pár sériích jsem byl vážně napumpovanej jako prase. Navíc já šel do toho s tím, že mi to moc zabírat nebude, protože přece jen ta „odolnost“ vůči těmto pumpovákům už je v mém případě dost vysoká, ale šlape to. Dokonce si myslím, že ty dvě dávky jsou zbytečně moc. Zvlášť pro cvičence, který má ten svalový objem přece jen menší. U něj bude bohatě stačit jedna dávka.
FN: Jinak vás mohu ujistit, že tam jsou samé schválené a bezpečné ingredience. Ostatně právě proto musím já, jako výrobce, projít těmi všemi schvalovacími procesy. Je to moje povinnost, které se samozřejmě nikterak nebráním. 2.Extrifit den Liberec Fitmexx 17.10 (63).jpg